top icon
Κόσμος

Το Nissan Concept 20-23 «φωτογραφίζει» το νέο ηλεκτρικό Micra

Με αφορμή τον εορτασμό της 20ής επετείου της Nissan Design Europe (NDE) στο Λονδίνο, ο Makoto Uchida, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan, αποκάλυψε ένα ολοκαίνουργιο σπορ αστικό ηλεκτρικό πρωτότυπο αυτοκίνητο που ονομάζεται Nissan Concept 20-23 και «φωτογραφίζει» το νέο Micra.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου Nissan Concept 20-23 έλαβαν χώρα σε μια πλωτή εξέδρα αγκυροβολημένη ακριβώς έξω από το NDE στο τμήμα Basin Paddington του καναλιού Grand Union, το οποίο αποτελεί βασικό μέρος του μοναδικού τοπίου γύρω από το NDE.

Το Nissan Concept 20-23 σχεδιάστηκε από μια ομάδα που περιλαμβάνει αρκετά νεότερα στελέχη της NDE, με την απλή οδηγία να σχεδιάσουν χωρίς περιορισμούς ένα αυτοκίνητο το οποίο θα ήθελαν να οδηγούν στους δρόμους της πόλης όπου εργάζονται.

Nissan 20-30 Concept

Το όνομα Concept 20-23 αντικατοπτρίζει τα 20 χρόνια της NDE στην καρδιά του Λονδίνου, καθώς και το παραδοσιακό νούμερο 2 (ni) 3 (san) της εταιρείας, αλλά και το τρέχον έτος. Συνεχίζει επίσης μια μακρά παράδοση της Nissan να φέρνει εντυπωσιακά σχέδια στον κόσμο των χάτσμπακ και των αυτοκινήτων πόλης. Με την κληρονομιά των λεγόμενων αυτοκινήτων Pike της Nissan, όπως τα Be-1, Pao, Figaro και S-Cargo, το Concept 20-23 αποτελεί φέρνει μια νέα πρόταση σε αυτή την μακρά παράδοση στα μικρά αυτοκίνητα.

Μιλώντας για το Concept 20-23 κατά την αποκάλυψή του στο Λονδίνο, ο Alfonso Albaisa, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Nissan για την παγκόσμια σχεδίαση, δήλωσε: «Η νεανική ομάδα εδώ στο NDE έλαβε μια απλή σύντομη οδηγία: σχεδιάστε ένα διασκεδαστικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης που θα θέλατε να οδηγείτε καθημερινά στο Λονδίνο. Το 20-23 Concept είναι ένα συμπαγές hatchback που επηρεάζεται έντονα από τον διαδικτυακό κόσμο. Λατρεύω τον τρόπο που εκφράζει το πώς διασταυρώνονται οι κόσμοι της σύγχρονης ζωής στην πόλη, του διαδικτυακού παιχνιδιού και της κινητικότητας μηδενικών εκπομπών».

Nissan 20-30 Concept

Η μοντέρνα ανατροπή σε αυτό το παιχνιδιάρικο μικρό αυτοκίνητο αντικατοπτρίζει τόσο τον κόσμο των διαδικτυακών αγώνων όσο και τη συμμετοχή της Nissan στη Formula E. Το 3-θυρο χάτσμπακ Concept 20-23 διαθέτει έντονα αεροδυναμικά στοιχεία εμπρός και πίσω, τα οποία κατευθύνουν τη ροή του αέρα μακριά από το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, μέσα από ανοίγματα για την ψύξη των φρένων και έξω, μέσω αεραγωγών ακριβώς πίσω από τους μπροστινούς τροχούς.

Το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου αποτελείται από ένα επίπεδο το οποίο συνεχίζει αρμονικά μέχρι την κορυφή του καπό, δίνοντας στο μπροστινό μέρος μια απροσδόκητα καθαρή επιφάνεια. Εδώ είναι τοποθετημένοι οι μπροστινοί προβολείς, με τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους να αποτελείται από ένα λεπτό επάνω και κάτω ημικύκλιο και να ενισχύεται από μια αιχμηρή δέσμη χάρη στην τεχνολογία LED. Το φλας είναι μέρος της ίδιας ημικυκλικής μονάδας LED. Το αποτέλεσμα στο μπροστινό μέρος του Concept 20-23 είναι μια φιλική εμφάνιση, παρόλα τα πολύπλοκα σχήματα που διέπουν τη ροή του αέρα.

Nissan 20-30 Concept

Από το πλάι, ο δυναμικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου χαρακτηρίζεται από εκτεταμένους θόλους που καλύπτουν μεγάλους τροχούς με ελαστικά χαμηλού προφίλ. Η επάνω πλευρά των θόλων εμπρός και πίσω διαθέτει αεριζόμενες περσίδες για μείωση της πίεσης που μπορεί να δημιουργήσει αεροδυναμικές αντιστάσεις. Η καμπυλότητα των θόλων τελειώνει απότομα στο χαμηλότερο επίπεδο, όπου γωνιακές διασταυρώσεις πλαισιώνουν την έξοδο αέρα πίσω από τον μπροστινό τροχό. Και οι ίδιες γωνιακές σχισμές στους θόλους των πίσω τροχών επιτρέπουν στη ροή του αέρα προς τα πίσω φρένα.

Στο πίσω μέρος, μια μεγάλη μονοκόμματη αεροτομή αναδύεται αρμονικά από τη ράγα οροφής, ενώη ορατότητα πίσω δεν εμποδίζεται καθόλου, παρά τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Nissan 20-30 Concept

Όπως στο μπροστινό μέρος, έτσι κάθε ένα από τα πίσω φώτα αποτελείται από ένα λεπτό επάνω και κάτω ημικυκλικό LED που έρχεται σε αντίθεση με τις τετραγωνισμένες μορφές του κάτω τμήματος, το οποίο ορίζεται από έντονα σχήματα για τη διαχείριση της ροής αέρα και τη μεγιστοποίηση της δημιουργίας κάθετης δύναμης. Το πλάτος του αυτοκινήτου τονίζεται από μια οριζόντια μπάρα που μοιάζει με ένα απαλό χαμόγελο.Μια λεπτή εισαγωγή αέρα είναι ενσωματωμένη στην οροφή του αυτοκινήτου, όπου συναντά την κεφαλή του παρμπρίζ, παρέχοντας αερισμό στους επιβάτες καθώς απολαμβάνουν την απόδοση του Concept 20-23. Το εξωτερικό γκρι χρώμα έχει ανάγλυφο φινίρισμα, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι λαξευμένο από ένα μόνο κομμάτι μετάλλου, αντανακλώντας το αμμώδες περιβάλλον στο οποίο σχεδιάστηκε να κατοικεί. Ο αριθμός της εταιρείας – 23 – εμφανίζεται στα πίσω τρία τέταρτα του αυτοκινήτου.

Nissan 20-30 Concept

Η ομάδα σχεδιαστών δημιούργησε ένα εσωτερικό που αντανακλά την εξαιρετικά σπορ φύση του εξωτερικού. Πρώτα απ’ όλα, η είσοδος γίνεται με δύο πόρτες «ψαλιδιού» που ανοίγουν προς τα πάνω από τη βάση της κολόνας Α. Μια ράβδος στήριξης διατρέχει τα ανοίγματα της πόρτας καλυμμένη με αφρώδες υλικό για να προστατεύει τους αγκώνες, απαιτώντας από τον οδηγό και τον συνοδηγό να περάσουν από πάνω του για να φτάσουν στις θέσεις τους. Τα δύο μπάκετ καθίσματα προσφέρουν σφιχτή στήριξη, αλλά όχι σε βάρος της άνεσης. Είναι διακοσμημένα σε σχεδόν λευκό φινίρισμα, με μεγάλο στήριγμα κεφαλής που θυμίζει αγωνιστικά αυτοκίνητα. Μόλις μπει στη θέση του, ο οδηγός βρίσκει μια μακριά εκτεταμένη κολόνα τιμονιού που καταλήγει σε ένα ορθογώνιο σπορ τιμόνι με πολλά χειριστήρια και ρυθμίσεις. Τα κουμπιά για τη ρύθμιση της απόδοσης του ηλεκτρικού συστήματος μετάδοσης κίνησης και οι πρόσθετοι διακόπτες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το τιμόνι. Η κολόνα του τιμονιού υποστηρίζεται από μια βάση από ανθρακονήματα, η οποία είναι βιδωμένη στη θέση της από τη βάση του μεγάλου, ανοιχτού ανοίγματος που αποτελεί την κεντρική κονσόλα.

Nissan 20-30 Concept

Ανάμεσα στους δύο επιβάτες, δύο μεταλλικοί δοκοί συγκρατούν την κεντρική κονσόλα στη θέση της και βιδώνονται στη «ράχη» του αυτοκινήτου που φαίνεται από το πάτωμα. Κάτω από τις δύο ράβδους στήριξης, είναι τοποθετημένος ένας πυροσβεστήρας. Το εσωτερικό είναι μια φουτουριστική ερμηνεία της γυμνής λειτουργικότητας ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου, με μερικές μόνο οθόνες που εμφανίζουν βασικές πληροφορίες με ελάχιστους περισπασμούς οι οποίες παραπέμπουνστις ρυθμίσεις διαδικτυακών προσομοιωτών αγώνων.

Για το Concept 20-23, ο Alfonso Albaisa είπε: «Είναι μια κατάλληλη γιορτή των 20 χρόνων NDE όπου τολμηρές ιδέες έχουν διαμορφωθεί και ζωντανεύουν».

Nissan 20-30 Concept

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ