top icon
Κόσμος

Το Renault Group ενισχύει το κατασκευαστικό του αποτύπωμα στην Τουρκία

Η μονάδα παραγωγής οχημάτων του Renault Group στην Προύσα της Τουρκίας θα κατασκευάζει τέσσερα νέα μοντέλα έως το 2027 ύστερα από σημαντικές επενδύσεις.

To Renault Group είναι διατεθειμένο να επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ για να μετατρέψει το εργοστάσιό του ομίλου στην Προύσα της Τουρκίας σε έναν «διεθνή εξαγωγικό κόμβο» προσθέτοντας –ούτε λίγο ούτε πολύ- τέσσερα νέα μοντέλα στην κατασκευαστική δυναμική της μονάδας έως το 2027.

Το πρώτο από αυτά θα είναι το νέο Dacia Duster, ένα μοντέλο της ρουμανικής εταιρείας το οποίο, εκτός Ευρώπης, θα πωλείται  με τα σήματα της μητρικής Renault. Το Duster θα ακολουθήσουν δύο SUV το 2026 που θα βασίζονται στη νέα αρθρωτή πλατφόρμα του γαλλικού ομίλου, ενώ άγνωστη παραμένει προς το παρόν η ταυτότητα του τέταρτου νέου μοντέλου.

Dacia Duster

Επενδύσεις στην Τουρκία: Μέρος ενός επενδυτικού πλάνου 3 δισ. ευρώ

Η νέα κατανομή όσον αφορά την παραγωγή μοντέλων αποτελεί μέρος της εξαγγελθείσας στρατηγικής της Renault η οποία κοστολογείται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις που θα ενισχύσουν το κατασκευαστικό της αποτύπωμα εκτός Ευρώπης, ειδικά μετά την «απομάκρυνση» του ομίλου από τη Ρωσία πέρυσι.

Η Τουρκία είναι ένας από τους 5 κόμβους του εν λόγω σχεδίου, μαζί με τη Βραζιλία, το Μαρόκο, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Renault - Bursa - Turkey

Το πρώτο παγκόσμιο μοντέλο που ανακοινώθηκε και θα βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα των Γάλλων είναι το νέο Kardian, ένα μικρό SUV που θα λανσαριστεί στη Λατινική Αμερική και το Μαρόκο τον επόμενο χρόνο. Συνολικά, θα υπάρχουν 8 μοντέλα που απευθύνονται σε μη ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων 5 μικρών ή μεγαλύτερου μεγέθους. Επίσης, δύο μοντέλα θα κατασκευαστούν σε μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε με την Geely.

Το εργοστάσιο της Προύσας κατασκευάζει το «μικρό» Renault Clio και το σεντάν Renault Megane για την αγορά της Τουρκίας. Το 2022, το εργοστάσιο συναρμολόγησε 206.000 Clio, τα περισσότερα από τα οποία εξήχθησαν στην Ευρώπη, και 41.000 4θυρα Megane.

Renault Clio - Bursa - Turkey_02

Με τα νέα μοντέλα που έρχονται, τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Προύσα θα εξάγονται σε συνολικά 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Εκτός από τα νέα μοντέλα, το εργοστάσιο θα κατασκευάσει επίσης υβριδικά εξαρτήματα κινητήρων που θα εξάγονται στην Ευρώπη.

Προς το παρόν, η Renault δεν έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένους στόχους παραγωγής. Σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη δυναμικότητα του εργοστασίου της Προύσας είναι 390.000 μονάδες ετησίως.

Renault Clio - Bursa - Turkey

Renault Group: Με το βλέμμα στην αγορά της Τουρκίας

Η Renault στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στην Τουρκία, μια αγορά με περισσότερες από 1 εκατομμύριο πωλήσεις σε ετήσια βάση, παρά τις όποιες διακυμάνσεις ανά χρονιά.

Η Fiat είναι η πιο δημοφιλής μάρκα στην Τουρκία, με μερίδιο αγοράς 14,6% έως τον Σεπτέμβριο του 2023, με τη Renault να βρίσκεται στη δεύτερη με 11,3%.

Τα 8 στα 10 πιο δημοφιλή μοντέλα στην εν λόγω αγορά συναρμολογούνται στην Τουρκία, όπου τα SUV κερδίζουν έδαφος παρά την παραδοσιακή προτίμηση των αγοραστών για τα σεντάν.

Renault Megane - Turkey

Ένας άλλος μοχλός ανάπτυξης για τη μάρκα Renault θα είναι ο εξηλεκτρισμός της γκάμας προϊόντων με υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία. Η Renault έχει δηλώσει ότι τα υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά οχήματα θα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των πωλήσεών στην Τουρκία έως το 2027.

Ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν, η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσε άνθηση στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέρει λόγω των ευνοϊκών φορολογικών συντελεστών. Το μερίδιο αγοράς των ΕVs ήταν 8% τον Νοέμβριο και 5% από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο.

Turkey - EV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Renault Groupe - Bursa - Turkey
  • Dacia Duster
  • Renault Clio - Bursa - Turkey_02
  • Renault Megane - Turkey
  • Turkey - EV
  • Renault - Bursa - Turkey
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ