top icon
Κόσμος

Τσεχία: Μειωμένη παραγωγή κατά 250.000 αυτοκίνητα εξαιτίας των ελλείψεων ημιαγωγών

Οι ελλείψεις ημιαγωγών θα επιφέρουν φέτος μείωση της παραγωγής στην Τσεχία κατά 250.000 αυτοκίνητα, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας.

Οι σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται εδώ και μήνες στην προμήθεια ημιαγωγών έχουν επηρεάσει σημαντικά τις αυτοκινητοβιομηχανίες, και εν γένει την αγορά αυτοκινήτου σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις οχημάτων σε νέους πελάτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο της Τσεχίας, η οποία αναμένεται να «χάσει» περισσότερα από 250.000 αυτοκίνητα, όπως εκτιμά η Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας.

Οι ιθύνοντες της Auto Industry Association (AutoSAP) της Τσεχίας εκτιμούν ότι η μικρότερη παραγωγή οχημάτων θα κοστίσει φέτος στη χώρα σχεδόν 8 δις ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στο 3,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της. Από αυτά, τα 4,8 δις ευρώ αφορούν τις ίδιες της αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας και τα υπόλοιπα 3,2 δις ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με τους προμηθευτές εξαρτημάτων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Τσεχικής οικονομίας, απασχολώντας 180.000 εργαζόμενους.

Η AutoSAP ανέφερε επίσης ότι η εγχώρια παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 53,1% τον Σεπτέμβριοo, σε 56.157 αυτοκίνητα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της έλλειψης ημιαγωγών θα ξεπεράσουν στην Τσεχία εκείνους που προέκυψαν πέρσι από τις διακοπές παραγωγής εξαιτίας της πανδημίας.

Κατά την περίοδο «Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021», στη Τσεχία έχουν παραχθεί 831.653 αυτοκίνητα.

Ως γνωστόν, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οχημάτων της χώρας είναι η Skoda, η οποία δήλωσε πρόσφατα ότι θα περιορίσει την παραγωγή ή θα κλείσει πρσωρινά εργοστάσιά της στην Τσεχλια από την επόμενη εβδομάδα. Οχήματα στην Τσεχία κατασκευάζουν επίσης η Hyundai και η Toyota.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ