top icon
Κόσμος

VW Group: Γιατί πέφτει η κερδοφορία του γερμανικού ομίλου;

Πτώση κατά 20% στα λειτουργικά του κέρδη κατέγραψε το VW Group κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Μπορεί το VW Group να μην προχώρησε σε διαφοροποίηση των προβλέψεων του όσον αφορά τους στόχους εσόδων και περιθωρίων κέρδους για το 2024, ωστόσο τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους εμφανίζονται αισθητά μειωμένα καταγράφοντας πτώση 20% στα λειτουργικά κέρδη.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθαν σε 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσαν σήμερα οι ιθύνοντες του ομίλου.

Τα αποτελέσματα του ομίλου επλήγησαν από τις χαμηλότερες πωλήσεις και το υψηλότερο κόστος. Και όλα αυτά καθώς το VW Group ετοιμάζεται να λανσάρει περισσότερα από 30 νέα μοντέλα σε όλες τις μάρκες του, συμπεριλαμβανομένων των Porsche, Audi και Bentley, VW, Skoda και Seat/Cupra.

«Οι ήδη υψηλές παραγγελίες και η βελτιωμένη πρόσληψη νέων τους τελευταίους μήνες είναι ενθαρρυντικά και θα έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στην το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο CFO του VW Group, Arno Antlitz.

Ειδικότερα, η Porsche ανέφερε μείωση στο λειτουργικό περιθωρίου κέρδους κατά 14,8% για το εν λόγω τρίμηνο λόγω των υψηλότερων επενδύσεων στην ανανέωση των μοντέλων αλλά και της χαμηλότερης ζήτησης για τα αυτοκίνητά της στην Κίνα.

Τα κέρδη του VW Group μειώθηκαν επίσης λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις μοντέλων της Audi και της Porsche στα λιμάνια των ΗΠΑ εξαιτίας τελωνειακών προβλημάτων.

Από εκεί και πέρα, οι πωλήσεις οχημάτων του ομίλου μειώθηκαν κατά 2%, φτάνοντας στα 2,1 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα μειώθηκαν και αυτά, κατά 1%, αγγίζοντας τα 75,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Porsche Macan EV

VW Group: Η πρόβλεψη για το υπόλοιπο έτος

Το VW Group είπε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του 2024 θα αυξηθούν έως και 5% προσβλέποντας σε περιθώριο λειτουργικού κέρδους για ολόκληρο το έτος από 7% έως και 7,5%.

Η εταιρεία αναμένει πρόσθετη ώθηση από την κυκλοφορία περισσότερων από 30 μοντέλων κατά τη διάρκεια του έτους, ειδικά στην εξαιρετικά ανταγωνιστική κινεζική αγορά.

Η VW δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να διατηρήσει το μερίδιο της στην κινεζική αγορά περίπου σταθερό μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ποντάροντας σε μεγάλες επενδύσεις για να στηρίξει τις πωλήσεις παρά τον «πόλεμο τιμών» με τους τοπικούς αντιπάλους της στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων.

VW - Ρωσία

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ