top icon
Κόσμος

VW Group: Στα 130 δις € τα έσοδα, πάνω από 11 δις € τα κέρδη στο εξάμηνο

Εντυπωσιακές ήταν οι οικονομικές επιδόσεις του VW Group το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, το VW Group αύξησε τις παγκόσμιες πωλήσεις του κατά 27,9 % αγγίζοντας σε απόλυτα νούμερα τα 4,978 εκατομμύρια οχήματα. Το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων του ομίλου μειώθηκε ελαφρά κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, σε 12,6%, την ίδια περίοδο. Ενώ το VW Group μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο του στην εγχώρια αγορά του στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, πρόσφατα κατέγραψε πτώση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά του πλανήτη, λόγω των σημαντικών ελλείψεων στην προμήθεια ημιαγωγών.

Όπως είχε προγραμματιστεί, το VW Group παρέδωσε 171.000 ηλεκτρικά οχήματα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό (+165%). Μετά την παράδοση 60.000 BEVs στους πελάτες το πρώτο τρίμηνο, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά, σε 111.000 μονάδες, κατά το δεύτερο τρίμηνο. Το μερίδιο των οχημάτων που βασίζονται στη πλατφόρμα Modular Electric Drive Toolkit (MEB) σε σχέση με όλα τα BEV ήταν ήδη πάνω από 60% το δεύτερο τρίμηνο.

Το VW Group επέκτεινε το χαρτοφυλάκιο των με plug-in υβριδικών μοντέλων καταγράφοντας συνολικά 171.000 πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, επίδοση υπερτριπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (+204%).

Οι Audi και Porsche ήταν οι πλέον… αποδοτικές, καταγράφοντας ρεκόρ παραδόσεων και διψήφιο ποσοστό λειτουργικής απόδοσης επί των πωλήσεων – στο 10,7 και 17,6 %, αντίστοιχα. Η Volkswagen Financial Services παρουσίασε επίσης πολύ καλές επιδόσεις, υπερδιπλασιάζοντας τα λειτουργικά της αποτελέσματα σε ετήσια βάση σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι οικονομικές επιδόσεις του VW Group

Λόγω των αυξημένων πωλήσεων οχημάτων και της μεγαλύτερης ζήτησης για μοντέλα υψηλότερου περιθωρίου κέρδους, τα έσοδα από πωλήσεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά 34,9 %, φτάνοντας αισίως στα 129,7 δισεκατομμύρια ευρώ (σ.σ.: το ΑΕΠ της Ελλάδας για το σύνολο του 2020 υπολογίζεται κοντά στα 168 δισεκατομμύρια ευρώ). Η κερδοφορία, προ φόρων και δασμών, του VW Group «έκλεισε» στα 11,4 δις ευρώ (πρώτο εξάμηνο του 2020: –0,8 δις ευρώ), υπερβαίνοντας κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο, τα υψηλότερα κέρδη οφείλονταν κυρίως στις αυξημένες πωλήσεις οχημάτων, στις βελτιώσεις στο «μείγμα προϊόντων» και στις τιμές τους, καθώς και στα θετικά αποτελέσματα από την αποτίμηση των αντισταθμίσεων πρώτων υλών.

Η καθαρή ταμειακή ροή στο τμήμα αυτοκινήτων κυμάνθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου 6μηνου του έτους στα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η καθαρή δε ρευστότητα στον αυτοκινητικό κλάδο παρουσίασε επίσης θετική ανάπτυξη και ανέβηκε στα επίπεδα των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε, το VW Group, οι δαπάνες στον τομέας της Έρευνας και Εξέλιξης ανήλθαν στα 7,7 δις ευρώ, έναντι 6,7 δις την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

VW Group

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ