top icon
Επικαιρότητα

Ο Elon Musk αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της Tesla

Την πρόθεση της Tesla να κατασκευάσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σε άλλες κατηγορίες, σε συνδυασμό με την «επέκτασή» της στο car sharing, στον αναπτυσσόμενο κλάδο των δημόσιων μεταφορών και στην παροχή, μέσω προηγμένων εφαρμογών, ακόμα πιο αποτελεσματικών και έξυπνων συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας, ο ιδιοκτήτης της, Elon Musk.

Έχουν ήδη περάσει πάνω από 10 χρόνια από τη δημοσιοποίηση του «πρώτου» Master Plan της Tesla, μέσω του οποίου ο CEO της είχε αναγγείλει ό,τι μέχρι σήμερα είδαμε και ξέρουμε για την αμερικάνικη εταιρεία. Σήμερα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τη δημοσιοποίηση του «δεύτερου δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης» της Tesla Motors υπό τον τίτλο «Master Plan, Part Deux».

Σύμφωνα με τον Elon Musk, ο οποίος έχει εδώ και χρόνια ταυτίσει το όνομά του με τις τύχες της αμερικάνικης εταιρείας, στόχος της Tesla είναι να κατασκευάσει ένα SUV πάνω στο δάπεδο του Model 3, καθώς και ένα ηλεκτρικό pick-up μοντέλο. Από εκεί και πέρα, ο Musk χαρακτήρισε ως «μη αναγκαίο» ένα ηλεκτρικό όχημα στη γκάμα της Tesla μικρότερου του Model 3, καθιστώντας σε αντίθεση σαφές πως η εταιρεία του σχεδιάζει να μπει δυναμικά και στο «χορό» των επαγγελματικών και όχι μόνο οχημάτων, παρουσιάζοντας από το 2017 και εξής τα πρώτα σχέδιά της για την κατασκευή φορτηγών βαρέου τύπου που θα αλλάξουν, όπως είπε, τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται σήμερα οι μεταφορές αγαθών και προϊόντων, καθώς και ηλεκτρικών οχημάτων μαζικής μεταφοράς, όπως είναι τα λεωφορεία.

Ειδικά για τα heavy-duty φορτηγά, ο Musk δήλωσε χαρακτηριστικά πως «θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κόστους των μεταφορών όντας συγχρόνως ασφάλεια και εύκολα στη χρήση».

Όσον αφορά στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, ο Musk δήλωσε για μια ακόμα φορά πιστός οπαδός της δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως τα συστήματα αυτά «ωριμάζουν μέρα με τη μέρα» και πως σύντομα θα είναι έτοιμα να μπουν στη παραγωγή. Ωστόσο, ο Musk, για μια ακόμα φορά, δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο που το Autopilot της Tesla θα είναι έτοιμο –και απόλυτα ασφαλές στη χρήση του στην καθημερινή χρήση. Αναφερόμενος εμμέσως στο σάλο που προκάλεσε η γνωστοποίηση του πρόσφατου δυστυχήματος στις ΗΠΑ, στο οποίο ενεπλάκη ένα Model S κινούμενο υπό καθεστώς αυτόνομης οδήγησης, ο Musk για πρώτη φορά παραδέχτηκε δημοσίως πως «κάθε σύστημα ενός αυτοκινήτου μπορεί να χαλάσει, πράγμα που σημαίνει πως τα οχήματα θα πρέπει να μπορούν να κινηθούν και χωρίς αυτά με την ίδια ασφάλεια».

Ο Musk, πέρα από το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τα απτά προϊόντα της Tesla, ανήγγειλε την επέκταση των δραστηριοτήτων της μάρκας και στο υπηρεσίες του car sharing. Ή αλλιώς, στην από κοινού χρήση με άλλους οδηγούς του ίδιου οχήματος. Σύμφωνα με τον Musk, με δεδομένο ότι ένα «μέσο» όχημα παραμένει ακινητοποιημένο στο 95% του χρόνου ενός 24ώρου, στο εγγύς μέλλον, μιας και αυτό θα μπορεί να κινείται αυτοβούλως, θα μπορεί να χρησιμοποιείται τις ώρες που αυτό δεν θα οδηγείται από τον ιδιοκτήτη του (όταν αυτός βρίσκεται στη δουλειά ή σε διακοπές, για παράδειγμα), από άλλους οδηγούς μέσω υπηρεσιών car sharing αποφέροντας έτσι επιπλέον εισόδημα στον κάτοχό του! Ο Musk υποσχέθηκε πως όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων της Tesla θα μπορούν μέσω του κινητού τους και ενός απλού στη χρήση app, να εντάξουν το όχημα τους στο στόλο των car-shared οχημάτων. Ο Musk, μάλιστα, υπολογίζει πως τα έσοδα για τον κάτοχο από τη συμμετοχή του οχήματός του στην εν λόγω δραστηριότητα, είναι δυνατόν να… ισοφαρίζουν το αντίτιμο της μηνιαίας δόσης για τη χρονομίσθωσή του ή εκείνης του δανείου για την αγορά του.

Σε περιοχές όπου η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, όπως δήλωσε ο Musk, η Tesla θα «τρέχει» το πρόγραμμα με το δικό της, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων. Κάτι που φυσικά θα την φέρει… αντιμέτωπη σε εμπορικό επίπεδο με τις γνωστές στο είδος εταιρείας, Lyft και Uber.

Από εκεί και πέρα, ο Musk δημοσιοποίησε μέσω του «Master Plan, Part Deux» αρκετές ακόμα… ιδέες του.  Με πρώτη και καλύτερη, ασφαλώς, εκείνη που αφορά στην εξέλιξη και κατασκευή υπό τη σκέπη της Tesla Motors μιας «ενσωματωμένης οροφής με ηλιακούς συλλέκτες, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με την μπαταρία του οχήματος» παρέχοντας έτσι εύκολα και δίχως κόστος την απαραίτητη ενέργεια για την κίνηση του αυτοκινήτου. Η… ιδιότυπη αυτή οροφή θα μπορεί να διαμορφωθεί στις εκάστοτε απαιτήσεις, αλλά και να παραγγελθεί μέσω διαδικτύου._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ