top icon
Επικαιρότητα

«Οδική Ασφάλεια 2005-2010»

Το νέο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας του υπουργείου Μεταφορών έχει στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% το 2010 σε σχέση με τα δεδομένα του 2000.

Σε μια προσπάθεια διαδοχής του επιτυχημένου προγράμματος «Καθ’ οδόν 2001 -2005», το υπουργείο Μεταφορών φιλοδοξεί μέχρι το 2010 να ελαττώσει κατά 50% τα τροχαία ατυχήματα, με την νέα καμπάνια που εκπόνησε και που φέρει την ονομασία «Οδική Ασφάλεια 2005 -2010». Περισσότερο στρατηγικό από τον προκάτοχό του, το νέο πρόγραμμα επιδιώκει την ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης, την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση του κοινού και την αναδιοργάνωση του -πάσχοντος, κατά γενική ομολογία- συστήματος χορήγησης αδειών οδήγησης.

Ο Κ.Ο.Κ. πρόκειται, σύμφωνα με το νέο σκεπτικό, να αναθεωρηθεί προς το αυτστηρότερο παράλληλα με την βελτίωση του «Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών» (point system). Επίσης, προβλέπεται η δράση των μικτών κλιμακίων ελέγχου να προεκταθεί και σε μη εργάσιμες ημέρες, όπως επίσης να ενισχυθεί ο εξοπλισμός τους.

Aκόμη, φαίνεται πως ήρθε επιτέλους η στιγμή να τηρηθούν αυστηρά τα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης των επαγγελματιών οδηγών, που τόσα δεινά έχουν επιφέρει στους εθνικούς και επαρχιακούς οδικούς άξονες. Και τέλος έφθασε η ώρα να ενεργοποιηθεί o νόμος 2963/2001, περί της υποχρεωτικής ύπαρξης ζωνών ασφαλείας στα λεωφορεία, που –άγνωστο γιατί- παρέμενε εξοργιστικά «εν υπνώσει» κι εν μέρει η μη εφαρμογή του κόστισε τη ζωή 43 συνολικά νέων ανθρώπων σε τρία πολύ αιματηρά τροχαία δυστυχήματα, στα οποία αναμίχθηκαν επιβατικά λεωφορεία και βαρειά φορτηγά (Αξιός, Τέμπη, Μαλιακός).

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ