top icon
Κόσμος

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού: H Κίνα θα επιβάλει φόρο 25% στα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα αυτοκίνητα

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τα «φθηνά κινεζικά αυτοκίνητα» και το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικών δασμών στα εισαγόμενα στην Ευρώπη κινεζικά EVs πυροδοτεί την έντονη -και ανάλογη- αντίδραση του Πεκίνου.

Όλα μαρτυρούν ότι ο πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα, όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με το Πεκίνο, θα συνεχιστεί με εκατέρωθεν… πυρά που επηρεάζουν ασφαλώς και την αυτοκινητοβιομηχανία των «εμπλεκομένων» μερών.

Ήδη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην επιβολή δασμών στα κινεζικής κατασκευής και προέλευσης ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία θα εισάγονται στη χώρα ύψους 100%(!), ενώ σε ανάλογες, αν και πιο ήπιες, κινήσεις αναμένεται να προβεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καιρό τώρα διερευνά τις παράτυπες, όπως η ίδια της χαρακτηρίζει, επιδοτήσεις τις οποίες φέρονται να έχουν δεχθεί από το Πεκίνο οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, και όπως πολλοί είχαν προειδοποιήσει, η Κίνα είναι έτοιμη να απαντήσει στις πολιτικές προστατευτισμού τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να επιβάλει και αυτή με τη σειρά της δασμούς ύψους 25% στα εισαγόμενα στην Κίνα αυτοκίνητα – και αρχικά σε εκείνα που τροφοδοτούνται με κινητήρες μεγάλου κυβισμού.

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη vs Kίνα: Η επιβολή νέων δασμών στα κινέζικα αυτοκίνητα μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα

Μάλιστα, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας φέρεται να έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι δασμοί που σκοπεύει να επιβάλει, εφόσον η Ευρώπη πράξει το ίδιο, θα επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχοντας «σημαντικό» αντίκτυπο στις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.

Όπως είναι προφανές, το Πεκίνο εντείνει τις απειλές για αντίποινα καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την ΕΕ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της για τις επιδοτήσεις που έχουν δεχθεί τα ηλεκτρικά οχήματά της.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η ΕΕ πρέπει να ενημερώσει τους Κινέζους εξαγωγείς εάν σκοπεύει να επιβάλει τελικά τους εν λόγω δασμούς έως τις αρχές Ιουνίου. Εφόσον η απάντηση είναι θετική, ο πόλεμος ανάμεσα σε Δύση και Κίνα θα περάσει στη… δεύτερή του φάση.

Διαβάστε επίσης: Η Ευρώπη «πυροβολεί τα πόδια της» αν επιβάλλει εισαγωγικούς δασμούς στα κινεζικά EV

China

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ