top icon
Επικαιρότητα

Pirelli Ρ Zero

Για μία φορά ακόμα, η Pirelli βασίζεται στο Zero για να εδραιώσει την παγκόσμια ηγεμονία της στην τομέα prestige και να επεκτείνει την παρουσία της στην premium κατηγορία.

30 χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου P Zero, η Pirelli λανσάρει την πιο πρόσφατη έκδοση του ελαστικού που έχει γράψει ιστορία τις τελευταίες δεκαετίες με όλες τις εκδόσεις του: από το P Zero System μέχρι το Rosso, και να μην ξεχνάμε βέβαια το Nero, το Corsa και το ίδιο το P Zero, το οποίο λανσαρίστηκε το 2007. Στόχος είναι να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση για επιδόσεις, αξιοπιστία και ασφάλεια, και να ενισχυθεί η στρατηγική Perfect Fit (Τέλεια Εφαρμογή) της Pirelli, που σημαίνει ένα ελαστικό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα κάθε μοντέλου.

Το P Zero αντιπροσωπεύει την πιο προηγμένη τεχνολογία του τμήματος έρευνας της Pirelli, που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία των μηχανικών της με ομολόγους τους από τα αντίστοιχα τμήματα παγκοσμίως κορυφαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων. Το νέο P Zero είναι το ελαστικό με τις καλύτερες επιδόσεις της αγοράς, καθώς και το πιο αξιόπιστο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πολύ υψηλής ισχύος των σύγχρονων υπεραυτοκινήτων. Αυτό οφείλεται στις νέες εσωτερικές γόμες που βελτιώνουν τη συμπεριφορά και την αντίσταση κύλισης, τα καινοτόμα πολυμερή με προηγμένες μηχανικές ιδιότητες για βελτιστοποίηση των επιδόσεων σε βρεγμένες και στεγνές συνθήκες και μία καινοτόμο χάραξη πέλματος με βαθύτερες διαμήκεις αυλακώσεις που αποβάλλουν περισσότερο νερό. Η τεχνολογία F1 Bead του νέου P Zero προέρχεται απευθείας από τη F1, αξιοποιώντας μία εξαιρετικά άκαμπτη γόμα στην περιοχή του στεφανιού που επιτρέπει ταχεία και ακριβή απόκριση διεύθυνσης, αποφεύγοντας τις όποιες απροσδόκητες απώλειες πλευρικής πρόσφυσης. Με την τεχνολογία F1 Bead, οι δυνάμεις που επενεργούν στο στεφάνι και το προφίλ κατανέμονται πιο ομοιόμορφα, που κατ’ επέκταση μειώνει την όποια απώλεια επιδόσεων και αυξάνει την ακεραιότητα του σκελετού όταν καταπονείται από υψηλά φορτία και ταχύτητες. Σαν αποτέλεσμα, η συμπεριφορά του ελαστικού είναι πιο γραμμική και προβλέψιμη, με το όριο των επιδόσεων να επιτυγχάνεται σταδιακά. Έτσι ο οδηγός μπορεί να βιώσει ελεύθερα την απόλαυση των σπορ επιδόσεων με απόλυτη ασφάλεια.

Κάνοντας το αποτύπωμα πλατύτερο χάρη στο προφίλ αυξημένης χιλιομετρικής απόδοσης Extended Range Profile, οι μηχανικοί της Pirelli κατάφεραν να διασφαλίσουν πιο ομοιόμορφη φθορά που παρατείνει την ωφέλιμη ζωή του ελαστικού και τελικά συμβάλλει στην οικονομία. Η αύξηση του αριθμού αυλακώσεων καθώς και τα βαθύτερα και φαρδύτερα κανάλια στην επιφάνεια βελτιώνουν τη συμπεριφορά στην υδρολίσθηση, που μεταφράζεται σε αυξημένη κατά 10% ικανότητα αποβολής νερού. Ο συνδυασμός νέων τεχνικών μοντελοποίησης που έχουν βελτιστοποιήσει το προφίλ του καλουπιού, μαζί με μία μείωση βάρους και τη χρήση υλικών με υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο (silica) (πάνω από 80%) έχει επιφέρει 15% μείωση της αντίστασης κύλισης. Αυτό έχει εμφανή πλεονεκτήματα στη μείωση της κατανάλωσης.

Το νέο P Zero μπορεί να λανσαρίστηκε τώρα, αλλά ήδη συνοδεύεται από 60 εγκρίσεις τύπου. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είναι γνήσιος κληρονόμος μιας διάσημης οικογένειας που έχει τιμηθεί με 800 εγκρίσεις τύπου (1000 συνολικά, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων που δεν παράγονται πλέον). Το ένα στα δύο αυτοκίνητα Prestige που ταξινομούνται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο εφοδιάζεται με ελαστικά Pirelli. Dream cars όπως η Lamborghini Centenario, η Ferrari GTC4 Lusso, η Mercedes GT AMG και η Porsche Boxter ήδη κυκλοφορούν εφοδιασμένα με το νέο P Zero, που δημιουργήθηκε σε αρκετές εκδόσεις για να πληροί τις τεχνικές προϋποθέσεις και τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε μοντέλου.

Το όνομα P Zero γεννήθηκε τυχαία αλλά έμελλε να γίνει θρυλικό. Το P Zero στην πραγματικότητα συμβολίζει το project zero, επειδή οι μηχανικοί της εταιρίας δεν είχαν αποφασίσει την εποχή εκείνη πώς θα ονομάσουν το νέο τους ελαστικό για το μηχανοκίνητο αθλητισμό που αρχικά εξέλιξαν για την πανίσχυρη Lancia Delta S4 rally. Αυτό έγινε το 1986: ακριβώς πριν από 30 χρόνια. Την επόμενη χρονιά, το P Zero έκανε το ντεμπούτο του στο δρόμο με τη Ferrari F40: ήταν το πρώτο μιας σειράς projects για τη δημιουργία εξατομικευμένων ελαστικών για αρκετά οχήματα υψηλών επιδόσεων στο πέρασμα του χρόνου – με σταθερή την εξέλιξη αυτοκινήτων και ελαστικών. Η έκταση αυτής της ατελείωτης εξέλιξης συνοψίζεται σε έναν ακόμα εντυπωσιακό αριθμό: 302. Αυτή είναι η διαφορά στην ιπποδύναμη μεταξύ της 1987 F40 και της σημερινής γενιάς υπεραυτοκινήτων. Η αύξηση υποδηλώνει όχι μόνο περισσότερη ισχύ αλλά και μεγαλύτερη ανάγκη για ασφάλεια. Όλες οι εκδόσεις του P Zero διασφαλίζουν ότι τα αυτοκίνητα στα οποία τοποθετούνται παραμένουν κολλημένα στο δρόμο κάτω από όλες τις συνθήκες. Έτσι το P Zero έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους παγκοσμίως πιο επιτυχημένους κατασκευαστές αυτοκινήτων, που το έχουν επιλέξει σαν εξοπλισμό πρώτης τοποθέτησης (ΟΕ) 1000 φορές. Σε αυτές τις 1000 εγκρίσεις τύπου, άλλες 60 έχουν ήδη προστεθεί από το νέο P Zero.

Ασφαλώς το P Zero, υποδηλώνει και το παγκόσμιο θέαμα της Formula 1, με το λογότυπό του στα slick ελαστικά της F1 – σε ένα καλειδοσκόπιο διαφορετικών χρωμάτων. Η γκάμα 11 προϊόντων δρόμου είναι κατάλληλη για μία τεράστια ποικιλία διαφορετικών συνθηκών χρήσης, οχημάτων, οδηγικών στυλ και γεωγραφικών περιοχών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ