top icon
Επικαιρότητα

Στο 58,5% έφτασε η συμμετοχή της Fiat στην Chrysler

Η Fiat SpA αύξησε το μερίδιό της στην Chrysler κατά επιπλέον 5%, κατέχοντας με τον τρόπο αυτό και επίσημα πλέον το 58,5 % του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας.

Η Fiat SpA αύξησε το μερίδιό της στην Chrysler κατά επιπλέον 5%, κατέχοντας με τον τρόπο αυτό και επίσημα πλέον το 58,5 % του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας.

Η συγκεκριμένη αύξηση στη συμμετοχή της ιταλικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της αμερικάνικης, ήρθε ως αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός ακόμα στόχου που από κοινού είχαν θέσει η Fiat και η κυβέρνηση των Η.Π.Α. μετά την ανάληψη των τυχών της Chrysler από την πρώτη το 2009. Θυμίζουμε πως η Fiat κατάφερε την εποχή εκείνη να διασώσει την «προβληματική» τότε Chrysler καταβάλλοντας περί τα 2 δισ. ευρώ για το πλειοψηφικό μερίδιο της συμφωνώντας όμως συγχρόνως σε μια σειρά προϋποθέσεων που πρέπει κατά καιρούς να πληρούνται πριν από την πλήρη συγχώνευση τους. Επί του προκειμένου, για να… αθροιστεί το εν λόγω 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Chrysler στο portfolio των Ιταλών έπρεπε η «μαμά» Fiatνα κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο, με τα σήματα του Chrysler Group ασφαλώς, που θα διατεθεί εν συνεχεία στην εγχώρια αγορά των Η.Π.Α., με μέση κατανάλωση καυσίμου της τάξης των 40 mpg (δηλαδή, 5,9 λιτ./100 χλμ.). Σήμερα, με δεδομένη την επίσημη πιστοποίηση της μέσης κατανάλωσης του νέου Dodge Dart (σημ.: πρόκειται για ένα σεντάν που αντικαθιστά το Caliber και βασίζεται στην Alfa Romeo Giulietta!) από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, ο στόχος αυτός επετεύχθη όπως ακριβώς όριζε το μνημόνιο συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεριές.

Υπενθυμίζουμε πως αυτή είναι η έκτη κατά σειρά αύξηση του μεριδίου της Fiat στην Chrysler σε χρονικό διάστημα μόλις ενός έτους.

«Η απόκτηση του επιπλέον 5 τοις εκατό της Chrysler είναι ένα θεμελιώδες βήμα για την ολοκλήρωση της ενοποίησης μεταξύ των δύο ομάδων μας», δήλωσε ο Sergio Marchionne, ο CEO του Fiat Group την Πέμπτη. Ως γνωστόν, ο μεγάλος άνδρας του ιταλικού γκρουπ έχει ήδη ξεκαθαρίσει τις… προθέσεις του επιδιώκοντας να καταστήσει την Fiat/Chrysler ως μια από τις 5 κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, με εμπορικό στόχο μέχρι το 2014, την πώληση 6 εκατομμύρια μονάδων ανά τον κόσμο, αριθμό ωστόσο που πολλοί αναλυτές της αγοράς βλέπουν ως υπερβολικά φιλόδοξο.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ