top icon
Επικαιρότητα

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε ΕΕ και Ιαπωνία

Ηχηρή απάντηση στον προστατευτισμό που κηρύσσει ο Donald Trump δίνουν Ευρώπη και Ιαπωνία καταλήγοντας σήμερα σε μια επί της αρχής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις δύο πλευρές.  

Πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία που σήμερα επικυρώθηκε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου των G20 που πραγματοποιείται από αύριο στο Αμβούργο της Γερμανίας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά και με πρακτική συνάμα σημασία για τους πολίτες των «εμπλεκομένων» χωρών, καθώς με αυτή ανοίγεται ο δρόμος για ελεύθερες από πλευράς δασμών εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ιαπωνία και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία, η οποία μένει να επικυρωθεί και τυπικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί προϊόν πολύχρονων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το 2013 και αφορά στην ελεύθερη εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ προς την Ιαπωνία, καθώς και στην εισαγωγή αυτοκινήτων από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου προς τις χώρες της ΕΕ χωρίς δασμούς.

Τι σημαίνουν όλα αυτά σε πρακτικό επίπεδο; Αφενός τη δέσμευση της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση μέσα στα επτά προσεχή χρόνια του εισαγωγικού δασμού 10% που επιβάλλεται σε κάθε ιαπωνικό αυτοκίνητο που ταξινομείται στα κράτη-μέλη της (κάτι που αυτομάτως σημαίνει ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην Ευρώπη αντίστοιχους με εκείνους που απολαμβάνουν σήμερα οι ομόλογοί των Ιαπώνων από τη Ν. Κορέα), αφετέρου τη διευρυμένη και χωρίς δασμούς πρόσβαση των Ιαπώνων σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά αγροτικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένου και του τυριού.

«Τα καταφέραμε. Ολοκληρώσαμε τις πολιτικές και εμπορικές συνομιλίες της ΕΕ με την Ιαπωνία. Η ΕΕ εμπλέκεται όλο και πιο πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, δήλωσε:

«Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο υπέρ ενός ανοιχτού και δίκαιου εμπορίου. Για εμάς δεν υπάρχει προστασία στον προστατευτισμό».

Αξίζει να προσθέσουμε πως σήμερα η ΕΕ είναι η τρίτη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος για την Ιαπωνία και η τελευταία η έκτη για το σύνολο των κρατών-μελών της. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η τελική συμφωνία, οι λεπτομέρειες τις οποίας θα αποσαφηνιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, θα καλύπτει το 99% των διμερών εμπορικών συναλλαγών._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ