top icon
Συνεντεύξεις

Έλληνες στην αυτοκινητοβιομηχανία: Σοφία Κασίμη-Θεοφάνη

Με την πορεία της στο χώρο του αυτοκινήτου, η Σοφία Κασίμη-Θεοφάνη αποδεικνύει πως η μηχανολογία δεν είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση.

Έχοντας αποφοιτήσει από τη Σχολή Μηχανολόγων-Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Σοφία Κασίμη-Θεοφάνη αποφάσισε το 2015, με την κρίση, να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο εξωτερικό μετακομίζοντας στη Σουηδία.

Σήμερα εργάζεται στον τομέα Συστημάτων Πέδησης της Volvo και έχει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη των νέων αυτοκινήτων της μάρκας, που ως επί το πλείστον ανήκουν στην κατηγορία των SUV.

Με λίγα λόγια, μαζί μας έχουμε ακόμα ένα εκλεκτό μέλος της «ελληνικής παροικίας» στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία!

Σπούδασα μηχανολογία στο ΕΜΠ γιατί από μικρή έβλεπα τον πατέρα μου στο συνεργείο μοτοσυκλετών, και ταυτόχρονα οι σπουδές Mηχανολόγου Mηχανικού ανταποκρίνονται στην αγορά εργασίας.

Βρέθηκα στη Σουηδία επειδή είχα ενημερωθεί για την ποιότητα ζωής, την αξιοκρατία και τη σταθερά αναπτυσσόμενη βιομηχανία της χώρας.

Ξεκίνησα να εργάζομαι στη Volvo το 2015 ως μηχανολόγος μηχανικός (Developer Engineer) στον τομέα της δυναμικής οχημάτων (Vehicle Dynamics).

Σήμερα το αντικείμενο της εργασίας μου έχει αλλάξει, καθώς εργάζομαι ως διευθύντρια επιμέρους ομάδων.

Στα εργασιακά μου καθήκοντα περιλαμβάνονται αποφάσεις τόσο για τους εργαζόμενους και το σύνολο της ομάδας όσο και για τους τομείς χαρακτηριστικών και απόδοσης (Braking Attribute & Performance) των συστημάτων πέδησης, οδηγησιμότητας (Drivability) και απόδοσης φόρτισης (Charging Performance) των νέων οχημάτων της Volvo.

Το πιο απαιτητικό σκέλος στην εξέλιξη των SUV της μάρκας είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που συνεπάγεται ανάγκη μείωσης του βάρους.

Αμαξώματα SUV και εξηλεκτρισμένα κινητήρια σύνολα έχουν περάσει σε πρώτο πλάνο, λόγω της προτίμησης του αγοραστικού κοινού, είτε στη Σουηδία είτε στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, το XC40 Recharge συνδυάζει διασκεδαστική οδηγική εμπειρία και άνεση για τους επιβάτες.

Στο χώρο εργασίας μου δεν υπάρχει υποτιμητική αντιμετώπιση λόγω φύλου. Η Volvo προάγει ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα αξιών, οπότε κανένα είδος ρατσισμού δεν είναι αποδεκτό, ενώ το αποτέλεσμα αποτελεί προϊόν ομαδικής, και όχι ατομικής δουλειάς ή γνώσης.

Όνειρό μου για το μέλλον είναι η αυτοκινητοβιομηχανία να βασίζεται σε αρχές αειφόρας ανάπτυξης σε κάθε επίπεδο, από την παραγωγή μέχρι την τελική δομή, αλλά και τη χρήση ενός οχήματος.

Info

Σοφία Κασίμη-Θεοφάνη

Γεννήθηκε: To 1989 στην Αθήνα

Σπούδασε: Μηχανολόγος-Μηχανικός στο ΕΜΠ

Εργάζεται ως: Manager στον τομέα των Braking Attribute καθώς και Performance, Drivability and Charging Performance.

Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε όλες τις συνεντεύξεις των συμπατριωτών μας, που διαγράφουν αξιόλογη πορεία στο εξωτερικό με άξονα την αυτοκινητοβιομηχανία και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ