top icon
Συνεντεύξεις

Έλληνες στην αυτοκινητοβιομηχανία: Γιώργος Σίμος

Η ελληνική παρουσία στη Formula 1 είναι εκτενής και ο Γιώργος Σίμος αποτελεί ακόμα έναν νέο επιστήμονα που διαπρέπει στο υψηλότερο επίπεδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η έλλειψη αυτοκινητοβιομηχανίας στη χώρα μας δεν εμπόδισε τη δημιουργία κουλτούρας σχετικά με την αυτοκίνηση και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, γεγονός που επιβεβαιώνει και η σταδιοδρομία του Γιώργου Σίμου στη Formula 1. «Οπλισμένος» με σπουδές Μηχανολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος θεμελίωσε τις γνώσεις του μέσω μεταπτυχιακού στην Αεροδυναμική Αγωνιστικών Αυτοκινήτων στην Αγγλία. Αμέσως μετά, ξεκίνησε ένα «μαγικό ταξίδι» στη Formula 1, που περιλαμβάνει εργασία σε ρόλο αεροδυναμιστή σε ομάδες-θρύλους, όπως είναι οι Lotus-Renault, McLaren και, πιο πρόσφατα, η Williams F1.

Η Formula 1 μου άρεσε από την ηλικία των δεκατριών ετών, υποστηρίζοντας τον Χάκινεν στη McLaren.

Η μηχανολογία με γοήτευσε, καθώς μου επέτρεψε να εμβαθύνω σε αντικείμενα που σχετίζονται με τον ολικό σχεδιασμό ενός οχήματος.

Εστίασα στην αεροδυναμική, γιατί από μικρή ηλικία με είχε γοητεύσει ο αεροδυναμικός σχεδιασμός της Formula 1. Έτσι δημιουργήθηκε ένα όνειρο-στόχος.

Από την πορεία μου σε Lotus-Renault και McLaren έμαθα από χαρισματικούς ανθρώπους πώς να σκέφτομαι ως αεροδυναμιστής και εντέλει, ανέπτυξα έναν προσωπικό τρόπο σκέψης.

Στη Williams εργάζομαι από το 2019 ως αεροδυναμιστής (Aerodynamics Project Leader).

Το αντικείμενο της εργασίας μου περιλαμβάνει ανάλυση δεδομένων από την αεροσήραγγα, από προσομειώσεις και από την πίστα, με στόχο την κατανόηση της αεροδυναμικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου και τη σχεδίαση αεροτομών που θα βοηθήσουν στην απόδοσή του.

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο Σερ Φρανκ Γουίλιαμς. Ήταν ένας άνθρωπος με απέραντη αγάπη και αφοσίωση στο σπορ και με μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν.

Η ομάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, και ευελπιστούμε στο μέλλον να επαναφέρουμε τη Williams στην κορυφή.

Το πιο απαιτητικό κομμάτι των νέων κανονισμών για έναν αεροδυναμιστή είναι να επιτύχει τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου που επιθυμεί, χρησιμοποιώντας καινούργιες ιδέες που πληρούν τους μεταβαλλόμενους κανονισμούς, οι οποίοι πολλές φορές έχουν ως στόχο τον περιορισμό της σχεδιαστικής ελευθερίας.

Από τους οδηγούς με τους οποίους έχω συνεργαστεί, ξεχωρίζω τους Κίμι Ράικονεν και Τζορτζ Ράσελ για την ταχύτητα και την ωριμότητά τους.

Όνειρό μου για το μέλλον είναι να συνεχίσω να ασχολούμαι με δημιουργικά αντικείμενα.

Γιώργος Σίμος / Giorgos Simos 02

Infο

Γιώργος Σίμος

Γεννήθηκε: 1985, Αθήνα

Σπούδασε: Μηχανολόγος Μηχανικός (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) 

Μεταπτυχιακό: Αεροδυναμική  Αγωνιστικών Αυτοκινήτων  (Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον, Αγγλία) 

Έχει εργαστεί ως αεροδυναμιστής:  Lotus-Renault (2010-2014), McLaren (2015-2018), Williams F1 (2019-σήμερα)

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ