top icon
Συνεντεύξεις

Έλληνες στην αυτοκινητοβιομηχανία: Στέφανος Θεοχάρης

Ο Στέφανος Θεοχάρης, μηχανικός ομάδων παγκόσμιου βεληνεκούς σε WRC, Rally-Raid και Rallycross, συστήνεται στους αναγνώστες των 4Τροχών.

Ανέκαθεν υπήρχε μέσα μου το «μικρόβιο» της έντασης και της «φασαρίας». Προσωπικά, μου άρεσε να παρακολουθώ αγώνες. Το πέρασμα ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου ήταν, και ακόμη είναι, το πιο δυνατό συναίσθημα που θυμάμαι από μικρός. Η μετέπειτα πορεία μου είχε πλέον προδιαγραφεί.

Αποφάσισα να σπουδάσω Μηχανολογία για να κάνω τo «step in»! Οι απορίες μου ήταν πολλές, και ακόμα είναι. Σπούδασα Motorsport Engineering στην Ουαλία, μια όμορφη χώρα με μεγάλη προϋπηρεσία στα ράλλυ. Έτσι ξεκίνησα την πορεία μου στο χώρο, μέσω του πανεπιστημίου και μικρών ομάδων. Έπειτα, βρέθηκα στο Motorsport Valley της Αγγλίας, όπου μου δόθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής μου: να εργαστώ στην Prodrive. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι.

Η σημερινή μου θέση στην Toyota Gazoo Racing βρίσκεται στο τμήμα υποστήριξης κινητήρα. Το εύρος καθηκόντων μου ως μηχανικού κινητήρα περιλαμβάνει software και hardware. Το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά το software, δηλαδή τη χαρτογράφηση κινητήρα κατά την περίοδο προετοιμασίας, δοκιμών και εξέλιξης, μέρος της οποίας επικεντρώνεται στην ανάλυση δεδομένων του οχήματος. Η διαμόρφωση της χαρτογράφησης γίνεται βάσει αυτής της ανάλυσης, των καιρικών συνθηκών, του υψομέτρου καθώς και παραγόντων που επηρεάζουν την οδηγησιμότητα.

Από την εργασία μου σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού έχω μάθει πολλά! Τα βασικότερα όμως είναι η ομαδικότητα και «να ακούω». Είμαστε μέλη μιας ομάδας στην οποία όλοι έχουμε ένα δικό μας ξεχωριστό κομμάτι. Σε αυτόν τον χώρο, το πάθος όλων για αυτό που κάνουν είναι εμφανές και αποτελεί μια διαρκή ώθηση, ώστε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να γινόμαστε καλύτεροι.

Σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης (R&D), η χώρα μας διαπρέπει σε αρκετούς τομείς. Βέβαια, στο κομμάτι της αυτοκινητοβιομηχανίας και του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τα σκήπτρα έχουν άλλοι, κυρίως Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία.

Είναι λοιπόν αναγκαστικό και επόμενο, όποιος θέλει να ακολουθήσει αυτούς τους τομείς σε επαγγελματικό επίπεδο, να χρειάζεται να βρει τον εαυτό του εκτός συνόρων.

Infο

Στέφανος Θεοχάρης

Γεννήθηκε: 1986, Αθήνα

Σπούδασε: Motorsport Engineering (Πανεπιστήμιο Σουόνσι, Ουαλία)

Εργάζεται ως Μηχανολόγος Μηχανικός: Από το 2011

Ομάδες: Prodrive-Mini (WRC, RX), Toyota Gazoo Racing (WRC), Subaru USA (Ράλλυ, Rallycross), ιδιωτικές ομάδες World X Country – Dakar

Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε όλες τις συνεντεύξεις των συμπατριωτών μας, που διαγράφουν αξιόλογη πορεία στο εξωτερικό με άξονα την αυτοκινητοβιομηχανία και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ