top icon
Επικαιρότητα

Την εξαγορά της Daihatsu σκέφτεται η Toyota

Ο ιαπωνικός κολοσσός γλυκοκοιτά προς την κατεύθυνση της πλήρους εξαγοράς της «μικρής» Daihatsu.

Σήμερα, η Toyota, η οποία κατάφερε το 2015 να τερματίσει πρώτη στην κούρσα των πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για τέταρτη συνεχή χρονιά καταγράφοντας 10,15 εκ. πωλήσεις, κατέχει το 51,2% των μετοχών της Daihatsu. Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Nikkei, για να αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας η Toyota θα χρειαστεί να καταβάλει περί τα 3,2 δις δολάρια, ποσό που σίγουρα δεν αποτελεί εμπόδιο στα… επεκτατικά της σχέδια.

Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί –επισήμως η Toyota αρνείται να σχολιάσει τη νέα αυτή πληροφορία- τότε ο Νο 1 κατασκευαστής θα έχει τη δυνατότητα να αναδιοργανώσει πλήρως τη «μικρή» ιαπωνική εταιρεία, η οποία, κακά τα ψέματα, κάθε άλλο παρά θετικά συμβάλει στην εμπορική άνοδο της πρώτης. Αξίζει να σημειώσουμε πως το 2015 οι πωλήσεις της Daihatsu μειώθηκαν κατά 13,8% σε σχέση με το 2014 συνεισφέροντας στον όγκο πωλήσεων της Toyota κατά μόλις 0,8%.

Η σχέση ανάμεσα στις δύο εταιρείες ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 1967, ενώ μόλις το 1998 η Toyota κατάφερε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Daihatsu.

Όλα δείχνουν πως με την επερχόμενη(;) εξαγορά της τελευταίας, η Toyota θα προσπαθήσει να «αντιγράψει» με τον δικό της τρόπο το εγχείρημα της Renault όταν η τελευταία κατάφερε με την εξαγορά της Dacia να εντάξει στους κόλπους της μια αδελφή μάρκα χαμηλού κόστους._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ