top icon
Επικαιρότητα

Το δριμύ κατηγορώ του Carlos Ghosn και οι αιτιάσεις για την αθωότητά του

Ο Carlos Ghosn μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως μετά τη σύλληψή του στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 2018 υπερασπιζόμενος σε συνέντευξη Τύπου παρεχώρησε σήμερα στη Βυρηττό την αθωότητα του σε σχέση με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, τις οποίες απέδωσε σε πλεκτάνη αλλά και στη δυσαρέσκεια μερικών Ιαπώνων «φίλων» του στη Nissan.

Ο πρώην Πρόεδρος της Nissan και πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της συμμαχίας των Renault-Nissan-Mitsubishi παρέθεσε σήμερα την προαναγγελθείσα από τον ίδιο συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της Βυρηττού στο Λίβανο, όπου και διέφυγε μετά την κινηματογραφική απόδρασή του από το Τόκιο. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Carlos Ghosn μίλησε για όλους και για όλα προασπισμένος – πριν από ο,τιδήποτε άλλο – την αθωότητά του σε σχέση με τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, αλλά και την ανάγκη να διαφύγει από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, όπου και διέμενε υπό το άγρυπνο βλέμμα του νόμου και υπό καθεστώς αυστηρών περιοριστικών όρων ενόσω ανέμενε την πρώτη από τις δύο δίκες του.

Πέραν των παραπάνω όμως, ο αρχιτέκτονας της γαλλο-ιαπωνικής συμμαχίας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Nissan (σ.σ.: η οποία χθες τοποθετήθηκε επίσημα για το όλο ζήτημα), την οποία και κατηγόρησε ευθέως ότι οργάνωσε με την αρωγή συγκεκριμένων στελεχών της μια πλεκτάνη γύρω από το πρόσωπό του επιδιώκοντας την επαγγελματική και όχι μόνο δίωξη του.

Αναφερόμενος στην λόγους που τον οδήγησαν να διαφύγει από την Ιαπωνία, ο Carlos Ghosn δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Έφυγα από την Ιαπωνία επειδή ήθελα δικαιοσύνη. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να αποκαταστήσω την υπόληψή μου. Δραπέτευσα καθώς είχα μηδενικές πιθανότητες για μια δίκαιη δίκη εκεί. Σκέφτηκα πως επρόκειτο να πεθάνω εκεί και έτσι έπρεπε να φύγω.

«Αυτή η απόδραση ήταν η πιο δύσκολη απόφαση στη ζωή μου.»

Carlos Ghosn

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο πρώην πρόεδρος της Nissan, είπε:

«Ένιωθα όμηρος μιας χώρας την οποία υπηρέτησα για 17 χρόνια. Για 17 χρόνια με θεωρούσαν ένα στέλεχος-πρότυπο στην Ιαπωνία. Και ξαφνικά έγινα ο άπληστος, ο δικτάτορας… Είναι λάθος αυτό. Μου αρέσει η Ιαπωνία, μου αρέσουν οι άνθρωποί της. Τώρα, για ποιο λόγο η Ιαπωνία με πληρώνει με τόσο κακό για το καλό που έκανα στη χώρα, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω».

Αναφερόμενος στο δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας και όσα βίωσε κατά τη διάρκεια των περασμένων 13 μηνών, ο Carlos Ghosn δεν μάσησε τα λόγια του:

«Με ανέκριναν 8 ώρες την ημέρα χωρίς την παρουσία των δικηγόρων μου. Και η κατάσταση θα χειροτέρευε αν δεν ομολογούσα.

«Αντιμετώπιζα ένα σύστημα στο οποίο οι καταδίκες φτάνουν το 99,4%. Και πιστεύω ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο για τους ξένους.

«Οι κατηγορίες εις βάρος μου είναι αβάσιμες.

«Γιατί όμως διεύρυναν τόσο πολύ την περίοδο των ερευνών; Γιατί είναι τόσο επίμονοι στο να με εμποδίζουν να αποδείξω τα γεγονότα; Γιατί εδώ και 14 μήνες προσπαθούν να μου τσακίσουν την ψυχολογία, να με εμποδίσουν να έχω επαφή με τη γυναίκα μου;»

Αμέσως μετά ο γαλλο-λιβανέζος άρχισε να ξεδιπλώνει με περισσότερες λεπτομέρειες την υπερασπιστική του τακτική αναφερόμενος στους πραγματικούς – σύμφωνα με τον ίδιο – λόγους για τη δίωξή του:

«Ένας από τους λόγους ήταν γιατί, δυστυχώς, η απόδοση της Nissan άρχισε να πέφτει από τις αρχές του 2017… Τον Οκτώβριο του 2016 αποφάσισα να απομακρυνθώ από τη Nissan καθώς υπέγραψα μια συμφωνία με την Mitsubishi, έγινα ο Πρόεδρός της.

«Η μείωση της κεφαλαιοποίησης της Nissan από τη στιγμή της σύλληψής μου υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχαναν περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα κατά τη διάρκεια όλων αυτών των γεγονότων.

«Ποιοι ήταν αυτοί που δημιούργησαν την πλεκτάνη; Προφανώς, ο Saikawa, o Nada, ο Onuma, οι οποίοι αποκαλύφθηκαν από μόνοι τους, αλλά και πολλοί άλλοι.

«Η αδιανόητη δοκιμασία μου είναι το αποτέλεσμα μιας χούφτας αδίστακτων, εκδικητικών ατόμων. Δεν υπάρχει καμία δημοκρατική χώρα που να γνωρίζω στην οποία να πηγαίνει κανείς στη φυλακή για τέτοιου είδους κατηγορίες, ακόμα κι αν είναι βάσιμες.».

Carlos Ghosn

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω αναφορικά με τους ακόμα πιο «βαθείς» λόγους για τους οποίους οργανώθηκε η εν λόγω πλεκτάνη, ο Carlos Ghosn επεσήμανε:

«Ήμουν έτοιμος να συνταξιοδοτηθώ πριν τον Ιούνιο του 2018. Δυστυχώς για μένα, αποδέχτηκα να συνεχίσω έτσι ώστε να ενώσουμε τις Nissan και Renault.

«Μερικοί από τους Ιάπωνες φίλους μου όμως σκέφτηκαν πως ο μοναδικός τρόπος ώστε να διώξουν την επιρροή της Renault στη Nissan ήταν να ξεφορτωθούν εμένα.»

Ο Carlos Ghosn αναφέρθηκε εκτενώς και στις προσπάθειές του, οι οποίες έφεραν τη συμμαχία ένα βήμα πριν την ενοποίησή της με την Fiat Chrysler Automobiles:

«Το 2017 η συμμαχία ήταν η Νο 1 αυτοκινητοβιομηχανία. Τρεις εταιρείες που μεγάλωναν, που ήταν κερδοφόρες. Ετοιμαζόμασταν να προσθέσουμε τη Fiat Chrysler στην ομάδα μας επειδή διαπραγματευόμουν με τον John Elkann.

«Η συμμαχία έχασε το… άχαστο, που είναι η FCA. Αυτό είναι απίστευτο, καθώς τώρα πάνε με την PSA. Πώς γίνεται να χάσεις αυτή την τεράστια ευκαιρία να γίνεις ο κυρίαρχος παίκτης στον κλάδο; Ναι, είχα επαφές με την FCA, είχαμε κατανόηση, ήμασταν σε πολύ καλό δρόμο, δυστυχώς όμως συνελήφθηκα πριν καταλήξουμε. Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την PSA, αλλά και για μία μεγάλη απώλεια για τη Renault.»

Carlos Ghosn

Τι μέλει γενέσθαι

Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση, αλλά και στις μελλοντικές κινήσεις του από τον Λίβανο, ο πρώην πρόεδρος της Nissan, δήλωσε:

«Δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για το πώς έφυγα από την Ιαπωνία… Είμαι εδώ να μιλήσω για το γιατί. Είμαι εδώ για να ρίξω φως σε ένα σύστημα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι εδώ για να καθαρίσω το όνομά μου.»

Και προσέθεσε:

«Είμαι έτοιμος να δικαστώ οπουδήποτε θα θεωρήσω ότι θα έχω μια δίκαιη δίκη. Αυτό που συνέβη ήταν δίωξη, για τον λόγο αυτό πήρα το ρίσκο: επειδή θέλω την απόδοση της δικαιοσύνης.

«Πιστεύω πάντως πως τα ανώτατα κλιμάκια της ιαπωνικής κυβέρνησης δεν έχουν εμπλοκή με όλα αυτά.

«Σε κάθε περίπτωση, επέλεξα να έρθω στο Λίβανο για λόγους που είναι περισσότερο πρακτικοί σε σχέση με ό,τιδήποτε άλλο. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φυλακισμένο στο Λίβανο. Είμαι έτοιμος να παραμείνω για πολύ καιρό εδώ, αλλά θα πολεμήσω.»

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Carlos Ghosn επεσήμανε με νόημα:

«Είμαι συνηθισμένος σε αυτό που αποκαλείται Mission Impossible. Όταν πήγα στην Ιαπωνία το 1999, μου είπαν ότι δεν θα τα καταφέρω. Αλλά τα κατάφερα, Τις επόμενες εβδομάδες μπορείτε να περιμένετε από εμένα να λάβω κάποιες πρωτοβουλίες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ