top icon
Επικαιρότητα

Volvo XC40 Recharge: To πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Σουηδικής εταιρείας είναι εδώ

Η Volvo παρουσιάζει σήμερα το αμιγώς ηλεκτροκίνητο XC40 Recharge εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή που ήδη χτυπά με επιτακτικό τρόπο την πόρτα της παγκόσμιας αυτοκίνησης.

Στις αρχές του 2018 η Volvo είχε ανακοινώσει ότι η «τρέχουσα» γενιά των κινητήρων εσωτερικής καύσης που ήδη διαθέτει στην πολυσχιδή της φαρέτρα θα είναι και η τελευταία, καθώς στα χρόνια που θα ακολουθήσουν τη θέση τους θα πάρουν σταδιακά μονάδες κίνησης που θα τροφοδοτούνται, όχι από πετρέλαιο ή βενζίνη, αλλά από ρεύμα. Σήμερα, θέλοντας να υπερθεματίσει στο… κύμα εξηλεκτρισμού που την προσεχή περίοδο θα δούμε να παίρνει σάρκα και οστά και στους κόλπους της, η Volvo αποκάλυψε πλήρως το πρώτο, αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της, το οποίο θα χρησιμοποιεί τη «μαγιά» του δημοφιλούς XC40.

Διαβάστε επίσης: Η Volvo θέλει να μειώσει κατά 40% το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα ανά αυτοκίνητο έως το 2025

Volvo XC40 Recharge

Προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που τέθηκαν σε θέματα ασφάλειας, οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Volvo χρειάστηκε να «αναθεωρήσουν» τη δομή του πλαισίου CMA στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου – και όχι μόνο. Η μπαταρία του XC40 Recharge προστατεύεται από ένα κλωβό ασφαλείας που αποτελείται από ένα πλαίσιο κατασκευασμένο από αλουμίνιο, το οποίο βρίσκεται με τη σειρά του εγκατεστημένο στο μέσον της δομής του αμαξώματος δημιουργώντας έτσι μια «ενσωματωμένη και ενιαία ζώνη ασφαλείας». Παράλληλα, η συγκεκριμένη θέση έρχεται να επιδράσει ευεργετικά και στο κέντρο βάρος της κατασκευής, το οποίο είναι χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των συμβατικών εκδόσεων του μοντέλου με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Volvo XC40 Recharge

Όσον αφορά τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, το ηλεκτρικό XC40 Recharge εισάγει νέα και πρωτοποριακά, σύμφωνα με την ίδια την Volvo, στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση μηδενικών εκπομπών του «μικρού» SUV των Σουηδών είναι το πρώτο μοντέλο της Volvo που διαθέτει τη νέα πλατφόρμα αισθητήρων Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) με λογισμικό που αναπτύχθηκε από την Zenuity, την κοινοπραξία της Volvo Cars και της Veoneer. Επί της ουσίας, η ADAS είναι μία σύγχρονη και «αρθρωτή» πλατφόρμα που αποτελείται από μια σειρά από ραντάρ, κάμερες και αισθητήρες υπερήχων, η οποία μπορεί εύκολα να εξελιχθεί περαιτέρω θέτοντας τα θεμέλια για την «ενσωμάτωση» τεχνολογιών που σχετίζονται με την αυτόνομη οδήγηση.

Volvo XC40 Recharge

Το νέο Volvo XC40 Recharge εφοδιάζεται με μία μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία φορτίζεται μέσω της σχετικής υποδοχής στην πίσω αριστερή κολώνα – ακριβώς εκεί που υπήρχε και η τάπα ανεφοδιασμού υγρού καυσίμου στις συμβατικές εκδοχές της σειράς – και έχει αποθηκευτική δυναμική 78kWh εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με το νεοεισαχθέν πρωτόκολλο WLTP, αυτονομία με μία φόρτιση της τάξης των 400 χλμ. Η Σουηδική εταιρεία επισημαίνει επίσης πως η φόρτιση του συσσωρευτή ενέργειας θα μπορεί να πραγματωθεί έως και το 80% της μέγιστης χωρητικότητάς του σε ταχυφορτιστή 11 kW AC ή 150 kW DC σε χρόνο μόλις 40 λεπτών.

Volvo XC40 Recharge

Την κίνηση στο πρώτο EV της Volvo παρέχουν δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας σε κάθε άξονα, που προσδίδουν χαρακτηριστικά τετρακίνησης, αποδίδοντας σε συνδυασμό 408 ίππους και ροπή 660 Νm. Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του XC40 Recharge, η Volvo ανακοινώνει πως το τυπικό «0-100» ολοκληρώνεται σε χρόνο 4,9 δλ. με την τελική ταχύτητα να μην υπερβαίνει τα 180 χλμ./ώρα.

Volvo XC40 Recharge

Το αυτοκίνητο, πέρα από τις προφανείς σχεδιαστικές διαφορές σε σχέση με τα συμβατικά αδέλφια του (βλ. κλειστή εμπρός μάσκα), έχει τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις, με τη μόνη διαφορά να εντοπίζεται στην απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος, η οποία έχει μειωθεί από τα 211 χλστ. στα 175 χλστ. Όπως είναι αναμενόμενο, το βάρος έχει αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας αισίως και κατ’ ελάχιστο τα 2.150 κιλά, έναντι 1.495 κιλών σε σχέση με τη βασική βενζινοκίνητη εκδοχή της οικογένειας XC40.

Volvo XC40 Recharge

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως το σύστημα infotainment του νέου XC40 Recharge αποτελεί μία ακόμα καινοτομία, καθώς έχει «αναπτυχθεί» σε συνεργασία με την Google και δεν περιορίζεται απλώς στην ενσωμάτωση του λειτουργικού Android Auto. Αντιθέτως, διαθέτει ένα πλήθως λειτουργιών, όπως οι Google Αssistant, Google Play Store και Google Maps, υποστηριζόμενο από φωνητικές εντολές και αυτόματες ενημερώσεις στο λογισμικό του – φυσικά, όλα τα επιμέρους software του πρώτου EV της Volvo θα μπορούν να ενημερώνονται over-the-air με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να… βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου σε αρκετούς επιμέρους τομείς._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ