top icon
Περιβάλλον

Πρεμιέρα για το BMW i8 Concept Spyder

Οι Βαυαροί της BMW αποκαλύπτουν την ανοιχτή 2θέσια παραλλαγή του υβριδικού supercar τους, το οποίο επίσημα θα αποκαλυφθεί σε λίγες μέρες από σήμερα στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Πεκίνου.

Οι Βαυαροί της BMW αποκαλύπτουν την ανοιχτή 2θέσια παραλλαγή του υβριδικού supercar τους, το οποίο επίσημα θα αποκαλυφθεί σε λίγες μέρες από σήμερα στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Πεκίνου.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά μοντέλο της νεοσυσταθείσας οικογένειας «i» των Γερμανών της BMW, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες προτάσσοντας απτές αλλά και πρωτοποριακές συγχρόνως λύσεις με οικολογικό «περιεχόμενο». Έτσι, μετά την πρεμιέρα του μικρού i3 και της κλειστής έκδοσης του i8, σειρά έχει η ανοιχτή 2θέσια παραλλαγή –λέγε με Spyder. Σε σχέση με την έκδοση κουπέ, η Spyder διαφοροποιείται σχεδιαστικά χάρη στη φουτουριστική σχεδίαση των θυρών, οι οποίες δεν διαθέτουν τζάμι ανοίγοντας μάλιστα μʼ έναν αρκετά εντυπωσιακό τρόπο. Από εκεί και πέρα, οι σχεδιαστές της BMWφρόντισαν να διαφοροποιήσουν την αισθητική του i8 Spyder και σε άλλους τομείς και σημεία, με κυριότερο την… εξάλειψη των θέσεων για τους πίσω επιβάτες. Συν τοις άλλοις, μικρές αλλαγές παρατηρούνται στην μάσκα και, ασφαλώς, στο τμήμα πίσω ακριβώς από τις πλάτες των αποκλειστικά δύο επιβατών του οχήματος, όπου ένα διαφανές κάλυμμα ενισχύει το «προηγμένο» σχεδιαστικό προφίλ της όλης κατασκευής. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των ιθυνόντων της BMW, η έκδοση Spyder διαθέτει ελαφρώς μικρότερο μεταξόνιο και μήκος. Πιο συγκεκριμένα, το μήκος του αμαξώματος αγγίζει τα 4,48 μ., το πλάτος του τα 1,92 ενώ το ύψος οριακά υπερβαίνει τα μόλις 1,2 μ. Όπως συμβαίνει και την κουπέ παραλλαγή του οχήματος, το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από ιδιαίτερα ελαφριά υλικά (ανθρακονήματα, πλαστικό κοκ), προκειμένου να διατηρηθεί το συνολικό βάρος σε χαμηλά επίπεδα, στοιχείο που σύμφωνα με τους ιθύνοντες της BMW αναμένεται να επηρεάσει θετικά όχι μόνο τις επιδόσεις του αυτοκινήτου, αλλά και εκείνες που αφορούν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων, κατʼ επέκταση.

Το στοιχείο όμως που σίγουρα καταφέρνει να κλέψει την παράσταση είναι ασφαλώς η υβριδική plug-in «καρδιά» του i8 Spyder, η οποία αποτελείται από έναν εξελιγμένο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης με χωρητικότητα 1,5 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα. Πιο συγκεκριμένα, το 3κύλινδρο μηχανικό σύνολο, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο κέντρο του αμαξώματος μεταφέροντας την κίνηση στους πίσω τροχούς, αποδίδει σύμφωνα με την BMW 223 ίππους (σημ.: το εν λόγω σύνολο αναμένεται να τοποθετηθεί και στα περισσότερο συμβατικά, σπορτίφ και όχι μόνο, μοντέλα της εταιρείας, καθώς και σε εκείνα τα αδελφής Mini!). Από εκεί και πέρα, το εν λόγω σύνολο «παντρεύεται» με έναν ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος κινεί τους εμπρός τροχούς, αποδίδοντας 131 ίππους. Συνδυαστικά, η ισχύς των δύο μονάδων ανέρχεται στους 354 ίππους, ενώ η μέγιστη τιμή της ροπής αγγίζει τα 550 Nm. Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, το νέο i8 Spyderθα είναι σε θέση να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 5,0 δλ., ενώ η τελική του ταχύτητα θα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα.

Το όλο πακέτο ηλεκτρικού και θερμικού κινητήρα συνδυάζεται με μπαταρίες ιόντων ηλίθιου, οι οποίες εξασφαλίζουν μια αυτονομία κίνησης, στην περίπτωση που το 2θέσιο ανοιχτό μοντέλο των Βαυαρών κινείται αποκλειστικά με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα, της τάξης των 30 περίπου χλμ. Αξίζει να αναφέρουμε πως το i8 Spyderμπορεί να κινείται είτε ως προσθιοκίνητο ή πισωκίνητο, είτε ως τετρακίνητο, χάρη στη προηγμένη ηλεκτρονική μονάδα που ελέγχει το σύστημα μετάδοσης

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ