top icon
Αγώνες

WRC – Ράλλυ Εσθονίας: Preview (+videos/μεταδόσεις)

Επιτέλους δράση για τους φίλους του WRC, αφού μετά από διακοπή σχεδόν 6 μηνών, ο θεσμός επανεκκινεί με το ταχύτατο χωμάτινο Ράλλυ Εσθονίας, στις 4-6 Σεπτεμβρίου.

Η στιγμή που ολόκληρη η αγωνιστική κοινότητα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ περίμενε με αδημονία, έφτασε. Το WRC επιστρέφει στη δράση κατά τη διάρκεια του τριημέρου 4-6 Σεπτεμβρίου, με το νεοεισελθόν στο πρωτάθλημα, Ράλλυ Εσθονίας, που θα αποτελέσει τον 600ό αγώνα στην ιστορία του θεσμού. Ο λόγος για έναν αγώνα που τα δύο προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε ως Promotional Event του WRC, λειτουργώντας ως προθέρμανση για το Ράλλυ Φινλανδίας και συγκεντρώνοντας εργοστασιακές συμμετοχές, με κορυφαία φυσικά εκείνη των τοπικών ηρώων, Ott Tanak-Martin Jarveoja.

Εσθονία: Η 33η χώρα που διοργανώνει αγώνα WRC

Φέτος, με την πανδημία του κορονοϊού να προκαλεί τη μεγαλύτερη διακοπή που έχει γνωρίσει ποτέ το σπορ και σειρά αγώνων να έχει ήδη ακυρωθεί (Αργεντινή, Πορτογαλία, Σαφάρι, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Ουαλία, Γερμανία), το Ράλλυ Εσθονίας βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε ώστε να γίνει η 33η χώρα που θα διοργανώσει αγώνα στο πλαίσιο του WRC, από το 1973 όταν και δημιουργήθηκε ο θεσμός. Η παρουσία των Παγκόσμιων Πρωταθλητών έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ωστόσο λειτούργησε και συσσωρευτικά, αφού τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τα ράλλυ σε χώρες της Βαλτικής όπως η Εσθονία και η Λετονία, είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Έτσι εξηγείται και η αμέριστη στήριξη της εσθονικής κυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει συνεισφέρει ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, για τη διοργάνωση του φετινού αγώνα.

Δείτε ένα video με συμβολική σημασία, κατά το οποίο ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Juri Ratas, καλωσορίζει το WRC στη χώρα του

Ο αγώνας

Επίκεντρο του αγώνα θα είναι η πόλη Tartu, με το service park να βρίσκεται στο χώρο του Εθνικού Μουσείο Εσθονίας. Οι ειδικές διαδρομές, θα βρίσκονται στη Βόρεια Εσθονία με βάση την πόλη Otepaa, η οποία θεωρείται ως χειμερινή πρωτεύουσα της Βαλτικής χώρας. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός, ότι με βάση τη διάλεκτο της περιοχής, Otepaa σημαίνει “κεφάλι του Ott”, οπότε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ott Tanak, θα έχει ακόμη έναν λόγο ώστε να νιώθει άνετα σε έναν αγώνα, τις ειδικές διαδρομές του οποίου γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον.

Rally Estonia 2019

Λόγω κορονοϊού, η συγκέντρωση κόσμου δε θα είναι ανάλογη φέτος

Στο πλαίσιο της προφανούς ανάγκης για μείωση της διάρκειας των αγώνων, το Ράλλυ Εσθονίας θα έχει ουσιαστικά διήμερη διάρκεια. Κύριο χαρακτηριστικό του, είναι οι πολύ γρήγορες χωμάτινες ειδικές διαδρομές, όπου σε πολλές περιπτώσεις τα αγωνιστικά θα ξεπερνούν τη μέση ωριαία ταχύτητα των 120 χλμ./ώρα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή του Ράλλυ Φινλανδίας, με αντίστοιχη μορφολογία ειδικών διαδρομών και πολλά άλματα, τα οποία όμως δεν είναι τόσο φυσικά όσο εκείνα της Σκανδιναβικής χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα ο Tanak είχε επιστήσει την προσοχή στους διοργανωτές, ώστε τα άλματα να είναι θεαματικά, χωρίς όμως να γίνουν επικίνδυνα για τους οδηγούς .

Teaser video του Ράλλυ Εσθονίας

Από πλευράς προγράμματος, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου η αγωνιστική δράση θα ξεκινήσει με το πρωινό shakedown, ενώ η επανέναρξη του WRC θα γίνει το βράδυ, με μια υπερειδική μήκους 1,28 χιλιομέτρων, στην πόλη του Tartu. Το κυρίως μενού θα σερβιριστεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, όταν και θα διεξαχθούν 5 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, μήκους 148,46 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Καθώς το μήκος των διαδρομών του Σαββάτου είναι αρκετά πάνω από το μισό του αγώνα και για να υπάρξει όση περισσότερη αγωνιστική δικαιοσύνη γίνεται, αποφασίστηκε η αλλαγή του κανονισμού σειράς εκκίνησης. Συγκεκριμένα, τα πληρώματα θα εκκινούν με βαθμολογική σειρά μόνο κατά το πρώτο loop ειδικών διαδρομών και όχι σε όλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, ενώ στο δεύτερο loop θα υπάρξει αντιστροφή της σειράς εκκίνησης, με βάση την κατάταξη, ώστε να μειωθεί το “καθάρισμα” για τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας. Το Ράλλυ Εσθονίας, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, με 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές μήκους 84,94 αγωνιστικών χιλιομέτρων, διαμορφώνοντας έναν αγώνα 17 ειδικών διαδρομών και 233,4 αγωνιστικών χιλιομέτρων.

Οι πρωταγωνιστές

Παρά τους περιορισμούς που έχει δημιουργήσει η πανδημία, το Ράλλυ Εσθονίας συγκέντρωσε 59 συμμετοχές, με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στους εργοστασιακούς συνδυασμούς, αλλά και όχι μόνο.

Toyota Yaris WRC

Toyota Gazoo Racing WRT

Μετά από 3 αγώνες, η Toyota βρίσκεται επικεφαλής στη Βαθμολογία Κατασκευαστών (110 βαθμοί) και Οδηγών (Sebastien Ogier, 62 βαθμοί και Elfyn Evans, 54 βαθμοί). Στην Εσθονία, η ομάδα του Tommi Makinen θα παραταχθεί με 4 Toyota Yaris WRC, τα τρία εκ των οποίων προσμετρούν στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

H φετινή σεζόν του Ogier, σε 1 λεπτό

Της προσπάθειας θα ηγηθούν οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia, με τον Γάλλο να παραδέχεται πως φαβορί για τη νίκη είναι ο Ott Tanak. Ωστόσο, ο Ogier έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τα μεγάλα loop ειδικών διαδρομών, θα προσπαθήσει για μια θέση στο βάθρο. Κάτι που μπορούν να πετύχουν και οι Elfyn Evans-Scott Martin, οι οποίοι στο πρόσφατο Ράλλυ Νότιας Εσθονίας είχαν μεγάλης έκτασης έξοδο που ευτυχώς περιορίστηκε σε υλικές ζημιές. Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι, ο Evans τραυματίστηκε στην πλάτη έπειτα από άσχημη προσγείωση, είναι αντιληπτό ότι η παράδοση δεν είναι με το μέρος του, ωστόσο ο Ουαλός δεν επηρεάζεται από αυτά.

Ακόμη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία των Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen, που στο πρόσφατο Ράλλυ Νότιας Εσθονίας ήταν το ταχύτερο πλήρωμα της Toyota. Ο 19χρονος Φινλανδός γνωρίζει πολύ καλά τη φύση των εσθονικών ειδικών διαδρομών και τολμούμε να ρισκάρουμε, πως θα βρεθεί στη μάχη του βάθρου, πετυχαίνοντας και ταχύτερους χρόνους σε ειδικές διαδρομές. Επίσης, στον αγώνα θα συμμετάσχουν και οι Takamoto Katsuta-Dan Barritt, με τον Ιάπωνα να συνεχίζει την εκμάθηση των αγώνων του WRC με κορυφαίο αυτοκίνητο.

Hyundai i20 Coupe WRC

Hyundai Shell Mobis WRT

Αν βρίσκεται στη 2η θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών (89 βαθμοί), η Hyundai έχει μεγάλες ελπίδες για το συγκεκριμένο αγώνα. Ο λόγος είναι προφανής και ονομάζεται Ott Tanak, αφού ο Εσθονός έχει μακράν την καλύτερη γνώση των ειδικών διαδρομών, κάτι που σε αυτό το επίπεδο, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Έτσι, μαζί με το συνοδηγό του Martin Jarveoja θεωρούνται το λογικό φαβορί για τη νίκη, με το Hyundai i20 Coupe WRC.

Η φετινή σεζόν του Neuville σε ένα 1 λεπτό

Από εκεί και έπειτα, οι Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία του Tanak και να διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο, αφού η Hyundai δεν έχει διακριθεί ως τώρα σε αγώνες αυτού του είδους. Επιπλέον, στο τρίτο αυτοκίνητο της ομάδας του Andrea Adamo θα επιστρέψουν μετά το Ράλλυ Σουηδίας, οι Craig Breen-Paul Nagle. Ο Ιρλανδός, θα αποτελέσει για ακόμη μια φορά την οπισθοφυλακή των κορυφαίων πληρωμάτων της ομάδας, θέλοντας να διασφαλίσει βαθμούς για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

Επιπρόσθετα, ντεμπούτο με Hyundai i20 Coupe WRC στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ θα κάνει ο περσινός Πρωταθλητής WRC2, Pierre Louis Loubet. Ο 23χρονος Γάλλος, με συνοδηγό τον Vincent Landais, έδειξε καλά στοιχεία σε δύο ασφάλτινους αγώνες (Ράλλυ di Roma Capitale, Ράλλυ di Alba) με το αυτοκίνητο, ωστόσο ένας αγώνας WRC είναι διαφορετική υπόθεση. Άλλωστε, ο νεαρός, που αποτελεί μέλος της γαλλικής FFSA και της Hyundai Junior, δεν έχει ακόμη οδηγήσει το νέο του αυτοκίνητο σε χώμα.

Ford Fiesta WRC

M-Sport Ford WRT

Η έλλειψη μπάτζετ έγινε φανερή και κατά το διάστημα της διακοπής για την ομάδα του Malcolm Wilson. Ενώ Hyundai και Toyota συμμετείχαν σε μικρότερους αγώνες ή έκαναν δοκιμές, η M-Sport παρέμενε στάσιμη, εξοικονομώντας πόρους για τη συνέχεια της σεζόν και την εξέλιξη του νέου αυτοκίνητου, προδιαγραφών Rally1, ενόψει 2022. Οι Esapekka Lappi-Janne Ferm και Teemu Suninen-Jarmo Lehtinen επέστρεψαν στην ενεργό δράση μόλις πριν από 15 ημέρες, συμμετέχοντας στο Ράλλυ Νότιας Εσθονίας. Οι πρώτοι, μοιράστηκαν ένα Ford Fiesta WRC περσινής εξέλιξης από την ομάδα του Janne Tuohino, ενώ οι δεύτεροι συμμετείχαν με Ford Fiesta R5, καθαρά για να επιστρέψουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Θα καταφέρουν να βρεθούν στη μάχη, ειδικά από τη στιγμή που, τουλάχιστον στο πρώτο Loop ειδικών διαδρομών θα έχουν καλή σειρά εκκίνησης; Θα δείξει… Μια θέση στο βάθρο, θα είναι ιδανική για τα πληρώματα της M-Sport, όμως πιο ρεαλιστικός στόχος, πρέπει να είναι μια θέση στην πεντάδα. Τέλος, το τρίτο Ford Fiesta WRC θα μοιραστούν οι Gus Greensmith-Elliott Edmondson, που επιστρέφουν στην ενεργό δράση μετά το Ράλλυ Μεξικού, τον Μάρτιο.

WRC2

WRC2

Για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο του WRC2 (για ομάδες με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5) θα αγωνιστούν 6 πληρώματα. Προφανές φαβορί είναι οι Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3 R5, PH Sport), ωστόσο η αντίσταση που θα βρουν δε θα είναι ευκαταφρόνητη. Τη Hyundai Motorsport N θα εκπροσωπήσουν οι Ole Christian Veiby-Jonas Andersson και Nikolay Gryazin-Konstantin Alexandrov, αμφότεροι με Hyundai NG i20 R5, ενώ με την Toksport θα αγωνιστούν οι Pontus Tidemand-Patrik Barth και Eyvind Brynildsen-Ilka Minor, αμφότεροι με Skoda Fabia Rally2. Τέλος, με την M-Sport Ford θα αγωνιστούν οι Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul με Ford Fiesta R5 MkII.

Oliver Solberg

WRC3

Στο WRC3 (για ιδιώτες οδηγούς με αυτοκίνητα προδιαγραφών R5) θα συμμετάσχουν 22 πληρώματα. Προφανώς, οι Σκανδιναβοί θα έχουν πλεονέκτημα και φαντάζουν ως φαβορί. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται οι Jari Huttunen-Mikko Lukka (Hyundai i20 R5), Oliver Solberg-Aaron Johnston (Volkswagen Polo R5) και Eerik Pietarinen-Antti Linnaketo (Skoda Fabia R5). Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένονται οι παρουσίες των Γάλλων Yohan Rossel-Benoit Fulcrand και Nicolas Ciamin-Yannick Roche, αμφότεροι με Citroen C3 R5. Ακόμη, αρκετές και υπολογίσιμες θα είναι οι συμμετοχές τοπικών πληρωμάτων, μεταξύ των οποίων και οι γνωστοί μας από παλαιότερα Ράλλυ Ακρόπολις στο πλαίσιο του WRC, Karl Kruuda-Dale Moscatt (Volkswagen Polo R5), όπως και οι Egon Kaur-Silver Slimm (Skoda Fabia Rally2 evo).

Το Ράλλυ Εσθονίας, προσμετρά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων (JWRC), που διεξάγεται με Ford Fiesta Rally4 ενιαίων προδιαγραφών. Ο 2ος γύρος του θεσμού μετά το Ράλλυ Σουηδίας, συγκεντρώνει 12 συμμετοχές.

Μισψελλανεοθσ

Info – Ράλλυ Εσθονίας 2020

WRC, 4ος γύρος

4-6 Σεπτεμβρίου

Ε.Δ.: 17

Μήκος: 233,4 αγωνιστικά χιλιόμετρα

Οδόστρωμα: Χώμα

Συμμετοχές: 59

Πολυνίκης: Ott Tanak – 3

Αποτελέσματα 2019 (Promotional Event)

  1. Tanak-Jarveoja (Toyota Yaris WRC)

  2. Mikkelsen-Jaeger (Hyundai i20 Coupe WRC)

  3. Lappi-Ferm (Citroen C3 WRC)

Rally Estonia 2019

Επιμέρους ειδικές διαδρομές θα μεταδοθούν ζωντανά στη χώρα μας από την Cosmote Sport 8HD (η ώρα στην Εσθονία είναι ίδια με της Ελλάδας)

Αναλυτικό πρόγραμμα μεταδόσεων σε ώρα Ελλάδος

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

SS4 Otepaa 1, 09:00

SS5 Maekula 1, 10:00

SS6 Elva 1, 11:15

SS7 Prangli 2, 14:35

SS8 Kanepi 2, 15:15

SS9 Otepaa 2, 16:00

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

SS14 Kambja 1, 09:00

SS15 Arula 2, 10:45

SS16, Kaagvere 2, 11:25

SS17, Kambja 2 (Power Stage), 13:00

Ακόμη, όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον αγώνα, μπορούν να κάνουν εγγραφή στο WRC All Live, που βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού (www.wrc.com).

Πρόγραμμα, ωράριο, συμμετοχές, ζωντανή ενημέρωση και χρόνους κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC

Συνημμένα μπορείτε να βρείτε τις συμμετοχές του αγώνα

Δείτε ένα video-preview του Ράλλυ Εσθονίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ