Alfa Romeo Stelvio: Δύσκολοι καιροί...

Πόσο Giulia είναι η Stelvio; Απλά, «καμία σχέση». «Συμπιεσμένη» Levante με μηχανικά μέρη Giulia και τιμή Evoque είναι το σχόλιο που υποστηρίζει τον τίτλο.

Στο σωστό δρόμο βρίσκονται οι Ιταλοί ώστε να αξιοποιήσουν το δημιουργικό τους έργο όπως εκφράζεται στην Giulia. Τεράστιο αυτοκίνητο αυτή η σύγχρονη Berlina με την πολύτιμη ονομασία. Με τη σωστή βάση στο χέρι, εύκολη η συνέχεια, προσανατολισμένη στην -ει δυνατόν- εμπορική επιτυχία. Για άλλους είναι μόδα, για άλλους ανάγκη, ένα σύγχρονο εργαλείο και για την ψυχαγωγία, αν προτιμάτε, οπότε έχουμε ακόμα ένα crossover απέναντι σε μια σειρά από αντίστοιχα προϊόντα. Όλα σε κορυφαίο επίπεδο από τους καλύτερους κατασκευαστές, τους οποίους η Alfa ανταγωνίζεται με την Giulia και τους «βλέπει» με τη Stelvio.

Το όνομα της Τέλειας Διαδρομής επέλεξαν, και -για όσους ξέρουν- επέλεξαν σωστά, ενώ όσοι δεν ξέρουν θα μάθουν, γιατί είναι η μάσκα της και το σχόλιο «ψηλωμένη Giulia» που δημιουργούν ενδιαφέρον και σφραγίζουν ταυτότητα. Την είδαμε «κρεμασμένη» στη σύγχρονη γραμμή παραγωγής ανάμεσα στις Giulia, στο Κασίνο, στο εργοστάσιο-καμάρι της FCA, μία ώρα από τη Νάπολη προς τη Ρώμη.

Σε εντυπωσιάζει, αλλά και σε προβληματίζει, αφού ξέρεις ότι τώρα, σε αυτήν την κατηγορία, δεν αρκεί το συναίσθημα, που συνδυάστηκε ιδανικά στην περίπτωση της Giulia. Διαφορετικά δεδομένα. Έντονος ο συναγωνισμός, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Καμία δικαιολογία, χωρίς άλλοθι και προφυλακτικά ακόμα και αυτή η πρώτη σύντομη δοκιμή. Έχεις ζήσει με την Giulia, έχεις εκπλαγεί, και δε θα κάνεις εκπτώσεις και στραβά μάτια για το «ιταλικό Q5», όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε.

«Μεγάλη η χάρη της», θα σχολιάσει ο αυστηρός, και η απάντηση «καμία χάρη» βγαίνει αυθόρμητα μόλις σκαρφαλώσεις μπροστά στο πηδάλιο.

Στη Νάπολη...

Επιλέγεις κόκκινη, και έχεις στη διάθεσή σου τα σωστά μηχανικά μέρη της Veloce. Κάθεσαι τέλεια, αλλά ακούγεται αλλιώς. Εξηγούν ότι ο θόρυβος αλλάζει, αφού η απόσταση μεταξύ καπό και κινητήρα είναι μεγαλύτερη από ό,τι στην Giulia. Δεν πείθεσαι, αλλά δεν είναι το ζητούμενο, αν και τα θέλεις τα καθαρά ακούσματα όταν έχεις 280 ίππους από 2,0 λίτρα και μετάδοση κυρίως πίσω, κάτι που αλλού δε θα βρεις.

Ζωντανό το τιμόνι, επιτέλους σωστά δεμένο το πλαίσιο με την ανάρτηση, και σβήνεις από το μυαλό την Giulia - είναι σαφές πως δεν οδηγείς Χ3, και ας έχει λιγότερους ίππους, ενώ από το μυαλό αφαιρείς τη Μacan. Δεν είσαι ιερόσυλος, μένεις ψύχραιμος, χαίρεσαι το κιβώτιο, δεν προσπερνάς τη συνολική ποιότητα και σχολιάζεις ότι συμπληρώνει ιδανικά το νέο, το σωστό ποιοτικά προφίλ που χαρακτηρίζει πλέον τις Alfa. Καλά φτιαγμένη, αφήνεις στην άκρη τις αναμενόμενα καλές επιδόσεις και ζεις τη στιγμή, αποφεύγοντας συνειρμούς συνδεδεμένους με πιο γήινες εκδοχές. Άλλωστε, αυτή η Stelvio diesel με τον 2.2 των 180 ίππων θα βρει στο δρόμο της το νέο Q5 με αντίστοιχα μηχανικά μέρη και θα το αντιμετωπίσει με στυλ ΒΜW, δηλαδή οδηγοκεντρικά, τομέα στον οποίο το Audi δεν υστερεί πλέον.

Ψυχραιμία, όμως, και οι συγκρίσεις αναμένονται επί ελληνικού εδάφους, με την προϋπόθεση ότι η τιμή του θα είναι ανταγωνιστική των GLC και Εvoque.

Είπαμε, πρόκειται για δύσκολη κατηγορία, όπου η Stelvio καλείται να πολεμήσει στα ίσια, χάρη σε προδιαγραφές και ποιότητα κατασκευής, χωρίς ατού. Χωρίς όνομα βαρύ και με ιστορία._ Σ. Χατζηπαναγιώτου

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Περισσότερα Άρθρα του Συντάκτη

Κατηγορία άρθρου