Είναι αυτή η χειρότερη κρίση που έχουμε ζήσει;

... και πώς θα επιβιώσουμε μετά την πανδημία;

Παρακολουθούσα πρόσφατα στο youtube ένα video του Mentour pilot, με τον πολύ ενδιαφέροντα τίτλο “Will Aviation survive this?”. Με δεδομένο ότι τα αεροπλάνα των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών είναι αυτή τη στιγμή καθηλωμένα, τουλάχιστον στις χώρες εκείνες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους, αλλά και την κάθετη πτώση στην επιβατική κίνηση στις υπόλοιπες χώρες, ο συγκεκριμένος κλάδος θα φάει φέτος μια γερή σφαλιάρα.

“Αναμφίβολα πολλές εταιρείες θα πτωχεύσουν” σχολιάζει ο Mentour pilot, "όμως εξετάζοντας την καμπύλη της επιβατικής κίνησης σε βάθος δεκαετιών θα παρακολουθήσει κανείς μια συνεχή αυξητική τάση, που διακόπτεται μόνο προσωρινά για να συνεχίσει ξανά κι ακόμα πιο έντονα την ανοδική της πορεία".

Αν όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, σας φαίνονται πρωτόγνωρα -γιατί πράγματι έτσι είναι- ας μην ξεχνάμε πως την ίδια αίσθηση είχαμε, μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους ή τη χρηματοπιστωτική κρίση, ότι δηλαδή ο κόσμος από εκεί και πέρα θα ήταν διαφορετικός.

Σε κάθε τέτοια κρίση, είναι έντονη η ανάγκη του κόσμου, κάποιος να του παρουσιάσει με ακρίβεια πως θα διαμορφωθεί η επόμενή του μέρα.

Πέρα από το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο εν μέσω της ίδιας της κρίσης, συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας κερδίζουν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις.

Σκεφθείτε, για παράδειγμα, πως η χρηματοπιστωτική κρίση επηρέασε της αυτοκινητοβιομηχανία. “Μετά την κρίση θα έχουν επιβιώσει μόνο έξι εταιρείες” έλεγε ο Μαρκιόνε, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες συγχωνεύσεις μεταξύ των οποίων κι εκείνη της FCA (κάτι ήξερε...). Όμως οι περισσότερες εταιρείες έσπευσαν έγκαιρα να κόψουν το περιττό λίπος και φρόντισαν να μη γίνουν μεγάλες περικοπές στον κομμάτι της έρευνας & εξέλιξης. Έτσι οι απώλειες ήταν τελικά πολύ μικρότερες από εκείνες που προέβλεπαν οι πιο απαισιόδοξοι και ο βηματισμός της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεχίζεται κανονικά.

Θα είναι η επόμενη μέρα η ίδια; Φυσικά όχι. Σκεφθείτε ότι η κρίση του 1929, μόνο στην Αμερική περιόρισε τον αριθμό των αυτοκινητοβιομηχανιών από 108 σε 44. Κι ό,τι άρχισε μετά να ανακάμπτει, έσκασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Όμως, πραγματικά, η μετέπειτα πορεία της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πέρα για πέρα αξιοθαύμαστη. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάποιοι κλάδοι θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτή την κρίση, όμως στο τέλος η κοινωνία θα πάει μπροστά.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι να μετράμε τις όποιες οικονομικές απώλειες, γιατί αναμφίβολα θα υπάρξουν, αλλά να ετοιμαστούμε για τον μετασχηματισμό που θα φέρει αυτή η κρίση. Να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα, που αναμφίβολα θα είναι ακόμα καλύτερη από αυτή που αφήνουμε πίσω μας.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου