top icon
Blog

Εις το επανιδείν

Να συμφωνήσουμε στο ουδείς αναντικατάστατος, αποδεχόμενοι όμως πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, ενώ είναι σαφές πως στην υπέρβαση ο άνθρωπος κάνει τη διαφορά. Με την ευκαιρία της αποχώρησης του κ. Νίκου Κερερέ από τη Motorsport Greece, o Σ.Χ. σχολιάζει…

Με μια προσεγμένη επιστολή, όπως άλλωστε συνηθίζει σε κάθε δραστηριότητα ο Νίκος Κερερές, boss του Ράλλυ Ακρόπολις μέχρι χθες, ευχαριστεί και αποχαιρετά τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε σε ένα χώρο που υπηρέτησε έντιμα, δίνοντας υπεραξία στη λειτουργία του. Ο Ν.Κ., που ακολουθεί τον Υπουργό, όπως συνηθίζεται. Η επόμενη στάση τους το σημαντικό rendez-vous με τον Έλληνα αγρότη που τους χρειάζεται, ενώ ήδη ακούει την αλήθεια.

Με την ευκαιρία, κρίνεται αν είναι συνηθισμένη και σωστή πρακτική να μετακινείς τους επιτυχημένους πληγώνοντας το έργο τους, αφού έπειτα από κάθε αλλαγή τίποτα δεν είναι ίδιο. Σύμφωνοι, δεν είναι της παρούσης…

επανιδείν

Γεγονός πως ο κ. Κερερές, ένας κύριος με κάππα κεφαλαίο, δεν εξελίχθηκε ούτε ως σκέψη σε σκέτο «έλα, ρε Νίκο», ούτε βέβαια σε «Νικολάκης», ενώ δεν απέκτησε ούτε ψευδώνυμο, χαριτολογώντας ή και ως υπονοούμενο, όντας αδέκαστος, αντικειμενικός, σοβαρός, συνεπής και με την πόρτα του ανοιχτή. Επιστέγασμα της συμπεριφοράς του το θετικό αποτέλεσμα, συνδεδεμένο ενίοτε και με το ακατόρθωτο.

Γεγονός πως, αν σε τιμάει με τη φιλία του, όπως την αφεντιά μου, και γνωρίσεις τον Αυγενάκη ένα «κλικ» μετά ή πριν τη γραβάτα, επιβεβαιώνεται η θεωρία για τη σημαντική σύζυγο δίπλα σε έναν ικανό και επιτυχημένο. Όπως είναι η σύζυγος του Λ.Α., και στην περίπτωσή του προσθέτεις «με ατού» για τον εξαιρετικό συνεργάτη του, όπως είναι ο Νίκος Κερερές.

επανιδείν

Στην περίπτωσή μας, στο Ράλλυ Ακρόπολις, και ως θεσμό στη Motorsport Greece, ο Ν.Κ. δούλεψε, και καθιερώθηκε η παγκόσμια εκδήλωση, που επέστρεψε ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, εμπνέοντας μεμονωμένα εξαιρετικούς που εξελίχθηκαν σε ομάδα, παρά το αλλοπρόσαλλο της σύνθεσης.

Ο Αυγενάκης τους θωράκισε, αφού τοποθέτησε πολύ ψηλά τον πήχη μέσα από ένα όραμα που επαληθευόταν κάθε ημέρα. Ο Κερερές τους εμπιστεύθηκε, δεν κρύφτηκε, δε διατηρούσε επιφυλάξεις και αξιοποίησε με μαεστρία τη δυναμική τους. Το πολιτικό δίδυμο δεν επέτρεψε παρεμβάσεις σε γνωστούς και αγνώστους, που επειδή έμαθαν τους αριθμούς των κινητών τους, όπως και την εμβληματική κ. Πόπη, πίστεψαν στην παλιομοδίτικη πρακτική της παρέμβασης. Άλλωστε, πρόκειται για χώρο που έχει μάθει να λειτουργεί αμφισβητώντας, υποσκάπτοντας και απαξιώνοντας – όλα τα παραπάνω, ευγενής ερμηνεία του «λασπώνω για να επιπλεύσω, μήπως και χωθώ». Πρακτική εκτός πλάνου Αυγενάκη, σε σχέση και με τη στρατηγική Κερερέ, σε μια άγρια καθημερινότητα χωρίς όρια, με τη σκληρή δουλειά για τον επόμενο αγώνα να αρχίζει πριν από τον τερματισμό του προηγούμενου. Ό,τι διδάχθηκαν υποδειγματικά οι νεοφερμένοι που έμαθαν νωρίς, από την κ. Ανίτα Πασαλή και τον κ. Παύλο Αθανασούλα.

επανιδείν

Νικόλαος Κερερές

Πρόκειται για 35χρονο πολιτικό από την Κυπαρισσία, στέλεχος της ΝΔ από παιδί. Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κατεύθυνση στη Δημόσια Διοίκηση, με μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Να προσθέσουμε, με άτυπο μεταπτυχιακό στις ανθρώπινες σχέσεις, που τις απλοποιεί με το χαρακτήρα του. Όντας ειλικρινής και κατανοητός. Απλώς της σχολής Αυγενάκη, που δε συνάδει με τη συνηθισμένη πρακτική των παλιών πολιτικών, συνδεδεμένη με το ψέμα, που θεωρείται ξεπερασμένη, αλλά αποδεικνύεται αποτελεσματική.

επανιδείν

Τον Ν.Κ. τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε διακριτικά σε λίγες αλλά σημαντικές στιγμές επικοινωνίας, συνδεδεμένες με την ουσία του εγχειρήματος ΡΑ. Σε πρώτη φάση, συνεργασία με χαοτική απόσταση εκτός από τη συνέντευξη Αυγενάκη σε , που τη διαχειρίστηκε με μαεστρία, δείγμα της γραφής του. Τότε, σε αποκλεισμό ο υπογράφων από τον πυρήνα της οργάνωσης, ως ενοχλητικός και αλλοπρόσαλλος. Στη συνέχεια, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, για τους 30/36 και παραπάνω μήνες της θητείας του.

επανιδείν

Διαβάζοντας…

Σε επανάληψη, και ξανά, και ξανά την επιστολή «αντίο Φίλοι», κείμενο-μεγαλείο ψυχής, οπότε και αδιαφορείς αν είναι η ίδια που έχει αποσταλεί σε όλους εκείνους με τους οποίους συνεργάστηκε και, απίστευτο για Έλληνα πολιτικό, προβάλλει καταρχήν τους συνεργάτες του, τοποθετώντας τους ως πρωταγωνιστές μπροστά από τη συνολική τους προσπάθεια με έργο που γράφτηκε στην ιστορία.

Δεν είναι όμως αντικειμενικός, ούτε γενναιόδωρος με τον εαυτό του, αφού παρέλειψε δύο ουσιαστικές παρατηρήσεις. Κατ’ αρχάς εις το επανιδείν, αφού είτε δεν έφυγε ποτέ και θα εμφανίζεται σκεπτικός ακολουθώντας ένα καλά δουλεμένο όραμα ζωής, είτε, σε σχέση με συνεργασίες, επιστροφές κ.ά. στη ζωή που δεν προβλέπονται, ποτέ μη λες ποτέ. Επίσης, δεν έγραψε, αλλά βέβαια άφησε να εννοηθεί: «Το έργο μας με creator τον Λευτέρη Αυγενάκη είναι σε καλά χέρια», φωτογραφίζοντας ή και ονομάζοντας τον Τάκη Πουρναράκη και τον Παύλο Αθανασούλα.

επανιδείν

Κακά τα ψέματα, η επιτυχία του εγχειρήματος Motorsport Greece έχει ως αφετηρία την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στο WRC, αλλά ξεπερνάει και την καθιέρωσή του. Συνδέεται με το πώς η πολιτεία, μέσα από λίγα εμπνευσμένα στελέχη της, αξιοποιεί το ταλέντο, την εμπειρία και τις διεθνείς γνωριμίες του Έλληνα ιδιώτη. Θωρακίζοντας με αδιάβλητες διαδικασίες και την εντιμότητά του.

Πετυχημένοι στους τομείς τους οι Παύλος Αθανασούλας και κ. Ανίτα Πασαλή, συνδυάστηκαν με τον μηχανικό-δημοσιογράφο Τάκη Πουρναράκη, που βρήκε γρήγορα πατήματα manager, και με professor τον Κερερέ στο Πανεπιστήμιο Αυγενάκη είναι έτοιμοι για όλα. Ακολουθώντας μάλιστα αντίστοιχη πρακτική, ώστε να έρθουν και νέοι, αντίστοιχα ικανοί συνεργάτες. Όλοι όσοι στο ΟΑΚΑ, όπου η έδρα της Motorsport GR, managers ή στελέχη, όπως π.χ. ο κ. Άγγελος Πάρχας, λειτουργούν ώστε να προσφέρουν ως σύνολο, και όχι για την προσωπική τους προβολή ή ακόμα και το κέρδος. Φαινόμενα και της ελληνικής κουτοπονηριάς, που εμφανίστηκαν, αλλά τους έθεσε εκτός ένα άψογα δομημένο σύστημα, όπου ανταμείβεται η σκληρή και έντιμη εργασία. Το λάθος αποδεκτό, ενώ η πονηριά, όπως και γενικότερα η εκτός πνεύματος του νομοθέτη συμπεριφορά, μη αποδεκτή και αποδεδειγμένα απορριπτέα.

επανιδείν

Άφησαν έργο…

Λευτέρης Αυγενάκης και Νικόλας Κερερές, που δημιούργησε την dream team, και είναι αυτοί, οι συνεργάτες τους, που έχουν την ευθύνη για τη συνέχεια. Υπεράνω του «έτσι πρέπει», εδώ που απλώς έτσι επιβάλλεται, και πρόκειται για μοναδική περίπτωση όπου οι δημιουργοί σκότωσαν το Εγώ, παρά την πολιτική ευθύνη, και θέσπισαν το Εμείς. Με τρόπο που να αντέξει στο χρόνο αλλά και να αποφύγουν κακοτοπιές, ή τη μικροπολιτική, που δε διδάχθηκαν.

Αναμένοντας συνάντηση για να ανταποδώσουμε με «ευχαριστούμε, Φίλε», ό,τι δεν έγινε ούτε με τον Υπουργό, να ευχηθούμε Καλό Δρόμο. Χωμάτινη και η νέα Ειδική Διαδρομή, οπότε: «με αγωνιστικούς χαιρετισμούς»._ «Στρατισίνο»

επανιδείν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ