top icon
Blog

Η κορύφωση μίας μάχης και η δημόσια απολογία

Μία επαφή ανάμεσα στους πρωτοπόρους της βαθμολογίας, ανάμεσα σε δύο Παγκόσμιους Πρωταθλητές, που οδήγησε σε ποινές, συναντήσεις και μία δημόσια συγνώμη.

Το συμβάν πίσω από το Αυτοκίνητο Ασφαλείας στο Μπακού ανάμεσα στον Sebastian Vettel και τον Lewis Hamilton έχει αναλυθεί και εξεταστεί από κάθε δυνατή οπτική γωνία, με δεδομένα της τηλεμετρίας, και μία απόφαση της FIA. Η αρχική ποινή των 10 δλ. stop/go και η μετέπειτα επιβολή 3 βαθμών ποινής στην αγωνιστική άδεια του Γερμανού έμοιαζαν να είναι οι τελευταίες πράξεις συμμόρφωσης της Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών αμέσως μετά αλλά και τις επόμενες μέρες έδειξαν πως το ζήτημα είναι πιο βαθύ από αυτό που φαινόταν. Είναι ζήτημα συμπεριφοράς. Ο Hamilton αναφέρθηκε στο παράδειγμα που δίνει μία τέτοια κίνηση στα μικρότερα παιδιά, τους νέους οδηγούς που στα πρόσωπα των πιλότων της F1 βλέπουν τους δικούς τους ήρωες. Από τη μεριά του, ο Vettel έδειξε να μη μετανιώνει για αυτό που έκανε, δηλώνοντας πως τα νέα παιδιά δεν θα διδαχθούν από αυτή τη συμπεριφορά κάτι κακό, καθώς κι ο ίδιος δεν έκανε κάτι μεμπτό.

Η FIA όμως έχει δείξει πολλές φορές την πρόθεσή της να τηρούνται οι κανονισμοί εντός πίστας, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς δρουν οι οδηγοί σε πιεστικές καταστάσεις, όπως είναι μία σκληρή μάχη για τον τίτλο. Το 1997, ο Michael Schumacher κατάλαβε από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτό, όταν του αφαιρέθηκαν όλοι οι βαθμοί από εκείνη τη χρονιά μετά την εσκεμμένη επαφή του με τον Jacques Villeneuve στη Jerez.

Κι η απόφαση της Ομοσπονδίας να εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα και να καλέσει τον οδηγό της Ferrari σε απολογία την περασμένη Δευτέρα αποδεικνύει το γεγονός ότι δεν ξέχασε τι συνέβη πέρυσι στο Μεξικό, εκεί όπου πάλι ο ίδιος οδηγός φέρθηκε ανάρμοστα, μιλώντας υβριστικά κατά του αλυτάρχη Charlie Whiting για τις αποφάσεις του. Τότε είχε καταστεί σαφές πως, άλλο ένα τέτοιο περιστατικό και ο Vettel θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση.

Βρέθηκε σε αυτή τη θέση και κατάλαβε πως έπρεπε να απολογηθεί δημόσια – αυτό που δεν έκανε εξ αρχής αυτοβούλως. Δεν έχει σημασία αν έπρεπε να το κάνει ή όχι. Το ζητούμενο είναι ότι σε μία μάχη, νομοτελειακά θα υπάρξουν στιγμές έντασης και θυμού. Κι είναι αυτές οι στιγμές που δοκιμάζονται τα όριά σου που οφείλεις να αποφασίσεις πώς θα κινηθείς.

Τα νέα παιδιά είναι πράγματι «σπόγγοι» εμπειριών. Αφουγκράζονται αυτό που βλέπουν όταν το κάνει το ίνδαλμά τους. Δεν θα γίνω υπερβολικός, λέγοντας πως από εδώ και στο εξής θα παρατηρήσουμε μία αύξηση ατυχημάτων σε αγώνες μικρότερων κατηγοριών. Όμως είναι πιθανόν η κίνηση του Vettel, αν δε συνοδευόταν από μία ένδειξη μετάνοιας και παραδοχής του λάθους, να περνούσε το λάθος ως σωστό.

Ας ξεφύγουμε από τα πρόσωπα κι ας έρθουμε στο συμβάν: δύο οδηγοί που παλεύουν για ένα τόσο μεγάλο έπαθλο έχουν τη δική τους κακή στιγμή, κι ο οδηγός που έχει την υπαιτιότητα αρνείται να παραδεχτεί την ευθύνη του, μέχρι που φτάνει στο σημείο να έρθει ενώπιον της Ομοσπονδίας. Γιατί;

Γιατί είναι ο εγωισμός που θολώνει και πνίγει, και δεν είναι αναγκαία κακό αυτό. Ο πρωταθλητισμός είναι σκληρός και σκοτεινός κατά καιρούς, είτε είναι στην F1, είτε σε ένα ομαδικό άθλημα. Θες τον εγωισμό σου για να πας μπροστά και να αψηφάς τα εμπόδια. Είναι όμως και το σωστό να παραδέχεσαι το λάθος.

Ο Vettel το έκανε, με σεβασμό προς την διοργανώτρια αρχή και την ίδια του την υστεροφημία. Δέχτηκε να βγει μπροστά και με ένα μακροσκελές κείμενο να ζητήσει δημόσια συγνώμη.

Κι αυτό θα δώσει άλλη τροπή στον τίτλο._Δ.Μ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ