top icon
Blog

Στους δύο ο τρίτος… παρακολουθεί

«Χθες» ολοκληρώθηκε το Ράλλυ της Εσθονίας, ενώ «μεθαύριο» αναμένεται η μάχη των μαχών στο WRC. Λίγο πριν από τα «επί κοντώ» στη Φινλανδία, μοιραζόμαστε με τον Θ.Η. ένα διαφορετικό podcast, χωρίς μικρόφωνο και περιορισμούς στο χρόνο…

Ο Θ.Η., ο Θάνος Ηλιόπουλος, ο συνεργάτης μας, από τους κορυφαίους με φακό στο WRC και ο κορυφαίος σε σχέση με το Ράλλυ Ακρόπολις, το σημείο αναφοράς του Έλληνα φωτογράφου στο βουνό, πλέον ταξιδεύει σπάνια εκτός έδρας. Είναι άλλωστε η εποχή που δημιουργεί με το πάθος ενός «πίτσι» για τους 4T, ό,τι δεν τον περιορίζει να σχολιάζει με συνέπεια για το WRC. Τον ακούς με προσοχή έπειτα από κάθε αγώνα και αποθηκεύεις τα λεγόμενά του, συνδεδεμένα με τη λατρεία του για το WRC, όπου άλλωστε έχει σκονιστεί όσο κανείς μας.

ΣΧ - ΘΗ

Η συζήτηση ξεκινάει από την κυριαρχία του Kalle Rovanpera, που έχει ήδη καθιερώσει το δικό του στυλ ψάχνοντας για αντίπαλο, αλλά βέβαια και της Toyota. Γεγονός πως σε εμάς, στην παλιά φρουρά, αρέσει πολύ που ένας ωραίος «δικός μας», ο Jari-Matti Latvala, συντονίζει με μαεστρία την προσπάθεια του θρύλου. Η Toyota, πρωταθλήτρια στα ράλλυ και της αγοράς, με το Yaris να αποδεικνύεται αυτοκίνητο-πρωταγωνιστής σε κάθε δραστηριότητα.

Kalle Rovanpera - WRC

Με την ευκαιρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Toyota Ελλάς στηρίζει την οργανωτική προσπάθεια για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, και μάλιστα με εξαιρετικό τρόπο, νέων ανθρώπων έργο. Είναι η ήρεμη δύναμη που τους χαρακτηρίζει σε κάθε τύπου ειδική διαδρομή. Σήμερα και στην Τέλεια, θέλοντας να οδηγείς με πάθος τις διάφορες εκδοχές της σειράς GR. Κάποτε γράφαμε, η Toyota σύζυγος, σήμερα είναι και σύντροφος και ερωμένη. Έντιμη και διακριτική, με τον Toyotισμό στην καλύτερή του εκδοχή σε παγκόσμιο και πανελλήνιο επίπεδο, να διδάσκει τρόπο που δεν αντιγράφεται. Αυτός ο Ιάπωνας έχει το δικό του DNA, πλέον σε κοκτέιλ με πολλά ευρωπαϊκά στοιχεία…

Η Toyota μόνη εναντίον όλων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά τραστ. Όπως το γερμανικό θηρίο και η περιβόητη Stellantis, που αναζητεί το βηματισμό της.

Kalle Rovanpera - WRC

Συνεχίζοντας, λοιπόν, με τον Θανάρα – στο χέρι του το εσπρέσο φρέντο «μέτριο με μαύρη», έχοντας και «μισό μάτι» για το αγαπημένο του MotoGP, που μοιράζεται με τον X.A.

Αναρωτηθήκαμε μέχρι πότε θα αντέχει η Hyundai αυτή την πίεση τύπου Toyota. Σε εξοντώνει ο τρόπος τους, αφού εξελίσσουν ασταμάτητα, ενώ αρνούνται να πανηγυρίσουν, είναι ευγενείς, δεν προκαλούν, και ποτέ δεν τους συλλαμβάνεις απροετοίμαστους, αφού έχουν απάντηση και στην ατυχία. Πάντα κάτι θα βρουν ως αντίδραση, και το σχόλιο ξεπερνάει τις ειδικές διαδρομές.

Πονάνε λοιπόν στην Κορέα. Τους σκοτώνει όλο αυτό και, γνωρίζοντας ότι συμμετέχουν για να κερδίζουν σε κάθε αναμέτρηση, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα αντιδράσουν· από το πώς, που συνδέεται με το αποτέλεσμα, θα κριθεί και η παραμονή τους, οπότε και η ποιότητα του θεσμού.

WRC

Κατ’ αρχάς, εξασφαλίζοντας μαέστρο και, αφού αποδεικνύονται αξιόπιστοι, θα πρέπει να βρεθεί και η ταχύτητα. Αν έγιναν λάθη στην εξέλιξη, αφορούν το χρονοδιάγραμμα, ενώ με ανταγωνιστική μηχανή θα επιστρέψουν στην κανονικότητα και οι Tanak και Neuville. Ο ex-world μπορεί από το πουθενά να επιστρέψει στη Φινλανδία, ενώ ο Βέλγος θα καταθέσει τα ρέστα του στο ιδιότροπο Ypres. Κάποτε θα συμβεί το comeback. Στην Ελλάδα, ένας αγώνας στατιστικά στο DNA της Toyota, μπορούν και οι δύο της Hyundai να είναι ανταγωνιστικοί, ενώ εδώ, όπου απαιτείται και εμπειρία, θα προσφέρει και ο βετεράνος, ο Sordo.

Δε θα σχολιάσουμε τις επιδόσεις του Solberg Jr. Αφήνουμε το «λειτούργημα» στον λαλίστατο μπαμπά του, που ίσως πρέπει να αλλάξει προσέγγιση. Τουλάχιστον επικοινωνιακά.

WRC

Η Ford; Από την κλειδαρότρυπα…

Διαπίστωσή μας ότι στους δύο δε χωράει τρίτος, τουλάχιστον όπως εμφανίζεται η Ford στους αγώνες. Το αφήγημα Puma, που προέκυψε νωρίς αλλά χάνεται στη σκόνη ή στα βράχια από την αδυναμία των οδηγών του, αποκτά λάμψη μόνο όταν προκύπτει ο Loeb, όπως ευτυχώς και στο ΕΚΟ-ΡΑ.

Η συμμετοχή του αρκεί, ενώ τουλάχιστον αυτούς τους οδηγούς του κ. Wilson τους έχει ακόμα και όταν, στα 48 του, απλώς αναπνέει. Δε θα τους κρίνουμε από τον καναπέ. Τα αποτελέσματα και η συνολική εικόνα επιβάλλουν κριτική στο «μπλε οβάλ» και στον Malcolm Wilson, που διαθέτει την καλή βάση, η οποία όμως δεν αρκεί. Πιεσμένος ο Breen, κάνει λάθη, ενώ Greensmith και Fourmaux, σε άλλη, απαιτητική εποχή, πριν από τη χλομή των Ostberg και Meeke ως προσδιορισμό χρόνου, θα οδηγούσαν πληρώνοντας σε δεύτερη-τρίτη ομάδα. Στην καλύτερή τους, με αφεντικό τον δικό μας τον Στελότο. Χάρη θα τους έκανε ο Φάκαλης, που διδάσκει ελληνική εντιμότητα και γνώση σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιμένει ο Wilson και προφανώς είναι μεγάλο το έσοδο από τους οδηγούς – μαζί και ο Loubet, όταν η Ford δεν καλύπτει το έξοδο. Μακριά από εμάς το ότι σήμερα δεν υπάρχουν οδηγοί…

WRC

Στο WRC2

Εδώ θα βρεις πλουραλισμό οδηγών σε ηλικία και εμπειρία, με την ταχύτητα δεδομένη και το πάθος στο κόκκινο, αν δε θέλουν να εκτεθούν. Είναι αυτός ο περίπου παλιός, ο Νορβηγός Mikkelsen, ο ωραίος Adreas, που εκπαιδεύτηκε τότε από τον Capito στη VW. Ο άνθρωπος κυνηγούσε Ogier και Latvala με ίδια «αμάξια», όπως λέγονται τα όπλα στο FB.

Andreas Mikkelsen

Οπότε

Έχει το Fabia, το καλυτερότερο, ακόμα και στην παλιά εκδοχή, και απλώς ελέγχει τους φιλόδοξους με τα i20 Ν που εξελίσσονται (και λογικά ο Λάμπρος Αθανασούλας χαμογελάει) και, κυρίως, τους άλλους με τα Skoda. Στη Φινλανδία, ο Suninen με το μπλε σε απόχρωση «Ν» θα είναι το σημείο αναφοράς. Στο Βέλγιο οι τοπικοί με τα Fabia θα κόβουν δρόμο και ο Adreas θα βιάζεται να έλθει Ελλάδα να φορτώσει βαθμούς για τον τίτλο. Σε μια άλλη εποχή, ενός ζεστού πανελλήνιου πρωταθλήματος, θα είχε στην ατζέντα του ψηλά το συνδυασμό Λάbμπρος Αθανασούλας-Νικόλας Ζακχαίος, με παρμπρίζ-σήμα κατατεθέν: «Hyundai Ελλάς». Σήμερα, με το Hyundai αξιόπιστο, όπως μας συνηθίζουν και οι εκδοχές παραγωγής, οι δικοί μας θα έχουν τη δυνατότητα της αξιοπρέπειας, επικοινωνώντας εντός και εκτός ε.δ. και το θεσμό και την παρουσία τους, όπως μόνο αυτοί, και ποτέ μη λες ποτέ.

Είναι άλλωστε η ποιότητα το χαρακτηριστικό αυτής της συμμετοχής. Στα μπάκετ οι άνθρωποι που δε μας πρόδωσαν ποτέ και κάνουν εύκολο τον τρόπο ενός ελάχιστου της συναισθηματικής μας ανταπόδοσης…

WRC

Τι άλλο, Θανάρα;

«Θα πάμε με τον Μανώλη στα βουνά. Με το Duster. Έχει αφήσει τα καλά λάστιχα ο Χρήστος».

Οπότε; Θα πετάξουμε και το καινούργιο drone του Μανώλη.

Ωχ; Άδεια; Ο Λώρης; Η γκρίνια του; Και άλλα αντίστοιχα που δίνουν χρώμα στην προετοιμασία και, με την ευκαιρία, μη χάσετε τα podcast της οργάνωσης με οικοδεσπότη τον Π.Τ. του GOCAR.

Απέναντι στον «ψηλό», κορυφαίο Έλληνα rally editor, θηρία όπως «Ιαβέρης», Κωστής Στεφανής, «ΕΛ-ΕΜ» κ.ά.

Μένουμε συντονισμένοι._ Σ. Χ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ