top icon
Blog

Vous avez raison Mme Linda Jackson*

Οδηγώντας στην Ελλάδα το νέο Citroen C5 Aircross, δικαιώνεις την Αγγλίδα μάνατζερ και τους Έλληνες, στελέχη της Αντιπροσωπείας που γνωρίζουν πολύ καλά, τι διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους.

Από το πρώτο μέτρο, σχολιάζεις: “αυτό είναι σωστό”.

Πρόκειται για το καλύτερο Citroen που δοκιμάσαμε τα τελευταία χρόνια, με δεδομένο βέβαια ότι το DS3 δεν είναι πλέον Citroen.

Τελευταία δεν κρύβουμε μια δυσαρέσκεια για όλη αυτήν τη μανία της από ψηλά οδήγησης, και αντιμετωπίσαμε μάλλον καχύποπτα το C5 σε έκδοση SUV. Βλέπετε, όντας κολλημένοι με το 3008, θεωρούμε ότι δεν αντέχει μύγα στο σπαθί του. Τόσο καλό!

Δεν δώσαμε την πρέπουσα σημασία στο Τάνις και η θετική εντύπωση στο Παρίσι “χρεώθηκε” στον καλό δρόμο και στη δίλιτρη έκδοση. “Εδώ αγαπητέ κ. Καραβά όλα ωραία φαίνονται” σχολιάσαμε και στεναχωρήσαμε τον εξαιρετικό μας “συνοδηγό”, ο οποίος, όπως και η κ. Βαλυράκη του πέμπτου ορόφου, μας αντέχει και μάλιστα με θετική διάθεση, ακόμα και όταν η δική μας, όλο και πιο συχνά εξελίσσεται αρνητικά. 

Στην Ελλάδα…

Στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας για το COTY παραλάβαμε λευκό C5 Aircross με μηδέν χιλιόμετρα, εξοπλισμό DS και τον κινητήρα 1.5d (130 PS) της PSA, σύνολο για ένα ακόμα βραβείο, με ή χωρίς το αυτόματο 8άρι για φιλί που διαθέτει το δικό μας.

Γήινη εκδοχή, που θεωρητικά δεν προσφέρεται για αυθημερόν ειδική διαδρομή στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Θετικό το ότι κάθεσαι άψογα, αλλά ενδιαφέρον έχει η συνέχεια. Ο κινητήρας κουμπώνει περίφημα και έχεις τη δυνατότητα να διαπιστώσεις το εξαιρετικό πάτημα κάτω από όλες τις συνθήκες. Με το κιβώτιο δεν ασχολείσαι, και είναι το τιμόνι που σου δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσεις το πλαίσιο, με αφορμή τις κακές καιρικές συνθήκες. Άψογη ισορροπία σε κάθε “μέτρηση” και οι χώροι είναι αναμενόμενα άνετοι, ενώ έχεις χρήσιμα καλούδια στη διάθεσή σου, που κάνουν τη “μουντή” σου μέρα να εξελίσσεται σε ευχάριστη!

Αν οι κάμερες σάς είναι αδιάφορες, στην προκειμένη περίπτωση, πριν επικεντρωθείτε στη λειτουργία της ανάρτησης που μόνο στα Q2-3 θα βρείτε, απολαύστε το παιχνίδι με τα φώτα και τους καθαριστήρες, αφήνοντας το ραδιόφωνο να επιλέγει κατά περίπτωση σταθμούς – στην κεντρική Ελλάδα.

Τι προβληματίζει; Το καύσιμο. Πρόκειται για σύνολο που καλύπτει εύκολα σε 2,5 ώρες τη διαδρομή Λάρισα-Αθήνα και ασφαλέστατα, ακόμα και με +180 χλμ./ώρα σε πολλές περιπτώσεις. Ταχύτητα που μάλιστα δεν αντιλαμβάνεσαι, ωστόσο δύσκολα μένεις κάτω από 9 λίτρα πετρελαίου ανά 100 χλμ.. Με την ευκαιρία, έλεος με το “θάνατο του πετρελαίου”. Αν χρησιμοποιούσαμε τον αντίστοιχο σε ποιότητα-απόδοση βενζινοκινητήρα των 1.2 λίτρων με τους 130 ίππους, ακόμα θα πληρώναμε… 

Ακριβό…

Είναι ο τίτλος-σχόλιο του Μανώλη Σαλούρου, με lead ότι είναι το καλύτερο Citroen που έχει οδηγήσει εδώ και 20 χρόνια μαζί μας. Σύμφωνοι, δεν είχε τη χαρά να ζήσει με DS3, αλλά να παραδεχτούμε πως το σχόλιό του για τα 30.000 ευρώ θα ήταν εύστοχο αν ερμηνεύαμε πως πρόκειται για ένα “φουσκωμένο” C3 Αircross. Απαντάμε “καμία σχέση”… εντοπίζουμε τους ανταγωνιστές του, που δεν είναι το Qashqai και το Karoq, και θεωρούμε ρεαλιστικό το κόστος, με διπλό ατού στα χέρια των ειδικών που έχουν την τέχνη και την ευθύνη να το απογειώσουν στην αγορά: αρχικά, χαίρεσαι επιτέλους να οδηγείς “αυτή τη Citroen”, που στο δρόμο αποδεικνύεται περισσότερο Peugeot από ποτέ, ενώ, από την άλλη, αριστεύει και στο τεστ “άνοιγμα-κλείσιμο” της πόρτας που προδίδει την αναβαθμισμένη ποιότητα συνολικά.

Περισσότερα αύριο, από τον Σωτήρη Τσαντίλη που συμμετέχει στην πανελλήνια παρουσίαση στην υπέροχη ορεινή Κορίνθια. Ο ίδιος, ο Σ. Τ. θα έχει και το περί τιμών ρεπορτάζ που καίει, αφού το πακέτο του έξτρα εξοπλισμού συναγωνίζεται πλέον τους Γερμανούς, με τις στάνταρντ εκδόσεις να διαθέτουν πολύ περισσότερα από τα απαραίτητα._ Σ.Χ.

*έχετε δίκιο κ. Τζάκσον 

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ