top icon
Επικαιρότητα

Διόδια στο κέντρο της Αθήνας

Την απάντηση ότι η επιβολή του μέτρου των διοδίων δεν βρίσκεται στις προθέσεις του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, έδωσε ο Κωστής Χατζηδάκης όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Την ίδια στάση είχε κρατήσει και ο προκάτοχός του στο υπουργείο, Μιχάλης Λιάπης, ενώ -αντιθέτως- υπέρμαχος του μέτρου για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των Ι.Χ. στο κέντρο είναι ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Γιώργος Σουφλιάς.

Ορισμένες, πάντως, ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσα τους το Λονδίνο και η Στοκχόλμη, έχουν επιλέξει το μέτρο των διοδίων, σε μία προσπάθεια περιορισμού του κυκλοφοριακού προβλήματος. Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο το αντίτιμο να είναι ανάλογο της απόστασης που διανύουν τα οχήματα. Το σχετικό σύστημα θα ανιχνεύει μέσω δορυφόρου τη θέση των οχημάτων και η χρέωση θα εξαρτάται επίσης από την τοποθεσία αλλά και την ώρα. Το κόστος υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και το € 1,24 ανά χλμ!

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε μία σειρά μέτρων της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών. Όπως ανακοίνωσε, από το 2008 θα αρχίσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αρχικά στο Μετρό, όπου υπάρχει η σχετική υποδομή, και στη συνέχεια στο Τραμ, τον ΗΣΑΠ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Παράλληλα, θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα τηλεματικής, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, που θα ενημερώνει τους επιβάτες των λεωφορείων και των τρόλεϊ για το χρόνο αναμονής στις στάσεις.

Οι λεωφορειολωρίδες θα επεκταθούν κατά 55 χλμ. καθώς θα δημιουργηθούν άλλες πέντε σε κεντρικούς δρόμους στην Καλλιθέα, το Νέο Φάληρο, το Χαλάνδρι, το Περιστέρι και στην οδό Ηπείρου στην Αθήνα. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου θα παραταθεί -πιλοτικά- η λειτουργία του Μετρό και του ΗΣΑΠ ως τις 2 τα ξημερώματα, αίτημα που είχε υποβάλει πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων.

Όσον αφορά τις επεκτάσεις του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο ΗΣΑΠ θα φτάσει στην Εθνική Οδό ως το 2012 και στον Άγιο Στέφανο μέχρι το 2017, ενώ το Τραμ στον Πειραιά ως το 2010.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ