top icon
Επικαιρότητα

Αστυπάλαια: Πράσινο φως για το «ηλεκτρικό νησί»

Η Αστυπάλαια πρόκειται να γίνει ένα «ηλεκτρικό νησί» όπως συμφωνήθηκε από την VW και την ελληνική κυβέρνηση σε συνάντηση που ολοκληρώθηκε προ ολίγου στο νησί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρείας Herbert Diess που παρέδωσαν στις τοπικές τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Αστυπάλαια εξηλεκτρίζεται, και αυτό καθίσταται εμφανές ήδη στο αεροδρόμιο του νησιού – εκεί όπου βρίσκεται εγκατεστημένος ένας ολοκαίνουργιος σταθμός φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, μπροστά από το μικρό κτίριο των αφίξεων. Την ίδια στιγμή, η επιγραφή «Έξυπνο και βιώσιμο νησί», αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι οι σχετικές θέσεις στάθμευσης στον αερολιμένα του νησιού προορίζονται μόνο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Όλα τα παραπάνω, και πολλά άλλα, αποτελούν την απαρχή της μεταμόρφωσης της Αστυπάλαιας στο κορυφαίο νησί βιώσιμης κινητικότητας και πράσινης ενέργειας.

Για να σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη του μετασχηματισμού του νησιού, ο επικεφαλής της VW Herbert Diess και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκαν σήμερα την Αστυπάλαια παραδίδοντας στις τοπικές αρχές τα νέα τους οχήματα.

Και πιο συγκεκριμένα, ένα ηλεκτρικό ID.4, το οποίο θα χρησιμοποιεί η Αστυνομία, καθώς και άλλα EV της γερμανικής εταιρείας που θα εξυπηρετούν τις μεταφορικές ανάγκες των δημοτικών αρχών, του λιμενικού σώματος καθώς και των αντίστοιχων αρχών του αεροδρομίου του νησιού.

Αστυπάλαια

Ο στόλος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και δύο SEAT MÓ eScooter, τα οποία θα είναι τα πρώτα «καθαρά» οχήματα στην Αστυπάλαια. Όπως ανακοινώθηκε, οι πωλήσεις σε ιδιώτες και εταιρικούς πελάτες θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιουνίου, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία νέων υπηρεσιών κινητικότητας car-sharing και ride-sharing, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αστυπάλαια: Ο πράσινος μετασχηματισμός

Ο μετασχηματισμός του νησιού περιλαμβάνει επίσης μια επανάσταση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Αυτή την στιγμή, η ηλεκτρική ισχύς παράγεται στην Αστυπάλαια σχεδόν αποκλειστικά από γεννήτριες που καταναλώνουν ντίζελ, οι οποίες εκλύουν στην ατμόσφαιρα περί τους 5.000 τόνους CO2 κάθε χρόνο.

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε σήμερα, στο μέλλον η ηλεκτρική ενέργεια του νησιού θα προέρχεται κυρίως από ηλιακά πάνελ. Ως αρχικό βήμα, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 3 MW θα εγκατασταθεί στην Αστυπάλαια έως το 2023 τροφοδοτώντας με ηλεκτρική ενέργεια το 100%  των ηλεκτρικών οχημάτων που θα κινούνται στην Αστυπάλαια, και καλύπτοντας παράλληλα το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του νησιού σε ποσοστό 60%.

Αστυπάλαια

Στο σχεδιασμό εντάσσεται και η εγκατάσταση μιας εφεδρικής μπαταρίας (Power Bank) με χωρητικότητα 7 MWh, η οποία θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση του δικτύου, καθώς και στη βέλτιστη χρήση της ενέργειας που θα παράγεται από τα ηλιακά πάνελ. Σε δεύτερη φάση, και με χρονικό ορίζοντα το 2026, η πράσινη ενέργεια που θα παράγεται στην Αστυπάλαια θα καλύψει περισσότερο από το 80% των αναγκών του νησιού.

Το νέο ενεργειακό σύστημα όχι μόνο θα μειώσει τις εκπομπές CO2, αλλά αναμένεται επίσης να συμβάλλει στη ελάττωση του ενεργειακού κόστος άνω του 25%, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση.

Αστυπάλαια: Οι δηλώσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια αποστολή να μετατρέψει την οικονομία και την κοινωνία μας και ηγείται της πράσινης επανάστασης αξιοποιώντας την τελευταία ψηφιακή τεχνολογία. Τα σχέδιά μας είναι τολμηρά. Η Αστυπάλαια θα είναι μια δοκιμαστική βάση για την πράσινη μετάβαση: ενεργειακά αυτόνομη και με ενέργεια που θα προέρχεται από τη φύση. Αυτό το όμορφο νησί είναι ένας κεντρικός πυλώνας σε αυτήν τη μετάβαση και είμαι πάρα πολύ ευγνώμων στην τοπική κοινότητα για τη συνεχή υποστήριξή τους στο όλο έργο. Οι συνεργασίες μας με την Volkswagen, μία από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο, και με τις ερευνητικές ομάδες από τα Πανεπιστήμια του Αιγαίου και του Strathclyde, θα μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε κίνητρα για αλλαγή στο ταξίδι μας προς ένα καθαρότερο, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον. Μαζί θα αξιοποιήσουμε τον άνεμο και τον ήλιο για να τροφοδοτήσουμε αυτό το λαμπρότερο μέλλον».

Αστυπάλαια

Ο Herbert Diess, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου VW: «Η Αστυπάλαια θα είναι ένα μελλοντικό εργαστήριο για τον μηδενισμό των εκπομπών CO2 στην Ευρώπη. Θα ερευνούμε σε πραγματικό χρόνο τι παρακινεί τους ανθρώπους να στραφούν στην ηλεκτρονική κινητικότητα και ποια κίνητρα χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Τα μαθήματα θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προστασία του κλίματος αποκτά τεράστια έλξη. Η Volkswagen οδήγησε αυτήν την αλλαγή, προσφέροντας το πλήρες φάσμα της βιώσιμης κινητικότητας. Η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει πρότυπο για έναν γρήγορο μετασχηματισμό, που ενισχύεται από τη στενή συνεργασία κυβερνήσεων και επιχειρήσεων.»

Αστυπάλαια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Αστυπάλαια
  • Αστυπάλαια
  • Αστυπάλαια
  • Αστυπάλαια
  • Αστυπάλαια
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ