top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Επιτρέπεται η αναστροφή σε λεωφόρο; Τι λέει ο ΚΟΚ

Καθημερινά, πολλοί οδηγοί επιχειρούν να κάνουν αναστροφή σε κεντρικό δρόμο, αδιαφορώντας τόσο για την οδική ασφάλεια όσο και για τον νόμο.

Με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα σε κεντρική λεωφόρο της Αθήνας, όταν ο οδηγός ενός IX επιχείρησε να κάνει αναστροφή, ενώ προηγουμένως είχε κινηθεί με αντίθετη πορεία, αναφέρουμε τι λέει η νομοθεσία.

Ο συγκεκριμένος οδηγός, όπως και αυτός που τον ακολουθούσε, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα, πράττουν όχι μία αλλά δύο σοβαρές παραβάσεις στη λεωφόρο Κηφισίας, καθώς πρώτα εισέρχονται αντίθετα και στη συνέχεια πραγματοποιούν επιτόπια στροφή 180 μοιρών.

αναστροφή

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τόσο η αναστροφή σε σημείο που δεν επιτρέπεται, όσο και η κίνηση με αντίθετη πορεία, θεωρούνται επικίνδυνες παραβάσεις και τιμωρούνται αντίστοιχα.

Τι αναφέρει ο ΚΟΚ για την αναστροφή

Η αναστροφή και δη η παράνομη, είναι μια πολύ άσχημη και επικίνδυνη παράβαση, που δυστυχώς συναντάμε συχνά στους ελληνικούς δρόμους, καθώς εκτός του ότι δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος, προκαλείται και κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Το Άρθρο 29 του ΚΟΚ, αναφέρει ξεκάθαρα πως η πραγματοποίηση επιτόπιας στροφής (αναστροφή 180 μοιρών) απαγορεύεται στα σημεία του δρόμου όπου υπάρχει σχετική πινακίδα ρύθμισης κυκλοφορίας. Επιπλέον, απαγορεύεται και σε αυτοκινητόδρομους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σε σήραγγες, και φυσικά όπου υπάρχει στο οδόστρωμα μονή ή διπλή συνεχόμενη διαχωριστική γραμμή.

Αν κάποιος εντοπιστεί από την αστυνομία να προβαίνει σε αναστροφή σε σημείο όπου υπάρχει απαγορευτική σήμανση Ρ29, τότε τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 €. Ωστόσο, αν το επιχειρήσει σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες, τότε το πρόστιμο ανέρχεται στα 700 €, καθώς πρόκειται για μεγάλη επικινδυνότητα. Επίσης, για την αναστροφή σε σήραγγα επιβάλλεται και ποινή φυλάκισης από 1 έως 12 μήνες.

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνουν οι λοξές άσπρες γραμμές στην εθνική οδό;

Όσο για την κίνηση με αντίθετη πορεία, σύμφωνα με το Άρθρο 16 του ΚΟΚ, ο οδηγός δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί σε οδόστρωμα που προορίζεται για την αντίθετη προς την κατεύθυνση κυκλοφορίας. Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 200 €.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ