top icon
Επικαιρότητα

Κερδίζει έδαφος η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η ηλεκτροκίνηση μαζί με τη σταδιακή βελτίωση των υποδομών της, έχει θετική πορεία στη χώρα μας.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης για Πράσινες Υποδομές και Πράσινες Μεταφορές παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο συνέδριο Green Deal Greece 2022, που διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το economix.gr. Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έχει γίνει στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνολικού ύψους 13 δις ευρώ. Και υπογράμμισε ότι το σύνολο των έργων αυτού του προγράμματός, είναι έργα πράσινα.

Στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση βρίσκεται και το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, όπου δόθηκε έμφαση στα τρία πιο σημαντικά σημεία: Πρώτον, ανανέωση του στόλου αυτοκινήτων, με σοβαρά κίνητρα για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή δικύκλων. Oι προσπάθειες φαίνεται τελικά ότι αποδίδουν. Το ποσοστό της αγοράς επαναφορτιζόμενων μοντέλων, από το 0,4% του 2019 εκτινάχθηκε στο 7%.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής επισήμανε επίσης ότι: «Από τα 58 δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης που είχαμε πανελλαδικά το 2019, σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα 1.200. Μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια εικοσαπλασιάσαμε τα σημεία φόρτισης. Καθοριστική ως προς αυτό ήταν η συμφωνία με τους Παραχωρησιούχους των βασικών αυτοκινητοδρόμων στη χώρα μας. Σήμερα το βασικό οδικό δίκτυο της χώρας διαθέτει κάλυψη με φορτιστές των 50kW και άνω σε πυκνότητα ως και 60 χλμ. Και τα επόμενα χρόνια, θα γίνουν πιο γοργά βήματα. Στόχος, μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι να φτάσουμε τα 12.000 σημεία φόρτισης το 2025 και 25.000 το 2030».

Τέλος, προχωρά η υλοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η), που σύντομα θα είναι διαθέσιμη και ως εφαρμογή για τα κινητά. Έτσι οι οδηγοί και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, μπορούν πλέον να λαμβάνουν σαφείς και έγκυρες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα το δίκτυο των δημοσίων προσβάσιμων φορτιστών, τη γεωγραφική τους θέση, τη διαθεσιμότητα, το κόστος και ο τρόπος πληρωμής.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ