top icon
Επικαιρότητα

Μητροπολιτικοί φορείς θα αναλάβουν το κυκλοφοριακό σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην 8η από τις 12 δέσμες πολιτικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρεται η δημιουργία μητροπολιτικών φορέων, που θα είναι υπεύθυνοι για το κυκλοφοριακό σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι ο ουσιαστικός συντονισμός των συναρμόδιων φορέων και η ορθολογική χρήση των πόρων για την επίλυση ζητημάτων που συντελούν στην κυκλοφοριακή συμφόρηση. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η προμελέτη για την περιοχή της Αττικής και προχωρά η αντίστοιχη για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Επόμενο βήμα είναι πλέον η λεπτομερής σχεδίαση των αρμοδιοτήτων του φορέα και η σύνταξη σχεδίου νόμου για την ίδρυσή του. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, η σύσταση ενός φορέα αυτού του εύρους ήταν πρόταση του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, από το 2008.

Η κίνηση αυτή θα συνδυαστεί και με την 9η δέσμη πολιτικών, που αφορά την ενίσχυση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων λεωφορειακών γραμμών από τα ΚΤΕΛ, υπό τον συντονισμό του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ). Παράλληλα, το Υπουργείο αιτήθηκε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για έγκριση πρόσληψης 150 οδηγών στον ΟΑΣΘ, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Οι εν λόγω προσλήψεις θα βελτιώσουν το παρεχόμενο συγκοινωνιακό έργο, ενόψει και της κατασκευής του flyover, που επιβάλλει καλύτερη ανάπτυξη υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης.

Μητροπολιτικός φορέας είναι ένας οργανισμός δημόσιου χαρακτήρα, που αφορά συνεργασίες μεταξύ χωρικών ενοτήτων, οι οποίες δημιουργούν ένα χώρο αλληλεγγύης, διαμορφώνουν και υλοποιούν μαζί ένα πρόγραμμα χωροταξικής οργάνωσης και οικονομικής, οικολογικής, εκπαιδευτικής, ερευνητικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με κύριους στόχους την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας ζωής και της συνοχής. Η πολιτική της μητρόπολης επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των μητροπολιτικών οικονομικών δυνατοτήτων, των δικτύων μεταφορών, των δομών ανώτατης εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας, των δομών και λειτουργιών του πολιτισμού, της δημιουργικότητας και του τουρισμού πόλης, καθώς και στην διαχείριση των πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ