top icon
Επικαιρότητα

Επίσημη πρεμιέρα για το Renault Megane R.S. Trophy-R [35 photos + video]

Η Renault αποκαλύπτει σήμερα με κάθε λεπτομέρεια τον πλήρη τεχνικό φάκελο της έκδοσης Trophy-R του Megane R.S. Με άλλα λόγια, του ταχύτερου αυτοκινήτου παραγωγής με κίνηση στους εμπρός τροχούς στο Nurburgring.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, η Renault ανακοίνωσε πως η έκδοση Trophy-R του Megane R.S. είναι η νέα βασίλισσα στην κατηγορία των «συμπαγών» και προσθιοκίνητων αυτοκινήτων στη νέα, πιστοποιημένη διαδρομή μήκους 20,832 χλμ. της «Πράσινης Κόλασης». Και για να το αποδείξουν, έδωσαν στη δημοσιότητα και το σχετικά οπτικά πειστήρια (βλ. βίντεο) της επίδοσής του. Πιο συγκεκριμένα, το νέο Megane R.S. Trophy-R, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του στις 24 Μαΐου Πριγκιπάτο του Μονακό στο περιθώριο του GP της F1, κατάφερε στις 5 Απριλίου να σημειώσει χρόνο 7:40.100 στο «μεγάλο» Nurburgring μήκους 20,6 χλμ. και χρόνο 7:45.389 στην επίσημα πιστοποιημένη, από το 2019, διαδρομή μήκους 20,832 χλμ. Σε αυτή την προσπάθεια αρωγοί της Renault Sport ήταν οι εταιρείες Bridgestone (ελαστικά), Brembo (φρένα), Ohlins (αναρτήσεις), Akrapovic (εξάτμιση) και Sabelt (καθίσματα).

Το αυτοκίνητο είναι ελαφρύτερο κατά 130 κιλά σε σχέση με την έκδοση Trophy αγγίζοντας σε εκείνη με το βασικό εξοπλισμό, τα 1.306 κιλά. Γεγονός που του εξασφαλίζει, σε συνδυασμό με τον γνωστό, από τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου και τη νέα Alpine A110, 1.800άρη κινητήρα τούρμπο της εταιρείας – ο οποίος αποδίδει για την περίσταση αποδίδει 300 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 400 Nm ροπής – μία αναλογία 230 ίππων ανά τόνο (209 ίπποι/τόνο για το Trophy). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το νέο όπλο των Γάλλων είναι σε θέση να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο 5,4 δλ., επίδοση βελτιωμένη κατά 0,3 δλ. σε σχέση με την αντίστοιχη του Trophy. Η τελική ταχύτητα που ανακοινώνει το εργοστάσιο είναι 262 χλμ./ώρα. Χαρακτηριστικό της δυναμικής του αυτοκινήτου είναι το γεγονός ότι, με 3η σχέση στο χειροκίνητο κιβώτιο, η επιτάχυνση από τα 80 χλμ./ώρα έως τα 120 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε χρόνο μόλις 2,9 δλ. Όσο για το πρώτο χιλιόμετρο, η επίσημη τιμή που δίνεται στη δημοσιότητα είναι τα 24,5 δλ.

Πως επετεύχθη, άραγε, η διόλου ευκαταφρόνητη μείωση του βάρους της κατασκευής κατά 130 κιλά; Ούτε λίγο ούτε πολύ, 8 κιλά εξοικονομήθηκαν από το διαφορετικό καπό, το οποίο διαθέτει μία εισαγωγή αέρα τύπου ΝΑCA αλλά και εσωτερική επένδυση από carbon. Από το ίδιο υλικό είναι κατασκευασμένος και ο νέος πίσω διαχύτης, ο οποίος προσφέρει συγχρόνως και αεροδυναμικά οφέλη. Από τους 19άρηδες τροχούς και τις ζάντες Fuji Light εξοικονομούνται 2×4 ακόμα κιλά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με τις έξτρα ανθρακονημάτινες ζάντες της Carbon Revolution – επιλογή που συναντάται για πρώτη φορά στην κατηγορία – η ένδειξη της ζυγαριάς μπορεί να πέσει κατά 8 ακόμα κιλά. Την ίδια στιγμή, 6 κιλά «εξαφανίζονται» χάρη και στο σύστημα εξαγωγής που εξέλιξε ειδικά για την περίσταση η γνωστή στο είδος εταιρεία Akrapovic.

Χάρη στην απουσία του συστήματος τετραδιεύθυνσης 4Control, 32 κιλά εξοικονομήθηκαν στον πίσω άξονα του Trophy-R, ενώ 4,5 κιλά μπορούν να «χαθούν» με τη χρήση της έξτρα μπαταρίας ιόντων λιθίου Dual Energy Storage System, η οποία μπορεί δυνητικά να αντικαταστήσει την αντίστοιχη συμβατική. Παράλληλα, προαιρετικά επίσης διατίθεται μία εισαγωγή αέρα, η οποία «κουμπώνει» στο κατώτατο πλαίσιο του εξωτερικού περιβλήματος που κανονικά καταλαμβάνουν τα φωτιστικά σώματα Vision R.S. – από αυτή τη λύση το βάρος της όλης μονάδας μειώνεται κατά 2 ακόμα κιλά.

Στο εσωτερικό τα μονοκόμματα, αγωνιστικού τύπου μπάκετ καθίσματα της Sabelt είναι επενδεδυμένα με Alcantara, εξοικονομώντας ανά μονάδα περί τα 7 κιλά σε σχέση με εκείνα του Trophy. Ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει σε τρεις διαφορετικές θέσεις το ύψος του καθίσματός του «συγχρονίζοντας» παράλληλα και τις ζώνες ασφαλείας 6 σημείων. Επιπλέον βάρος «χάθηκε» από την αφαίρεση του πίσω καθίσματος, ενώ 1,3 κιλά ακολουθούν τον ίδιο δρόμο, χάρη στη λεπτότερη επένδυση του καλύμματος του δαπέδου του χώρου φόρτωσης – στις εκδόσεις με τους carbon τροχούς, η Renault Sport προσφέρει τέσσερις ξεχωριστές τσάντες αποθήκευσης, ιμάντες, δίχτυ και μια βάση για τους τροχούς, στοιχεία που είναι προσβάσιμα και από τις λειτουργικές πίσω πόρτες της κατασκευής. Την ίδια στιγμή, τα πλευρικά τζάμια διαθέτουν λεπτότερο κρύσταλλο – αφαιρέστε εδώ 1 ακόμα κιλό – με τα πίσω μάλιστα να είναι σταθερά και ακλόνητα μετά την αφαίρεση των σχετικών ηλεκτρομηχανισμών. Επίσης, 3 κιλά «βρέθηκαν» με την αφαίρεση του πίσω υαλοκαθαριστήρα, του μηχανισμού και της καλωδίωσής του. Οι μειώσεις όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς η οθόνη των 8,7’ του συστήματος infotainment της έκδοσης Trophy αντικαταστάθηκε από μία 7άρα, η οποία ζυγίζει 250 gr λιγότερο – ωστόσο η κάμερα οπισθοπορείας εξακολουθεί να δίνει το «παρών».

Εκτενείς, αλλά χειρουργικής ακρίβειας, αλλαγές και επεμβάσεις έγιναν και στην ανάρτηση του αυτοκινήτου. Εμπρός διατηρείται ο ανεξάρτητος άξονας της όλης διάταξης με το κάμπερ να είναι πιο… αρνητικό κατά 1 ° σε σύγκριση με εκείνο του Megane R.S. Trophy – η τελική τιμή διαμορφώνεται πλέον στο -2,05 °. Ως αποτέλεσμα, η επαφή των πέλματος των ελαστικών με το δρόμο διατηρείται σχεδόν στο ακέραιο κατά τη διάρκεια των στροφών, επιτρέποντας την ανάπτυξη υψηλότερων ταχυτήτων και επιπέδων πρόσφυσης. Το εμπρός μπλοκέ διαφορικό τύπου Torsen εξακολουθεί να δίνει το «παρών», με τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ δύο δρόμων να έχουν εξελιχθεί από τη σουηδική Ohlins. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι ότι η ανάρτηση δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης της συμπίεσης και του rebound, καθώς και του ύψος της κατά 16 χλστ. – ρυθμιζόμενα είναι επίσης και τα bump stops. Χάρη στην «απομάκρυνση» του πίσω καθίσματος, οι μηχανικοί της εταιρείας μπόρεσαν να αθροίσουν και μία μπάρα θόλων στην πίσω ανάρτηση που φυσικά ενισχύει τη στρεπτική ακαμψία.

Τα ελαστικά Potenza S007 της Bridgestone με τα οποία εφοδιάζεται το Trophy-R έχουν εξελιχθεί ειδικά για τις ανάγκες του μοντέλου, ενώ σημείο αναφοράς στο γαλλικό «χάτς» είναι η δυνατότητα που παρέχει το εργοστάσιο να παραγγείλει κανείς σε 30 από τα 500 αντίτυπα που θα δουν την έξοδο από τη γραμμή παραγωγής να εξοπλίζεται με κεραμικούς δίσκους της Brembo με διάμετρο 390 χλστ. εμπρός και 4πίστονες δαγκάνες σε «χρυσό» χρώμα. Η βασική έκδοση του μοντέλου «φοράει» τις ίδιες, 4πίστονες δαγκάνες, αλλά με ατσάλινους δίσκους που εμπρός έχουν διάμετρο 355 χλστ. Όπως ανακοινώνουν οι Γάλλοι, τόσο το ESP, όσο και το σύστημα ABS διαθέτουν διαφορετικό καλιμπράρισμα σε σχέση με αυτό του Trophy._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ