top icon
Επικαιρότητα

Η διελκυστίνδα ΕΕ και ΗΠΑ για τους δασμούς στα αυτοκίνητα καλά κρατεί

Συνεχίζονται οι δημόσιοι λεκτικοί διαξιφισμοί ένθεν κακείθεν σχετικά με τους δασμούς τους οποίους απειλεί ότι θα βάλει ο Donald Trump στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, αλλά και με εκείνους που ήδη επιβάλλονται στα αμερικάνικα τετράτροχα στη γηραιά ήπειρο.  

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα εμπλέκει εδώ και καιρό πλέον και την Ευρώπη, καθώς η πολλάκις δεδηλωμένη απειλή του ισχυρού άνδρα του Λευκού Οίκου για επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη γηραιά ήπειρο έχει επισύρει σωρεία αντιδράσεων από την ΕΕ –και όχι μόνο. Εντούτοις, σε μια… κατευναστικού τύπου συνάντηση που είχαν στις 25 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Junker με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, οι δύο πλευρές έδειξαν πρόθυμες για συμβιβασμό. Κι όμως!

Με σημερινές δηλώσεις του, ο Donald Trump ξεκαθάρισε με έμφαση πως η πρόθεση της ΕΕ να αποσύρει τους δασμούς που ήδη επιβάλλονται στα αμερικανικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη (βλ. 10%) υπό την προϋπόθεση να μην επιβληθούν ανάλογα «χαράτσια» στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ «δεν είναι αρκετή», προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Οι καταναλωτικές συνήθειες [των Ευρωπαίων] είναι να αγοράζουν τα δικά τους αυτοκίνητα και όχι τα δικά μας».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δε δίστασε να πει ότι Κίνα και Ευρώπη είναι το ίδιο… πράγμα:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν όσο κακή είναι και η Κίνα, απλά είναι μικρότερη».

Θυμίζουμε πως στα τέλη Μαΐου ο Donald Trump προανήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας σύμφωνα με το άρθρο 232 του νόμου περί επέκτασης εμπορίου ώστε οι αρμόδιες αρχές της χώρας να αποφανθούν αν οι εισαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών απειλούν απειλή για την εθνική ασφάλεια  των ΗΠΑ._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ