Επικαιρότητα Κόσμος

7 στα 10 θύματα σε τροχαία στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι μοτοσικλετιστές, πεζοί και ποδηλάτες

Οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι δικυκλιστές - οι τρεις πιο ευάλωτες ομάδες οδικών χρηστών - αντιπροσωπεύουν το 70% όσων έχασαν πέρσι τη ζωή τους και τραυματίστηκαν σοβαρά στους αστικούς δρόμους της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την έκθεση του European Transport Safety Council, οι διαφορές στο επίπεδο ασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, ο υψηλότερος δείκτης θνησιμότητας παρατηρήθηκε στη Ρουμανία, στους αστικούς δρόμους της οποίας καταγράφηκαν πέρσι 105 θάνατοι χρηστών του δρόμου ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους – επίδοση εξαιρετικά αρνητική και τετραπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ. Σε αντίθεση, υπάρχουν πολλές χώρες με πολύ καλά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τομέα αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 9 άτομα ανά εκατομμύριο κατοίκων σκοτώνονται σε αστικούς δρόμους στη Σουηδία, 11 στο Ην. Βασίλειο, 13 στην Ολλανδία και 14 στην Ιρλανδία και την Ισπανία.

Όσον αφορά την πρόοδο που έχει παρατηρηθεί, η Λετονία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Πολωνία είναι οι χώρες της ΕΕ που σημείωσαν μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός στη μείωση των θανάτων στις αστικές οδικές αρτηρίες τους την περίοδο από το 2010 έως και το 2017, σύμφωνα με την έρευνα του European Transport Safety Council.

Οι συντάκτες της νεότερης έκθεσης του ETSC αναφέρουν επίσης ότι οι αλλαγές στα πρότυπα κινητικότητας θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια στις πόλεις στο εγγύς μέλλον.

«Η υιοθέτηση των e-scooters και άλλων νέων μορφών κινητικότητας ενδέχεται να απαιτήσει τη θέσπιση νέας νομοθεσίας και κανονιστικού πλαισίου στις πόλεις, τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών αλλά και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση του το European Transport Safety Council.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης χρονιάς, στην Ευρώπη το 8% των θανάτων σε τροχαία ατυχήματα παρατηρήθηκε στις εθνικές οδούς, το 38% σε αστικούς δρόμους και το 54% σε αγροτικούς.

Το 2018 τη ζωή τους στις πόλεις της ΕΕ έχασαν 9.500 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία._Χ.Α.

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου