top icon
Κόσμος

Aπό ποια διεθνή συμφωνία θέλει να αποχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει να αποσυρθεί από την διεθνή συνθήκη «Energy Charter», η οποία προστατεύει τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων από την αποεπένδυση.

Σημειώνεται ότι η συνθήκη Energy Charter επιτρέπει στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να διεκδικούν δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις για επενδύσεις τους που πλήγονται από την ενεργειακή μετάβαση. Το 2022 η ιταλική κυβέρνηση κλήθηκε να καταβάλει 190 εκατ. ευρώ στη βρετανική εταιρεία Rockhopper λόγω απαγόρευσης εξόρυξης στα παράλια της χώρας. Αντίστοιχα, η γερμανική RWE έκανε αγωγή στην ολλανδική κυβέρνηση για 1,4 δισ. ευρώ το 2021 λόγω της απόσυρσης του άνθρακα.

Πάντως, η συνθήκη προστατεύει και τους επενδυτές στις Ανεξάρτητες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ένα παράδειγμα είναι στην Ισπανία, όπου έγιναν 21 αγωγές από επενδυτές φωτοβολταϊκών λόγω της αναδρομικής αλλαγής στις ταρίφες που αποφασίστηκε το 2021. Οι εν λόγω επιχειρήσεις αξιώνουν 9,5 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις και θεωρείται πιθανό να λάβουν 2,2 δισ. Νομικοί που μίλησαν στην Financial Times για το θέμα τόνισαν ότι τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνθήκη δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ενέργεια, αλλά και με την κρατική κυριαρχία και τη δυνατότητα ελεύθερης νομοθέτησης.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ