top icon
Κόσμος

Αυτή είναι η εταιρεία με τα 3.000.000 SUV

Μπήκε στο «χορό» των SUV το 2009 και ήδη απαριθμεί μια παραγωγή 3.000.000 αυτοκινήτων της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Η Skoda γιορτάζει ένα ακόμα κατασκευαστικό ορόσημο με την παραγωγή του 3.000.000ού SUV της – που για την περίσταση είναι ένα μαύρο Kodiaq Sportline, το οποίο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου του Kvasiny.

Αφού η Skoda εισήλθε για πρώτη φορά στην κατηγορία των SUV με το Yeti το 2009, τα οχήματα της συγκεκριμένης «συνομοταξίας» γρήγορα έγιναν αναπόσπαστο μέρος του χαρτοφυλακίου της αντιπροσωπεύοντας πλέον σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων πωλήσεών της.

Από το 2009 μέχρι και σήμερα, η Skoda παρουσίασε – εκτός από το Yeti – τα Kodiaq, Karoq και Kamiq, καθώς και το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό SUV που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB – το Enyaq – ενώ σημαντική ώθηση έδωσε και το Kushaq, το οποίο διατίθεται αποκλειστικά στην αγορά της Ινδίας.

Στην Τσεχία, η Skoda κατασκευάζει τα Kamiq, Enyaq και Enyaq Coupe στις εγκαταστάσεις της στη Mladá Boleslav, ενώ τα Karoq και Kodiaq «γεννιούνται» από τη γραμμή παραγωγής της μονάδας της εταιρείας στο Kvasiny. Επιπλέον, η Skoda κατασκευάζει τα μοντέλα SUV της στην Κίνα, την Ινδία, την Ουκρανία και τη Σλοβακία.

Skoda SUV

Yeti, το πρώτο SUV της Skoda

Το Yeti ήταν ένα συμπαγές σε διαστάσεις SUV που διέθετε όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων του είδους, όπως «ψηλωμένη» θέση οδήγησης, μεγάλους χώρους και αρκετές έξυπνες λύσεις σε επίπεδο πρακτικότητς, όπως τα πίσω καθίσματα VarioFlex. Με περισσότερες από 684.000 μονάδες, η παραγωγή του Yeti ολοκληρώθηκε το 2018 θέτοντας τα θεμέλια για τη μετέπειτα επιτυχία των SUV μοντέλων της Skoda.

Skoda Yeti - SUV

To Skoda Kodiaq

Το Kodiaq έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του τον Σεπτέμβριο του 2016, με το Kodiaq RS, που παρουσιάστηκε το φθινόπωρο του 2018, να είναι το πρώτο SUV της σπορ οικογένειας Skoda RS. Μέχρι σήμερα, έχουν παραχθεί περισσότερες από 841.000 μονάδες, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι Τσέχοι πρόκειται να αποκαλύψουν τη δεύτερη γενιά του μοντέλου, η οποία θα διαθέτει μια plug-in υβριδική έκδοση με ηλεκτρική αυτονομία άνω των 100 χιλιομέτρων.

Skoda Kodiaq

To Skoda Karoq

Το 2017, η Skoda παρουσίασε το Karoq ως το δεύτερο SUV μοντέλο της. Αυτό το συμπαγές SUV έγινε γρήγορα ο ακρογωνιαίος λίθος του τρέχοντος χαρτοφυλακίου της Skoda, με συνολική μέχρι σήμερα παραγωγή άνω των 705.000 μονάδες. Μέχρι το 2021, το Karoq ήταν διαθέσιμο σε 60 χώρες και κατετάγη στην τρίτη θέση ως προς τις συνολικές παραδόσεις μετά τα Octavia και Kamiq. Το ανανεωμένο δε μοντέλο παρουσιάστηκε το 2022.

Skoda Karoq

Το Skoda Kamiq

Με το Kamiq, η Skoda εισήλθε στην κατηγορία των «αστικών SUV». Από την κυκλοφορία του το 2019, πάνω από 537.000 μονάδες έχουν παραχθεί, συμπεριλαμβανομένου του Kamiq GT στην Κίνα. Αυτή η επιτυχία τοποθέτησε το Kamiq ως το SUV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη γκάμα Skoda τόσο το 2021, όσο και το 2022. Τον Αύγουστο, η Skoda παρουσίασε την ανανεωμένη έκδοση του Kamiq, με βελτιώσεις στη σχεδίαση, την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα.

Skoda Kamiq

Τα Skoda Enyaq και Enyaq Coupe

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Skoda παρουσίασε το ηλεκτρικό Enyaq, το πρώτο μοντέλο της που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του VW Group. Τον Ιανουάριο του 2022, παρουσιάστηκε το Enyaq Coupe, διαθέτοντας μια πιο σπορ αισθητική. Μέχρι σήμερα, πάνω από 166.000 μονάδες των Enyaq και Enyaq Coupe έχουν παραχθεί στο εργοστάσιο της Mladá Boleslav.

Skoda Enyaq Coupe - SUV

To Kushaq

Το Skoda Kushaq είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που κατασκευάζεται στην Ινδία. Με παραγωγή σχεδόν 64.000 μονάδων από την κυκλοφορία του, το Kushaq υπογραμμίζει τη δέσμευση της Skoda στην ινδική αγορά.

Skoda Kushaq

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ