top icon
Κόσμος

Έφυγε από τη ζωή ο Marcello Gandini

Ο εμβληματικός σχεδιαστής και δημιουργός μερικών εκ των πλέον θρυλικών μοντέλων της αυτοκίνησης Marcello Gandini έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Γεννημένος στο Τορίνο, στην καρδιά της ιταλικής αυτοκινητικής σχολής, ο Marcello Gandini δικαίως θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές της εποχής του.

Το άστρο του Ιταλού άρχισε να λάμπει στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ενώ εργαζόταν για τον διάσημο σχεδιαστικό οίκο Bertone φιλοτεχνώντας για λογαριασμό του μοντέλα-θρύλους όπως η Lamborghini Miura, η Lancia Stratos και η Ferrari 308/GT4 – το μοναδικό αυτοκίνητο από το Μαρανέλο από την πένα του οίκου Bertone.

Lamborghini Miura

Ο Marcello Gandini αντικατέστησε τον Giorgetto Giugiaro στην ιταλική εταιρεία το 1965. Δύο από τα πρώτα του δημιουργήματα εκεί ήταν μια διθέσια, drop-top μεταποιημένη εκδοχή της Porsche 911 που ουδέποτε μπήκε στην παραγωγή και ένα επιβλητικό πολυτελές κουπέ βασισμένο στην Jaguar S-Type.

Αναμφισβήτητα η πιο γνωστή δημιουργία του ήταν η Lamborghini Countach. Και για άλλους πάλι, η DeTomaso Pantera. Ωστόσο, ο Ιταλός σχεδιαστής δεν «περιορίστηκε» σε εντυπωσιακά και καινοτόμα για την εποχή τους υπεραυτοκίνητα, καθώς μερικά από τα πιο δημοφιλή mainstream αυτοκίνητα που σχεδίασε ήταν η πρώτη γενιά της BMW Σειράς 5, το πρώτο VW Polo και τα Fiat 132, Renault 5 Turbo και Citroen BX.

Marcello Gandini

Στο ενεργητικό του Marcello Gandini περιλαμβάνονται τα πρωτότυπα Alfa Romeo 33 Carabo και Navajo καθώς και τα αντίστοιχα των Bugatti EB110 και Lamborghini Diablo.

Μεταξύ των τελευταίων αυτοκινήτων που δημιούργησε ήταν το Stola S86 Diamante – ένα πρωτότυπο που δημιουργήθηκε σε μόλις πέντε εβδομάδες πριν την επίσημη πρεμιέρα του στην Έκθεση Γενεύης το 2005.

Stola S86 Diamante - Marcello Gandini

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ