Επικαιρότητα Κόσμος

Γερμανία: Σκάνδαλα, καρτέλ και ενόψει… εκλογές

Ο αναβρασμός που διόλου τυχαία έχει προκύψει στο εσωτερικό τις Γερμανίας μετά το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων αλλά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί σύστασης καρτέλ από τις πέντε μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, έχει φέρει τις τελευταίες, αλλά και το σύνολο του πολιτικού της συστήματος, προ των ευθυνών του.

Με φόντο τόσο το διαβόητο dieselgate, όσο και τις βάσιμες(;) κατηγορίες για σύσταση βιομηχανικού καρτέλ ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας (Audi, BMW, Mercedes, Porsche, VW), οι πολιτικοί ηγέτες της Γερμανίας συναντώνται αύριο Τετάρτη στο Βερολίνο με υψηλόβαθμα στελέχη των ως άνω εταιρειών σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι εύλογες αντιδράσεις-ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας και συγχρόνως να κατατεθούν προτάσεις, σε νομοθετικό αυτή τη φορά επίπεδο, που θα εξισορροπήσουν τις αντιφατικές απαιτήσεις που συνδέονται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και τις προοπτικές της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας στο εγγύς και απώτερο μέλλον.

Το όλο σκηνικό φαντάζει ακόμα πιο περίπλοκο και βαρύ με δεδομένες τις ανάγκες επιβίωσης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας που πλέον έχουν ως φόντο τους τις επερχόμενες τον προσεχή κιόλας Σεπτέμβριο ομοσπονδιακές εκλογές.

Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, στο επίκεντρο της αυριανής «εθνικής συνόδου», όπως με έμφαση χαρακτηρίζουν την αυριανή συνάντηση στην πρωτεύουσα της χώρας έγκυροι αναλυτές, θα μπουν θέματα που σχετίζονται με τη ρύπανση των πόλεων αλλά και με την αποκατάσταση της «κακοποιημένης» φήμης της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Είναι ξεκάθαρο πως η αυτοκινητοβιομηχανία προκάλεσε αυτή τη ζημιά. Αυτή είναι που πρέπει να διασφαλίσει πως τα αυτοκίνητα της θα βελτιωθούν εκπέμποντας χαμηλότερους ρύπους», δήλωσε χθες ο ο Υπουργός Μεταφορών Alexander Dobrindt μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD TV.

Ακλουθώντας μια λεκτικά ακόμα πιο σκληρή γραμμή, ο Alexander Dobrindt προειδοποίησε πως η πολιτική ηγεσία της χώρας προτίθεται να καταθέσει αγωγές εναντίον της εταιρειών που ενεπλάκησαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στο διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και καινοτόμο βιομηχανία. Συγχρόνως όμως και έντιμη. Πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας πως πρόκειται για έναν στρατηγικής σημασίας βιομηχανικό κλάδο», δήλωσε χθες ο Ulrike Demmer εκπροσωπώντας το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας._Χ.Α.

Ποιό από τα παρακάτω μοντέλα-νικητές του Car Of The Year θα ψηφίζατε ως το καλύτερο αυτοκίνητο της δεκαετίας του '70;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου