top icon
Κόσμος

Πόσο συχνά φορτίζουν και για πόσο τα αυτοκίνητα της Tesla;

Η Tesla αποκάλυψε μερικά ενδιαφέρονται στατιστικά στοιχεία για τα χιλιόμετρα που διανύουν και τη φόρτιση των ηλεκτρικών της οχημάτων που σίγουρα θα πρέπει να φέρνουν σε δύσκολη θέση τον ανταγωνισμό.

Τα στοιχεία που πριν από μόλις λίγες ημέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Tesla ρίχνουν φως τόσο στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες φορτίζουν τα οχήματά τους όσο και στο πώς χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο το δίκτυο φορτιστών υψηλής ισχύος της αμερικανικής εταιρίας – λέγε με Superchargers.

Πρώτα απ ‘όλα, αξίζει να σημειώσουμε ότι, αυτή τη στιγμή, στους δρόμους ανά τον κόσμο κυκλοφορούν περί τα 4 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla, εξαιρουμένου  ασφαλώς ενός μικρού αριθμού οχημάτων που έχουν αποσυρθεί για διάφορους λόγους.

Tesla Supercharger

Σύμφωνα με την Tesla, η σωρευτική συνολική απόσταση που έχουν διανύσει μέχρι σήμερα τα οχήματά της φτάνει αισίως τα 129 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, κάτι που μεταφράζεται σε κάτι περισσότερο από 32.000 χλμ. ανά αυτοκίνητο. Κι αν ο αριθμός αυτός σας φαντάζει μικρός, αναλογιστείτε ότι ο στόλος των αυτοκινήτων της αμερικανικής εταιρείας περιλαμβάνει από ολοκαίνουργια μοντέλα λίγων μόλις… ημερών και μηνών έως και οχήματα με ηλικία έως και 15 έτη.

Η Tesla αναφέρει, επίσης, ότι τα αυτοκίνητά της διανύουν αθροιστικά περίπου 197 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ημέρα πραγματοποιώντας κατά μέσο όρο σε ημερήσια βάση περί τις 1,9 εκατομμύρια συνεδρίες φόρτισης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απόσταση που διανύει καθημερινά κάθε όχημα μεταξύ των περιόδων φόρτισης (AC ή DC), η οποία κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τα μόλις 105 χιλιόμετρα. Από όλα τα παραπάνω, και με δεδομένο ότι ο μέσος όρος διανυθέντων χιλιομέτρων ανά 24ωρο δεν υπερβαίνει τα 48 χιλιόμετρα, προφανές είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν φορτίζουν τα αυτοκίνητά τους καθημερινά.

Tesla Supercharger

Η Tesla και το δίκτυο ταχυφορτιστών της

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tesla έως και τα τέλη του 2022, οι σταθμοί Superchargers φτάνουν σε όλο τον κόσμο τους 4.678. Αυτοί περιλαμβάνουν συνολικά 42.419 μεμονωμένες υποδοχές φόρτισης, ήτοι 9,1 ανά σταθμό κατά μέσο όρο

Η Tesla σημειώνει ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός συνεδριών φόρτισης στο ιδιόκτητο δίκτυό της ανήλθε σε 1.500.000 (περίπου 214.000 την ημέρα) και ότι το δίκτυο παρείχε περίπου 9 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2022.

Tesla Supercharger

Κατά μέσο όρο κάθε σταθμός Supercharger χρησιμοποιείται περίπου 320 φορές την εβδομάδα, ενώ κάθε μεμονωμένος φορτιστής 35 φορές.

Όσον αφορά τον χρόνο υπερφόρτισης, η εταιρεία δηλώνει ότι ο μέσος χρόνος κάθε συνεδρίας φόρτισης στους Superchargers μειώνεται σταδιακά και αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα περίπου 27,5 λεπτά. Σύμφωνα με την Tesla, η υψηλότερη ισχύς φόρτισης (χάρη και στους V3 Superchargers των 250 kW), η προθέρμανση της μπαταρίας και η τάση των ιδιοκτητών των αυτοκινήτων της να φορτίζουν την μπαταρία στα επίπεδα που είναι απαραίτητα για να φτάσουν στον επόμενο σταθμό/σημείο φόρτισης συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση του χρόνου που ξοδεύουν στους Superchargers.

Tesla Supercharger

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ