top icon
Κόσμος

Rolls-Royce: Κύκνειο άσμα για την Wraith

Με έναν μαύρο κύκνο κλείνει τον κύκλο της η Rolls-Royce Wraith Black Badge που ακούει στο όνομα Black Arrow.

Η Rolls-Royce Motor Cars αποκαλύψε πρόσφατα το Black Badge Wraith Black Arrow για να σηματοδοτήσει το τέλος της παραγωγής ενός από τα πιο επιδραστικά αυτοκίνητα στην ιστορία της μάρκας. Με την παραγωγή του περιορίζεται σε μόλις 12 αντίτυπα παγκοσμίως, είναι επίσης το τελευταίο κουπέ V12 που θα κατασκευάσει ποτέ η Rolls-Royce, καθώς ξεκινάει την προσέγγιση της ηλεκτρικής εποχής της.

Ο Τorsten Müller-Ötvös, Διευθύνων Σύμβουλος της Rolls-Royce Motor Cars είπε σχετικά «Το Wraith είναι ένα από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα που έχουμε φτιάξει ποτέ στο Goodwood. Η εξαιρετική του δύναμη, οι επιδόσεις και η συνολική του παρουσία σύστησαν τη μάρκα Rolls-Royce σε μια εντελώς νέα ομάδα πελατών. Δημιούργησε τους δικούς του οπαδούς στη σύγχρονη αυτοκινητιστική κουλτούρα και στη συνέχεια επέκτεινε την φήμη του περαιτέρω με την εναλλακτική εμφάνιση της έκδοσης Black Badge. Καθώς τα τελευταία δείγματα του αυτοκινήτου ετοιμάζονται να φύγουν από το Goodwood, τιμούμε το Wraith ως το τελευταίο κουπέ V12 που θα φτιάξουμε ποτέ. Τόσο το Black Badge Wraith Black Arrow όσο και η πηγή της έμπνευσής μας, το Thunderbolt της δεκαετίας του ’30 που κατέχει ρεκόρ ταχύτητας εδάφους με κινητήρα V12, αντιπροσωπεύουν το αποκορύφωμα πολλών επιτευγμάτων και το τέλος των αντίστοιχων εποχών τους. Αυτή η υπέροχη τελευταία έκδοση του κουπέ V12 αποτυπώνει τόσο τη σημασία όσο και το πνεύμα της Wraith μέσα από το χαρακτηριστικό της μάρκας και τις απαράμιλλες μοναδικές / bespoke δυνατότητες. Ένα κατάλληλο φινάλε για αυτό το αυτοκίνητο που μεταμόρφωσε την φίρμα».

Black Badge Wraith Black Arrow_7

Το Wraith, που κυκλοφόρησε το 2013, είναι πιο επικεντρωμένο στις επιδόσεις από τους προκατόχους του, Phantom και Ghost, και άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τις αντιλήψεις για τη Rolls-Royce προσελκύοντας νέες -και πιθανόν νεαρότερες- ομάδες αγοραστών.

Η δραματική «fastback» σιλουέτα του Wraith οριοθέτησε τη δυναμική εμφάνιση και τις προθέσεις του αυτοκινήτου, εικόνα η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω το 2016, με την παρουσίαση του Wraith Black Badge: μιας ισχυρής και ακόμη πιο ανατρεπτικής έκφανσης του αυτοκινήτου, που προσφέρει τα υψηλότερα επίπεδα απόδοσης που έχουν επιτευχθεί ποτέ από μια Rolls-Royce με κινητήρα V12.

Black Badge Wraith Black Arrow_10

Ωστόσο, σηματοδοτώντας το τέλος της εποχής Wraith, οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί στο Goodwood εμπνεύστηκαν τη συλλογή Black Badge Wraith Black Arrow από έναν εξίσου σημαντικό V12 στη μακρά και ιστορική κληρονομιά της Rolls-Royce. Το 1938, ο Captain George Eyston με περισσότερα από 575,335 χαω σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας ξηράς με το Thunderbolt, ένα οκτάτροχο όχημα επτά τόνων εξοπλισμένο με δύο Rolls κινητήρες αεροσκάφους της σειράς Royce V12 ‘R’. Το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το επόμενο έτος, όμως, διέκοψε τις προσπάθειες του Eyston. Όλα τα επόμενα ρεκόρ έχουν σημειωθεί με διαφορετικούς τύπους κινητήρων, κατοχυρώνοντας το Thunderbolt ως το ταχύτερο αυτοκίνητο με κινητήρα V12 που κατασκευάστηκε ποτέ.

george-eyston-thunderbolt-factory

Περισσότερες ειδήσεις για την Rolls-Royce στους 4Τροχούς

Σαφή αναφορά στο ρεκόρ του Cpt Eyston αποτελεί η χάραξη στο χαρακτηριστικό μηχανικό ρολόι στο κέντρο του ταμπλώ.

rolls

Η επένδυση της οροφής ακολουθεί το μοτίβο Starlight Headliner, όπως σε όλες τις εκδόσεις της σειράς Landspeed Collection των Rolls Royce, και ενσωματώνει 2.117 απολήξεις οπτικής ίνας που αναπαριστούν τον νυχτερινό ουρανό της 16ης Σεπτεμβρίου του 1938, όταν ο Eyston κατάφερε το τελευταίο του ρεκόρ.

rolls royce black badge wraith black arrow_21

Οι απόπειρες για ρεκόρ των Thunderbolt πραγματοποιήθηκαν στην θρυλική Bonneville στη Γιούτα. Λόγω των έντονων εκτυφλωτικών αντανακλάσεων της λευκής επιφάνειας του αλατιού και κάτω από τον λαμπερό ήλιο της ερήμου, το από γυαλισμένο αλουμίνιο αμάξωμα του αυτοκινήτου ήταν σχεδόν αδύνατο να διακρίνει κάποιος με ακρίβεια πότε πέρασε τα σημάδια χρονομέτρησης. Η απλή αλλά έξυπνη λύση του Eyston ήταν να ζωγραφίσει ένα μεγάλο μαύρο βέλος στα πλαϊνά του αυτοκινήτου, ενσωματώνοντας ένα κίτρινο κεντρικό μοτίβο κύκλου που μπορούσε να φανεί καθαρά ακόμη και σε υψηλή ταχύτητα. Αυτό είναι που δίνει στο σημερινό Black Badge Wraith Black Arrow τόσο το όνομά του όσο και μία μοναδική αναφορά στην Ιστορία.

Eyston-Thunderbolt-Land-Speed-Record-Car

Το αποκλειστικό όσο και εντυπωσιακό φινίρισμα Gradient Paint δύο τόνων της βαφής του Black Badge Wraith Black Arrow από το Celebration Silver προς το Black Diamond έχει ολοκληρωθεί με την επίστρωση  «Crystal» που περιέχει γυαλί, επιτυγχάνοντας έτσι ένα εντυπωσιακό εφέ κατά την κίνηση. Αυτή η αποκλειστική τεχνική απαιτεί περισσότερες από 12 ώρες για να αποκτήσει αυτήν τη λεπτή υφή που αμυδρά παραπέμπει στην επιφάνεια των αλυκών στην Bonneville και κρίθηκε ότι αρμόζει στις προδιαγραφές της φίρμας μετά από 18 μήνες δοκιμών.

Black Badge Wraith Black Arrow_3

Για τον εορτασμό του τελευταίου κουπέ V12 της Rolls-Royce, οι σχεδιαστές και οι τεχνίτες στα ατελιέ δημιούργησαν μία μοναδική εικόνα στην από ένα μόνο φύλλο αλουμινίου  μάσκα του Black Badge Wraith Black Arrow.

rolls

H εικόνα από την θέση του οδηγού βρίθει λεπτομερειών – αναφορών στην πηγή της έμπνευσης τής έκδοσης αυτής και την ιστορία της φίρμας. Από το βέλος που δείχνει προς τα εμπρός που εμφανίζεται στο πλαϊνό του προσκέφαλου μέχρι το περφορέ μοτίβο στην κορυφή του τιμονιού που στην θέση «12» ευθυγραμμίζεται με την ρίγα που διατρέχει την ταπετσαρία στο κάθισμα του οδηγού και φθάνει μέχρι την θέση του πισω επιβάτη και παραπέμπει στις μαύρες γραμμές που είχε χρησιμοποιήσει ο Eyton για να σημαδεύει την ευθεία στην εκτυφλωτική επιφάνεια της Bonneville.

rolls royce black badge wraith black arrow_20

To εσωτερικό των suicide doors είναι επενδεδυμένo με μαύρο ξύλο που έχει χαρακτεί από λέιζερ ώστε να περιλαμβάνει πάνω από 320 μαρκετερί που μιμούνται τη ραγισμένη, ακανόνιστη επιφάνεια των αλυκών Bonneville.

rolls royce black badge wraith black arrow_interior

Ένα αποκλειστικό ταμπελάκι τοποθετείται στο κάλυμμα του κινητήρα για να υποδηλώσει ότι είναι ο τελευταίος V12 που τοποθετήθηκε ποτέ σε κουπέ Rolls-Royce. Κατασκευασμένο από ένα μόνο κομμάτι γυαλισμένου μετάλλου, φέρει το μονόγραμμα V12 σε έντονο κίτρινο και το «Final Coupé Collection» σε μαύρο χρώμα.

rolls

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των θιασωτών της φίρμας είναι το γεγονός ότι και τα 12 αυτοκίνητα της συλλογής Black Badge Wraith Black Arrow έχουν διατεθεί ήδη σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Στην συλλογή των φωτογραφιών που συνοδεύουν το άρθρο μας θα βρείτε εξαιρετικές εικόνες και λεπτομέρειες από αυτήν την μοναδική κατασκευή.

rolls

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • rolls royce black badge wraith black arrow_21
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ