Επικαιρότητα Κόσμος

Θα συνεχιστεί και το 2020 το κύμα περικοπών σε θέσεις εργασίας στη Γερμανία, προβλέπει η VDA

Η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτου της Γερμανίας προβλέπει ότι θα συνεχιστούν οι περικοπές προσωπικού στη γερμανική – και όχι μόνο - αυτοκινητοβιομηχανία ως απόρροια της παγκόσμιας ύφεσης στην εν λόγω αγορά και τη μεταστροφή στην ηλεκτροκίνηση.

Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτου της Γερμανίας (VDA), οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στη χώρα αναμένεται να καμφθούν ποσοστιαία το 2020 κατά 5%, κάτι που θα επιφέρει περαιτέρω μείωση στις θέσεις εργασίας.

«Ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο έντονος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Bernhard Mattes, πρόεδρος της VDA, προσθέτοντας ότι η ένωση αναμένει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων θα υποχωρήσουν φέτος κατά 4,1 εκατομμύρια μονάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της VDA, η εξαρτημένη από τις εξαγωγές αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή δυσκολίες εξαιτίας της εξασθένησης της ζήτησης σε διεθνές επίπεδο, τις εμπορικές διενέξεις που έχουν ως «πηγή» το δόγμα «America First» του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, αλλά και την αβεβαιότητα που συνδέεται με την απόφαση της Μ. Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή, η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, που ως γνωστόν αποτελεί βασικό πυλώνα για τη συνολική ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής απέναντι στα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρωτόκολλα και εν γένει απέναντι στη στροφή της αυτοκίνησης από τους κινητήρες καύσης στους ηλεκτρικούς.

«Η παραγωγική ικανότητα έχει μειωθεί και οι συμβάσεις εργασίας περιορισμένης διάρκειας δεν ανανεώνονται, την ώρα που το μοντέλο μερικής απασχόλησης επανέρχεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο  Bernhard Mattes, προθέτοντας πως όλα τα παραπάνω οδηγούν στην περαιτέρω μείωση των μόνιμων υπαλλήλων που απασχολούνται στα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων.

Ο Bernhard Mattes ξεκαθάρισε επίσης ότι η VDA αναμένει μείωση της απασχόλησης φέτος, με την εν λόγω τάση να συνεχίζεται και το 2020.

Το 2018, η απασχόληση στη βιομηχανία κατασκευής οχημάτων στη Γερμανία έφτασε τις 834.000.

Η VDA προβλέπει επίσης ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία θα μειωθούν κατά 4% σε το 2020 φτάνοντας τις 3,43 εκ. μονάδες και κατά 2% σε ολόκληρη την Ευρώπη, στις 15,3 εκ. μονάδες._Χ.Α.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου