top icon
Κόσμος

Το VW Group αγοράζει το 5% της κινεζικής Xpeng

Το VW Group γίνεται μέτοχος της κινεζικής Χpeng ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία της τελευταίας με τις VW και Audi στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας.

Καθώς το VW Group επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βάλει φρένο στη μείωση της δημοτικότητάς της στην στη σημαντικότερη αγορά της, ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει κεφάλαια ύψους 700 εκ. δολαρίων στην κινεζική Xpeng προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα.

Όπως έγινε γνωστό, το VW Group θα κατέχει μερίδιο 4,99% στον κινεζικό κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων μέσω αύξησης κεφαλαίου και θα λάβει θέση παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο της Xpeng.

Το VW Group και η Xpeng θα αναπτύξουν δύο ΕV για την VW που θα βασίζονται στην πλατφόρμα MEB στο νέο τεχνολογικό κέντρο της VW στο Hefei, τη μεγαλύτερη τοποθεσία εξέλιξης της γερμανικής εταιρείας μετά το Wolfsburg. Τα μεσαίου μεγέθους αυτά EV θα κυκλοφορήσουν στην Κίνα από το 2026.

Αυτή τη στιγμή η Xpeng είναι ένας από τους μικρότερους «παίκτες» στην εμπορική αρένα των EV της Κίνας. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 40% στο πρώτο εξάμηνο του2023. Ωστόσο, με το νέο crossover με την ονομασία G6 που λανσαρίστηκε πρόσφατα και κοστίζει 20% λιγότερο από το Model Y της Tesla, οι βλέψεις της Xpeng έχουν… αναπτερωθεί.

Το XNGP Advanced Driver Assistance System (ADAS) της Xpeng, που αναβαθμίστηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, είναι παρόμοιο με την τεχνολογία Full Self-Driving της Tesla που κυκλοφόρησε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά ακόμα έχει ακόμη διατεθεί στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Η Xpeng κάνει απόβαση στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, το VW Group ανακοίνωσε επίσης σχέδια για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Audi και της κινεζικής επίσης SAIC Motor. Η συνεργασία των δύο εταιρειών θα καλύπτει την κατηγορία των premium EV και θα ξεκινήσει με μοντέλα σε μια κατηγορία όπου η μάρκα δεν εκπροσωπείται ακόμη στην Κίνα, δήλωσε η Audi.

VW Group

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ