Επικαιρότητα Κόσμος

VW: Περικοπές εκδόσεων και κινητήρων, αύξηση παραγωγικότητας και μειώσεις προσωπικού…

Η VW προανήγγελλε σήμερα ένα εκτενές πλάνο περικοπών και αναδιαρθρώσεων προκειμένου να μειώσει το κόστος αλλά και να αυξήσει την αποδοτικότητα και τα κέρδη της.

Στόχος του νέου πλάνου, το οποίο ανακοινώθηκε από τον COO της VW, Ralf Brandstatter, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνδιάσκεψης της γερμανικής εταιρείας, είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και η εξοικονόμηση πόρων. Απώτερος στόχος όλων αυτών είναι η επίτευξη ενός βιώσιμου μοντέλου και μεσοπρόθεσμα η στροφή της εταιρείας στις νέες τεχνολογίες - με αιχμή του δόρατος την ηλεκτροκίνηση.

Συνολικά, η VW θα επενδύσει περισσότερα από 11 δισ. € από το 2019 έως το 2023 στους τομείς της ηλεκτρικής κινητικότητας, της ψηφιοποίησης και των αυτόνομων υπηρεσιών, εκ των οποίων πάνω από 9 δις € θα «διοχετευθούν» στην ηλεκτροκίνηση.

Διαβάστε επίσης: VW - Η επόμενη γενιά των αυτοκινήτων μας θα είναι η τελευταία με κινητήρες εσωτερικής καύσης

Η VW διαθέτει σήμερα στο πρόγραμμά της δύο αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, αριθμός που θα αυξηθεί σε περίπου 20 έως το 2025, με την προγραμματισμένη παραγωγή τους να ξεπερνά το 1 εκ. μονάδες. Οι εργασίες για τη μετατροπή του εργοστασίου στο Zwickau που θα λειτουργεί αποκλειστικά ως μονάδα παραγωγής ηλεκτροκίνητων μοντέλων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Επιπλέον, τα εργοστάσια στο Emden και στο Ανόβερο θα «μεταβούν» στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων από το 2022 και μετά.

Συγκεκριμένα, οι τρεις αυτές περιοχές θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο δίκτυο παραγωγής οχημάτων της Ευρώπης, σύμφωνα με την VW. Την ίδια στιγμή, δρομολογημένη είναι και η κατασκευή δύο ακόμα εργοστασίων που θα παράγουν από το 2020 και εξής ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο Anting και στο Foshan της Κίνας. Πολύ σύντομα, όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες της VW, θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις και για την αγορά της Β. Αμερικής.

Διαβάστε επίσης: Δύο ακόμα εργοστάσια της VW στη Γερμανία θα κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μελλοντικές επενδύσεις, η VW θα πρέπει να πραγματοποιήσει ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση από ό,τι είχε προγραμματιστεί (σ.σ.: στόχος είναι να… περισσέψουν έως το 2020 περί τα 3 δις €). Ως εκ τούτου και με δεδομένο το γεγονός ότι σήμερα το 60% των συμβατικών μοντέλων της εταιρείας βασίζεται στην πλατφόρμα Modular Transverse Toolkit (MQB), έως το 2020 το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 80%. Συνολικά, η Volkswagen έχει ήδη κατασκευάσει πάνω από 50 εκατομμύρια οχήματα με βάση το MQB και Ο όμιλος προβάλλει παρόμοιο όγκο για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης: VW - Τα EV’s αλλάζουν τα δεδομένα στον τρόπο πώλησης των αυτοκινήτων

Ένας ακόμα «μοχλός» που συνδέεται με τη μείωση του κόστους αφορά στην αύξηση της παραγωγικότητας, τομέα στον οποίο η VW προσβλέπει σε βελτίωση της τάξης του 30% για την περίοδο έως το 2025. Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία θα προχωρήσει σε μια δραστική μείωση της πολυπλοκότητας και του αριθμού των εκδόσεων των μοντέλου του χαρτοφυλακίου της. Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρώπη η VW θα μειώσει κατά 25% τις διαθέσιμες εκδόσεις κινητήρων και κιβωτίων, ειδικά εκείνων με χαμηλή ζήτηση.

Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία προχωρά και σε μειώσεις προσωπικού. Ήδη, το προσωπικό που απασχολεί έχει μειωθεί κατά 5.600 εργαζομένους, ενώ μέσα στην προσεχή περίοδο είναι προγραμματισμένη η «αναχώρηση» επιπλέον 9.300 υπαλλήλων της μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου._Χ.Α.

 

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου