top icon
Επικαιρότητα

O Elon Musk, οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές και η SEC…

Ο Elon Musk συνεχίζει τον πόλεμο που έχει ξεσπάει ανάμεσα στον ίδιο και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρά τον πρόσφατο συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές πριν μία εβδομάδα.

Λίγα 24ώρα μετά το συμβιβασμό στον οποίο ανακοίνωσαν πως κατέληξαν ο Elon Musk και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ύστερα από μήνυση της τελευταίας προς τον 48χρονο CEO της Tesla, ο τελευταίος δεν… κρατήθηκε και για μία ακόμα φορά «ξαναχτύπησε». Φυσικά, μέσω του αγαπημένου του twitter, συνεχίζοντας έτσι μία αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές που, προς το παρόν, τουλάχιστον, έχει στοιχήσει στον Elon Musk τη θέση του Προέδρου στην εταιρεία του, καθώς κι ένα «συμβολικό» πρόστιμο ύψους 20 εκ. δολαρίων. Μα, πάνω απ’ όλα, την ελευθερία των κινήσεων του. Είτε πρόκειται για τις ανακοινώσεις που εκδίδει ο ίδιος, είτε για τις συνομιλίες του με τους επενδυτές της εταιρείας. Ακόμα και για τις αναρτήσεις που πραγματοποιεί στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, οι οποίες σχετίζονται με την Tesla και σύντομα θα τεθούν υπό την επίβλεψη ενός ειδικού συμβουλίου που θα διοριστεί από το ΔΣ της εταιρείας.

Ποιο είναι – εν προκειμένω – το νέο αδίκημα του… αδιόρθωτου κατά πολλούς, Elon Musk; Την περασμένη Πέμπτη, ο CEO της Tesla «παραποίησε» μέσω ενός νέου τιτιβίσματός του το όνομα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ – της Security and Exhange Commission (SEC), όπως επίσημα αποκαλείται στην αγγλική γλώσσα – αναφέροντας την ειρωνικά στο σχόλιο του ως Shortseller Enrichment Commission. Ή, πιο απλά, ως Επιτροπή Ενίσχυσης των Βραχυπρόθεσμων Επενδυτών.

Και που είναι το κακό, θα αναρωτηθεί κανείς; Η όλη διαμάχη ανάμεσα στον Elon Musk και τη SEC είχε ως έναυσμα – κατά κύριο λόγο – τα ψευδή και παραπλανητικά, σύμφωνα πάντα με τις αιτιάσεις της τελευταίας, τιτιβίσματά του 48χρονου που αφορούσαν τα φερόμενα ως «εξασφαλισμένα κεφάλαια» για την ιδιωτικοποίηση της Tesla – κάτι που τελικά ουδέποτε πραγματοποιήθηκε. Κίνηση, η οποία και έβλαψε, σύμφωνα με την SEC, τα συμφέροντα των επενδυτών της εταιρείας. Και, για να ακριβολογούμε, εκείνα των αποκαλούμενων shortsellers, οι οποίοι πράγματι δεν μπόρεσαν, λόγω της ανόδου της τιμής της μετοχής της Tesla που επήλθε αμέσως μετά τα τιτιβίσματα του Elon Musk, να επαναγοράσουν σε χαμηλή τιμή τις μετοχές της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας τις οποίες είχαν δανειστεί και πουλήσει σε υψηλότερη τιμή πριν λίγες μέρες, καρπώμενοι τη διαφορά.

Αυτό είναι κάτι που νομικά είναι απόλυτα επιτρεπτό – και συνάμα όμως μία πραγματικότητα που συνεχίζει να… εκνευρίζει τον Elon Musk, καθώς οι shortsellers ποντάρουν σε δεδομένες χρονικές στιγμές στην πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας που έχουν «σορτάρει» (σ.σ.: αξίζει να σημειωθεί πως η Tesla είναι η τρίτη πιο δημοφιλής εταιρεία σε αυτό στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης μετά τις Amazon και Google), προκειμένου να κερδίσουν. Και, κατά συνέπεια, στην κακή της πορεία, στις κακές της επιδόσεις, αλλά και στη διάδοση δυσμενών ειδήσεων γύρω από το μέλλον και τις προοπτικές της. Και αυτό είναι κάτι θέλουν όχι μόνο οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές, αλλά, με το αζημίωτο ασφαλώς, και οι… κανονικοί, από τους οποίους και δανείζονται οι shortsellers τις μετοχές που πωλούν και εν συνεχεία επαναγοράζουν. Ένας από αυτούς, για παράδειγμα, είναι και η BlackRock,η οποία κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Tesla.

Αρέσει δεν αρέσει στον Elon Musk, η Tesla είναι μία δημόσια εταιρεία, ούσα εισηγμένη εδώ και πολλά χρόνια στις διεθνείς χρηματαγορές. Και στα πλαίσια αυτών, οι shortsellers, οι οποίοι «κυνηγούν» δεδομένες χρονικές στιγμές μία κακή πορεία για τη μετοχή που θέλουν να επαναγοράσουν, μία απολύτως νόμιμη πραγματικότητα.

Είπε κανείς ποτέ ότι το νόμιμο είναι και κατ΄ανάγκη και ηθικό;_Χ.Α. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ