top icon
Επικαιρότητα

Πέντε παγκόσμια ρεκόρ κατέρριψε η Koenigsegg με την Agera RS (+video)

H Koenigsegg και η Agera RS χτυπούν ξανά. Aυτή τη φορά με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο.

Δεν έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από τότε που ο Christian von Koenigsegg ανακοίνωσε ότι η πάντοτε ανήσυχη στις τεχνολογικές αναζητήσεις της σουηδική εταιρεία κατάφερε να γράψει χρόνο 36,44 δλ. με την Agera RS στην επίδοση 0-400-0 χλμ./ώρα εκθρονίζοντας έτσι την Bugatti Chiron που μέχρι τότε είχε την πρωτοκαθεδρία, δια χειρός Juan Pablo Montoya παρακαλώ, με χρόνο 42 δλ. Όλα αυτά όμως αποτελούν πλέον παρελθόν, καθώς με μια νεότερη προσπάθεια του στη Νεβάδα των ΗΠΑ το τέρας της Koenigsegg των 1.360 ίππων που ακούει στο όνομα Agera RS κατάφερε να συντρίψει όχι μόνο το χρόνο στο «0-400» που το ίδιο είχε πετύχει, αλλά και τέσσερις ακόμα επιδόσεις… παγκόσμιας εμβέλειας. Έχουμε και λέμε λοιπόν: νέο παγκόσμιο ρεκόρ τελικής ταχύτητας στην κατηγορία των αυτοκινήτων παραγωγής, νέο παγκόσμιο ρεκόρ τελικής ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο, νέο παγκόσμιο ρεκόρ υψηλότερης μέσης ταχύτητας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, νέο παγκόσμιο ρεκόρ υψηλότερης μέσης ταχύτητας σε απόσταση ενός μιλίου και νέο «back-to-back» παγκόσμιο ρεκόρ στην επίδοση 0-400-0 χλμ./ώρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ τελικής ταχύτητας στην κατηγορία των αυτοκινήτων παραγωγής, όπως και τα υπόλοιπα ασφαλώς επιτεύγματα της Agera RS, πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιο δρόμο στην κλειστή για την περίσταση ευθεία του αυτοκινητοδρόμου Route 160 που βρίσκεται στις ΗΠA μεταξύ Las Vagas και Pahrump. Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για μια ευθεία συνολικού μήκους 11 μιλίων (περίπου 17,7 χλμ.), την οποία οι αρχές είχαν όλη την καλή διάθεση να αποκόψουν από την κυκλοφορία για δύο στο σύνολο μέρες, τελικά όμως για το όλο εγχείρημα δεν απαιτήθηκαν περισσότερες από μερικές ώρες. Στο τιμόνι της ίδιας, μπορντό-κόκκινης Agera RS, η οποία έχει ήδη πωληθεί σε αμερικανό πελάτη της μάρκας(!), βρέθηκε για μια ακόμα ο εργοστασιακός οδηγός της εταιρείας, Niklas Lilja, ο οποίος κατάφερε, σύμφωνα με τα καταγραφικά μηχανήματα της Racelogic, να σημειώσει μέσο όρο τελικής ταχύτητας κινούμενος και προς τις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητοδρόμου της τάξης των 446,97 χλμ./ώρα (277,87 μίλια/ώρα).

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη του προσπάθεια, ο θαρραλέος Lilja έγραψε με ούριο άνεμο και τον κινητήρα του 1MV να απέχει μόλις 20 σ.α.λ. από τον ηλεκτρονικό κόφτη των στροφών του(!), τελική ταχύτητα 284,55 μιλίων/ώρα, ήτοι 457,49 χλμ./ώρα (σ.σ.: ιδού λοιπόν και το νέο παγκόσμιο ρεκόρ υψηλότερης τελικής ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο!), ενώ επιχειρώντας προς την αντίθετη φορά του δρόμου, η οποία ήταν ελαφρώς ανηφορική και με αντίθετο για την περίσταση άνεμο, 271,19 μίλια/ώρα, δηλαδή 436,44 χλμ./ώρα. Ο συνδυασμένος χρόνος-επίδοση της Agera RS ορίστηκε στα 277,87 μίλα/ώρα, με άλλα λόγια, στα 446,97 χλμ./ώρα. Θυμίζουμε ότι το παγκόσμιο ρεκόρ τελικής ταχύτητας στην κατηγορία των αυτοκινήτων παραγωγής ήταν μέχρι τώρα τα 267,86 μίλια/ώρα (431,1 χλμ./ώρα), επίδοση που είχε σημειώσει η Bugatti Veyron Super Sport το 2010 στο γνώριμο πεδίο δοκιμών Ehra-Lessien του VW Group στη Γερμανία.   

«Δεν ήμουν καθόλου νευρικός. Ο μόνος δισταγμός μου ήταν για τα λάστιχα, καθώς είναι πιθανό να κάτι να πάει στραβά», δήλωσε ο Niklas Lilja. Παρ’ όλα αυτά, και με τους ιθύνοντες της Michelin να είναι παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, τα νορμάλ ελαστικά της Agera RS, τα Pilot Cup 2, δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα υπερθέρμανσης ή υπερβολικής φθοράς, όπως απέδειξαν μετά το πέρας της διαδικασίας και οι απαραίτητες μετρήσεις που έγιναν με την αγωγή των κατάλληλων αισθητών και οργάνων.

Με δηλώσεις του μάλιστα, ο επίσημος οδηγός-δοκιμαστής της Koenigsegg άφησε… ανοιχτούς λογαριασμούς για την επίτευξη ενός ακόμα ρεκόρ. Αυτή τη φορά, σε κάποια πίστα.

«Δεν είμαι σίγουρος τι μπορώ αυτή τη στιγμή να σας πω. Φυσικά, θέλουμε να αποδείξουμε ότι είναι η ταχύτερη και στις στροφές επίσης»!

Το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ που κατερρίφθη εκ νέου το πρωινό του περασμένου Σαββάτου είναι εκείνο της καλύτερης επίδοσης στο «0-400-0», με την Racelogic να πιστοποιεί χρόνο 33,29 δλ. έναντι 36,44 δλ. που το ίδιο αυτοκίνητο και με τον ίδιο οδηγό είχε καταφέρει στο παροπλισμένο στρατιωτικό αεροδρόμιο Vandel Airfild της Δανίας πριν μερικές εβδομάδες. Που οφείλεται άραγε η βελτίωση των 3+ δλ. σε χρόνο αλλά και των 200+ μ. σε απόσταση που «εξοικονομήθηκαν»; Στα φρέσκα ελαστικά στα οποία «πατούσε» για την περίσταση η Agera RS και –πάνω απ’ όλα- στον καλύτερο συντελεστή πρόσφυσης της αμερικάνικης ασφάλτου στην ευθεία των 11 μιλίων. Όπως ανακοινώθηκε, στη νέα και άκρως επιτυχημένη αυτή προσπάθεια, το σουηδικό hyper-car χρειάστηκε 2.239,5 στο σύνολο μέτρα. Το «0-400» ολοκληρώθηκε στα 24 δλ. και σε 1.740,2 μ. και το «400-0» σε 499,3 μ. και χρόνο 9,29 δλ.

Όπως αναφέραμε και πιο πριν, η Agera RS έσπασε και το παγκόσμιο ρεκόρ υψηλότερης μέσης ταχύτητας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και ενός μιλίου καταγράφοντας επίδοση 445,54 χλμ./ώρα (276,9 μίλια/ώρα) και 444,66 χλμ./ώρα (276,36 μίλια/ώρα), αντίστοιχα. Για την καταγραφή της επίδοσής του, το σουηδικό hyper-car αξιοποίησε κινούμενο και προς τις δύο κατευθύνσεις (βλ. μέσος όρος) το τμήμα της ευθείας μεταξύ του 5ου και του 6ου χιλιομέτρου και μιλίου της, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ρεκόρ στο «flying kilometer» και «flying mile», όπως ατύπως αποκαλούνται, είχαν μέχρι και το περασμένο Σάββατο διάρκεια… ζωής σχεδόν 80 ετών. Και συγκεκριμένα από τις 28 Ιανουαρίου του 1938, ημέρα που ο Rudolf Caracciola, οδηγώντας μια ειδικά τροποποιημένη Mercedes W125 σ’ ένα τμήμα του τότε οδικού δικτύου που συνέδεε την Φρανκφούρτη με την πόλη Dormstadt, είχε σημειώσει μέση ανώτατη ταχύτητα 432,7 χλμ./ώρα στο ένα χιλιόμετρο και 432,4/χλμ./ώρα στο ένα μίλι.

Μην απομακρύνεστε, όμως! Εξίσου συγκλονιστικά είναι και τα οπτικά πειστήρια που ακολουθούν._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ