top icon
Επικαιρότητα

Πολιτικές αντιδράσεις πυροδοτεί το φλερτ PSA Group και Opel

Μια συμφωνία που καλά καλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, εγείρει ήδη έντονες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο σε Γερμανία και Μ. Βρετανία. Τόσο από τις ηγεσίες των δύο χωρών, όσο και από τα οργανωμένα συνδικάτα των εργαζομένων της Opel.

Η επίτευξη μιας υγιούς και βιώσιμης συμφωνίας ανάμεσα σε PSA Group, Opel και GM, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, μιας και οι πολιτικές πιέσεις που προέρχονται κυρίως από το γερμανικό στρατόπεδο, αλλά και οι διατυπωμένες ανησυχίες αναφορικά με την τύχη των εργαζομένων της Opel αλλά και των εν Ευρώπη μονάδων παραγωγής της, θέτουν ήδη τους πρώτους εμφανείς ύφαλους πάνω στους οποίους είναι πολύ πιθανό να «σκοντάψει» το όλο εγχείρημα.

Αυτή τη στιγμή, η CEO της GM, Mary Barra, βρίσκεται εκτάκτως στο Ruesselsheim, στην έδρα της Opel, προκειμένου να συνομιλήσει με ανώτερα διοικητικά κλιμάκια της τελευταίας αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή, ο Carlos Tavares, ο 57χρονος CEO του PSA Group, δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Καγκελαρίου, Angela Merkel, προκειμένου να κατευναστούν οι ανησυχίες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας που αφορούν στην επικείμενη πώλησης μιας… γερμανικής μάρκας στους Γάλλους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η GM θέλει να πουλήσει την Opel

Εν τω μεταξύ, ο ισχυρός άνδρας του γαλλικού Ομίλου διαβεβαιώνει μέσω ανεπίσημων μέχρι και αυτή τη στιγμή διαρροών πως στις προθέσεις του ίδιου, όσο και της ηγετικής ομάδας της εταιρείας που διευθύνει, είναι να διατηρηθεί το… γερμανικό προφίλ της Opel, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια στιγμή, ο Tavaras αφήνει να εννοηθεί πως δεν προτίθεται να διαταράξει τις υπάρχουσες ισορροπίες στις δομές του διοικητικού σχήματος της Opel.

Από τη μεριά της, η CEO της GM αναμένεται μέσα στις προσεχείς ημέρες να προβεί σε ανάλογες ενέργειες συναντώντας κατ’ ίδιαν στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Μάλιστα, η Mary Barra, με σχετική «εσωτερική» επιστολή της προς τους εργαζομένους της Opel στο Ruesselsheim, διαβεβαίωσε πως η επικείμενη συμφωνία-πώληση «θα είναι επωφελής για την GM σε βάθος χρόνου και προσοδοφόρα για τους μετόχους εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή σταθερότητα στις δραστηριότητες της Opel στη Γερμανία».

Διαβάστε επίσης: Γιατί το Group PSA θέλει να αγοράσει την Opel

Προς το παρόν, πάντως, η PSA δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με την έκταση που θα λάβει το σχέδιο περικοπών που αναμένεται να εκπονήσουν οι νέοι ιδιοκτήτες της Opel. Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή το προσωπικό που απασχολείται στην Ευρώπη στις τάξεις της Opel υπερβαίνει τους 38.000, με τους μισούς σχεδόν να εργάζονται εντός της γερμανικής επικράτειας και πάνω από 4.500 στη Μ. Βρετανία.

Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τελική έκβαση του… ειδυλλίου του PSA Group με την Opel και τους αμερικανούς ιδιοκτήτες της, στόχος όλων είναι οι τελικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί πριν τις αρχές του προσεχούς μήνα και πρωτίστως πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, η οποία ανοίγει τις πύλες τις για τους εκπροσώπου του Τύπου στις 7 Μαρτίου._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ