top icon
Επικαιρότητα

Renault Morphoz: Ένα concept car για την αυτοκίνηση μετά το 2025 (+videos)

Με το φουτουριστικό Morphoz, η Renault μας προσφέρει μια προχωρημένη οπτική της αυτοκίνησης, που ίσως να είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε.

Ο κόσμος της αυτοκίνησης βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και οι αυτοκινητοβιομηχανίες τελούν εν εγρηγόρσει, ώστε να είναι έτοιμες για την επόμενη ημέρα. Το concept car Renault Morphoz -που είχαμε την ευκαιρία να δούμε στο Παρίσι- στοχεύει ακριβώς σε αυτήν τη μετάβαση, ενσωματώνοντας τεχνολογίες με τις οποίες είμαστε ήδη εξοικειωμένοι ή αναμένεται να γνωρίσουμε καλύτερα στο εγγύς μέλλον.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της γαλλικής μάρκας, «το φουτουριστικό όχημα αντιπροσωπεύει την οπτική της Renault σχετικά με την προσωπική και διαμοιραζόμενη ηλεκτρική κινητικότητα μετά το 2025». Το concept car έχει ως βάση τη νέα αρθρωτή ηλεκτρική πλατφόρμα CMF-EV, που χρησιμοποιείται από τη συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι πολυχρηστική, αφού προσφέρει δυνατότητες διαμόρφωσης σχετικά με ισχύ, χωρητικότητα, αυτονομία, ακόμη και μήκος. Το πρωτότυπο Renault Morphoz είναι ηλεκτρικό, έχει δυνατότητες αυτόνομης κίνησης, crossover σιλουέτα, ενώ μπορεί να αλλάζει έως και μέγεθος, ώστε να ανταποκρίνεται από πλευράς αυτονομίας τόσο σε αστικές όσο και σε υπεραστικές μετακινήσεις. Έχοντας ως βάση της ονομασίας του την ελληνική λέξη «μορφή», πρόκειται για ένα όχημα που στοχεύει να εντυπωσιάσει με τις πολλές δυνατότητες εναλλαγής, σε επίπεδο εμφάνισης και χρήσεων.

Renault Morphoz

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένα concept car που κοιτάζει την αυτοκίνηση της επόμενης δεκαετίας δε θα μπορούσε παρά να διαθέτει ηλεκτροκινητήρα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν αποτελούν νεωτερισμό για τη Renault, με το ZOE να κάνει την αρχή και το Twingo Z.E. να είναι το νεότερο μέλος στην ηλεκτρική οικογένεια της εταιρείας. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Morphoz είναι η δυνατότητα προσθήκης επιπλέον μπαταριών -οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στο χώρο που βρίσκεται κάτω από το πάτωμα του πίσω μέρους- και, κατά συνέπεια, αυξομείωσης στην ηλεκτρική του αυτονομία. Επιπλέον, το αμιγώς ηλεκτρικό crossover concept car έχει δυνατότητα φόρτισης εξ επαγωγής ακόμη και όταν βρίσκεται σε κίνηση, ενώ διαθέτει και τρεις λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης.

Διαβάστε ακόμη: Renault Megane E-TECH

Renault Morphoz

Εμφάνιση, εσωτερικό και λειτουργίες από το μέλλον

Η πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων CMF-EV που προαναφέραμε, προσφέρει στους μηχανικούς της Renault επιπλέον δυνατότητες αναφορικά με το σχεδιασμό του μοντέλου. Σχεδιαστικά, το Morphoz διαθέτει μακρύ μεταξόνιο, έχει μικρή απόσταση από το έδαφος και η οροφή του έχει χαμηλώσει. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς προβόλους, το επίπεδο πάτωμα και την τοποθέτηση των τροχών στα άκρα του αμαξώματος, διαμορφώνουν μια φουτουριστική εικόνα με σπορ χαρακτηριστικά. Παράλληλα, το κοντό εμπρός καπό και η απουσία τούνελ μετάδοσης συντελούν στο «άπλωμα» του χώρου για τους εμπρός και τους πίσω επιβάτες.

Renault Morphoz

Η high tech φύση του Morphoz γίνεται αντιληπτή από την πρώτη επαφή μαζί του, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «εξ επαγωγής». Ο λόγος είναι πως, μόλις ο οδηγός πλησιάσει το όχημα, εκείνο τον αναγνωρίζει μέσω αισθητήρων, ξεκλειδώνοντας και ανοίγοντας αυτόματα -προς τα έξω- τις πόρτες. Η απουσία της κολόνας Β κάνει την είσοδο στην καμπίνα ευκολότερη, δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση ακόμα μεγαλύτερης ευρυχωρίας, ενώ το κίτρινο χρώμα στα καθίσματα και στην κεντρική κονσόλα δίνει το χρωματικό τόνο. Όπως συμβαίνει και με το αμάξωμα, το εσωτερικό έχει μεγάλες δυνατότητες εξατομίκευσης. Το φουτουριστικό τιμόνι πλαισιώνεται από μία κεντρική κονσόλα με οθόνη 10,2 ιντσών, που απεικονίζει βασικές πληροφορίες οδήγησης και ασφάλειας. Αρχικά ο πίνακας οργάνων είναι «κρυμμένος», όμως μπορεί να εμφανιστεί μέσω της λειτουργίας Livingscreen, η οποία χρησιμοποιείται σε περίπτωση τόσο αυτόνομης όσο και χειροκίνητης οδήγησης. Ακόμη, κάνοντας χρήση του Share mode, το κάθισμα του συνοδηγού γυρίζει προς τα πίσω, ώστε οι επιβάτες να έχουν τη δυνατότητα για επαφή τετ-α-τετ.

Renault Morphoz

Ένα όχημα, δύο μεγέθη

Οι μεγάλες δυνατότητες προσαρμογής, μεταξύ των οποίων και η εναλλαγή μεγέθους, κάνουν τη διαφορά για το Renault Morphoz. Οι εκδόσεις City και Travel, για αστικές και υπεραστικές μετακινήσεις αντίστοιχα, διαφέρουν ως προς το μέγεθος, την ισχύ και τις μπαταρίες. Η «κοντή» εκδοχή City διαθέτει μεταξόνιο 2,73 μέτρων και μήκος 4,4 μ., ισχύ 100 kW (136 ίπποι) και μπαταρία χωρητικότητας 40 kWh, που ανταποκρίνεται στις ημερήσιες ανάγκες αστικών μετακινήσεων, αφού σύμφωνα με τη Renault έχει αυτονομία 400 χιλιομέτρων. Από την άλλη, η «μακριά» εκδοχή Travel περιλαμβάνει αύξηση μεταξονίου και μήκους στα 2,93 και τα 4,8 μέτρα, αντίστοιχα -που δημιουργεί και περισσότερο χώρο στην καμπίνα, αφού τα καθίσματα των πίσω επιβατών σύρονται αυτομάτως προς τα πίσω-, ισχύ 160 kW (218 ίπποι) και αύξηση της χωρητικότητας μπαταριών κατά 50 kWh.

Διαβάστε ακόμη: Renault Clio και Renault Captur E-TECH

Renault Morphoz

Travel Extender: Η στιγμή της αλλαγής

Η αύξηση των διαστάσεων, η οποία χρησιμεύει για την τοποθέτηση των επιπλέον μπαταριών, με το άθροισμα να φτάνει στις 90 kWh, επιτυγχάνεται χάρη στο πακέτο Travel Extender. Η νέα «διαρρύθμιση» προσφέρει επιπλέον χώρο στο εσωτερικό και βελτιώνει την αεροδυναμική απόδοση, με φόντο την αύξηση της αυτονομίας στα 700 χιλιόμετρα, εφόσον η χρήση αφορά οδό ταχείας κυκλοφορίας. H εγκατάσταση του Travel Extender, μέσω του οποίου το City Mode μετατρέπεται σε Travel Mode, γίνεται σε ειδικό σταθμό. Αφού το αυτοκίνητο εισέλθει σε αυτόν και σταματήσει σε ειδική πλατφόρμα, ένα πτερύγιο στο πάτωμα ανοίγει, και σε λίγα δευτερόλεπτα μία δεύτερη συστοιχία μπαταριών έχει εγκατασταθεί. Ανάλογη είναι και η διαδικασία «εκφόρτωσης», μετά την οποία το Renault Morphoz αποκτά ξανά την αρχική χωρητικότητα των 40 kWh, που προβλέπεται από το City Mode. Μετά το «άδειασμα», οι μπαταρίες χωρητικότητας 50 kWh φορτίζονται στο σταθμό, ώστε να χρησιμοποιηθούν εκ νέου όποτε χρειαστεί, είτε πρόκειται για άλλο όχημα είτε για ηλεκτρικά ποδήλατα. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δείχνει τη λογική της Renault στο συγκεκριμένο τομέα.

Renault Morphoz

Αυτόνομη κίνηση επιπέδου 3

Το Renault Morphoz διαθέτει συστήματα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3, με βάση τους κανονισμούς του SAE International, που είναι γνωστό και ως επίπεδο «Eyes off-Hands off». Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε εγκεκριμένους για αυτήν τη διαδικασία δρόμους, όπως μποτιλιάρισμα ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, ο οδηγός μπορεί να αναθέσει την οδήγηση στο όχημα, αφήνοντας τα χέρια από το τιμόνι. Πάντως, αυτό δε συνεπάγεται χαλάρωση, αφού θα πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει το χειρισμό του οχήματος, εφόσον προκύψει σχετική ειδοποίηση. Σημειώνουμε πως τα πιο πρόσφατα οχήματα της Renault, όπως τα νέα Clio, Captur ή Megane, εξοπλίζονται με συστήματα αυτόνομης κίνησης επιπέδου 2, ενώ αναμένεται να εφοδιαστούν με συστήματα αυτόνομης κίνησης επιπέδου 3, όταν αυτό γίνει εφικτό μέσω της νομοθεσίας.

Renault Morphoz

Εν κατακλείδι, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως το concept car Morphoz δείχνει πώς φαντάζονται οι άνθρωποι της Renault την αυτοκίνηση σε λίγα χρόνια. Με τις σχεδιαστικές επιλογές, τη χρήση κάμερας αντί για καθρέφτες και τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, με αποκορύφωμα τη δυνατότητα αλλαγής μεγέθους, το Renault Morphoz δίνει σάρκα και οστά στην τεχνογνωσία που ήδη διαθέτει η γαλλική εταιρεία. Τεχνογνωσία για την οποία ο επικεφαλής Σχεδιασμού της Renault, Laurens Van den Acker, δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα χρησιμοποιηθεί επιμέρους σε αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής της μάρκας…

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαστάσεις:

Μήκος: 4,4 (City) / 4,8 (Travel)

Πλάτος: 2 μέτρα

Ύψος: 1,55 μέτρα

Μεταξόνιο: 2,73 (City) / 2,93 (Travel)

Κινητήρας: 1 ηλεκτροκινητήρας

Ισχύς: 100 (City) / 160 (Travel) kW

Χωρητικότητα μπαταριών: 40 (City) / 90 (Travel) kWh

Μετάδοση κίνησης: Εμπρός

Συνδεσιμότητα οχήματος: 5G

Συνδεσιμότητα υποδομών: Wi-Fi G5

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ