top icon
Επικαιρότητα

Στέλεχος της Bosch αναλαμβάνει επικεφαλής του «τούρκικου αυτοκινήτου»

Η Τουρκία «στρατολόγησε» ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Bosch προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας της γείτανας χώρας για την ίδρυση μιας εγχώριας μάρκας αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο Mehmet Gurcan Karaka διορίζεται από την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους επικεφαλής της κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του πρώτου τούρκικου αυτοκινήτου. Ο γεννημένος στην Τουρκία μηχανολόγος μηχανικός, ο οποίος εργάζονταν μέχρι τώρα στην Bosch στο Buhlertal της Γερμανίας στον τομέα των ηλεκτροκινητήρων, είχε από το 2004 έως και το 2007 τεθεί επικεφαλής της εταιρείας στο παράρτημά της στη γείτονα χώρα.

Για τα νέα του καθήκοντα και τις προοπτικές του όλου εγχιρήματος, ο Mehmet Gurcan Karaka, δήλωσε τα εξής:

«Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η Τουρκία θα παράγει ένα αυτοκίνητο που είναι ανταγωνιστικό στο παγκόσμιο περιβάλλον».

Θυμίζουμε πως η Άγκυρα είχε προαναγγέλλει προ ολίγων ημερών μέσω δηλώσεων του υπουργού Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Faruk Ozlu, την επένδυση κεφαλαίων ύψους 3,2 δις € για την κατασκευή του πρώτου αμιγώς τουρκικού αυτοκινήτου.

Σε αντίστοιχες εξαγγελίες είχε προβεί τον περασμένο Νοέμβριο από την Κων/πολή και ο ισχυρός άνδρας της χώρας, Recep Tayyip Erdogan.

Ο υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της γείτονας χώρας δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα το έργο θα έχει συνεισφορά περίπου 50 δις € στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Τουρκίας.

«Με το έργο αυτό θα προσφέρουμε άμεσα 4.000 θέσεις εργασίας και έμμεσα άλλες 20.000», δήλωσε ο Ozlu.

Και προσέθεσε:

«Σκεφτόμαστε ως επί το πλείστον ένα αυτοκίνητο στις κατηγορίες Β και C. Σίγουρα, θα είναι φθηνότερο από τους ανταγωνιστές του. Στόχος μας είναι να είμαστε τουλάχιστον 5% φθηνότεροι».

Ο υπουργός δεν αποκάλυψε που θα κατασκευάζεται το πρώτο τουρκικής κατασκευής αυτοκίνητο περιοριζόμενος στην ομιλία του στην εξής αναφορά:

« Ο τόπος δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένος. Στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε το πρωτότυπο του αυτοκινήτου μας το 2019 και θέλουμε να το παρουσιάσουμε προς πώληση το 2021».

Η εταιρεία που ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου, η οποία και θα αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινήτου, λέγεται Turkey’s Automobile Initiative Group. Πέντε επιχειρήσεις της χώρας, ο Όμιλος Anadolu, η BMC, η Kok Group, η Turkcell και η Zorlu Holding, κατέχουν από 19% των μετοχών της νεοσυσταθείσας εταιρείας, ενώ η Ένωση Επιμελητηρίων και Κεφαλαίων της Τουρκίας μετέχει με το εναπομείναν 5%._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ