top icon
Επικαιρότητα

VW: Πράσινο φως στο πρόγραμμα ανάκλησης

Η Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών της Γερμανίας (ΚΒΑ) ενέκρινε την πρώτη φάση του προγράμματος που αφορά στην ανάκληση των μοντέλων του Ομίλου VW που φέρουν το παράτυπο λογισμικό χειραγώγησης των αποτελεσμάτων στις πιστοποιημένες δοκιμές μέτρησης ρύπων.

Η VW «πήρε» τελικά την πολυπόθητη έγκριση για να ξεκινήσει την ανάκληση, αρχικά του 2λιτρου Amarok, το οποίο φέρει, όπως και πολλά ακόμα μοντέλα της γκάμας VW, Audi, Skoda και Seat, το… διαβόητο πλέον λογισμικό που «ελέγχει» εν κρυπτώ τα αποτελέσματα που προκύπτουν στις επίσημες δοκιμές πιστοποίησης των εκπομπών ρύπων.

Η επίσημη, πλην όμως λακωνική, δήλωση των εκπροσώπων της Ομοσπονδιακής Αρχής Μεταφορών της Γερμανίας, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η VW μπορεί να ξεκινήσει την ανάκληση ειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων αυτοκινήτων».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η KBA τελεί εν αναμονή της γνωστοποίησης από την πλευρά της VW των λύσεων που η τελευταία προτείνει και για τα υπόλοιπα μοντέλα που «πλήττονται» από το εν λόγω λογισμικό. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αμέσως μετά το Amarok, αναμένεται η ανάκληση του Passat στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Θυμίζουμε πως ήδη από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, η Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών της Γερμανίας είχε επισήμως ζητήσει από την VW να παρουσιάσει σαφείς τεχνικές λύσεις ανακοινώνοντας ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ανάκλησης, ώστε το συντομότερο δυνατό οι κινητήρες ντίζελ χωρητικότητας 1,2, 1,6 και 2,0 λίτρων, οι οποίοι διαθέτουν το παράτυπο λογισμικό, να καταστούν σύννομοι.

Στην Ευρωπαϊκή αγορά τα μοντέλα του Ομίλου VW τα οποία «επηρεάζονται» από το συγκεκριμένο λογισμικό ξεπερνούν σε αριθμό τα 8,5 εκ. αντίτυπα, ενώ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου η VW συνεχίζει να βρίσκεται σε συνεχείς «διαπραγματεύσεις» με την Environmental Protection Agency (EPA) προκειμένου να βρεθεί η ενδεδειγμένη τεχνική λύση για την αποκατάσταση της… τάξης, τις 482.000._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ