top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Η παράβαση του ΚΟΚ που δεν ξέρεις! Έχει πρόστιμο 400 €

Τη συγκεκριμένη διάταξη του ΚΟΚ ελάχιστοι τη γνωρίζουν. Παρά το υψηλό πρόστιμο, τη συναντάμε συχνά στον δρόμο.

Στον ΚΟΚ υπάρχουν εκατοντάδες διατάξεις τις οποίες οφείλουν να γνωρίζουν και να σέβονται οι οδηγοί και λοιποί χρήστες του οδικού δικτύου. Κάποια, είμαστε βέβαιοι πως δεν την γνωρίζετε, παρότι η ποινή που προβλέπει η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα «τσουχτερή».

Όπως αναφέρεται στο Άρθρο 12 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αυτοί που χρησιμοποιούν τις οδούς πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που είναι ενδεχόμενο να εκθέσει σε κίνδυνο ή να παρεμβάλλει εμπόδια στην κυκλοφορία, να εκθέσει σε κίνδυνο πρόσωπα ή ζώα ή να προκαλέσει ζημιές σε δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες. Οι οδηγοί υποχρεούνται να οδηγούν με σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή.

Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 400 €

Με βάση την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου, δεν επιτρέπεται η απόθεση ή εγκατάλειψη ή η απόρριψη οποιουδήποτε αντικειμένου ή ύλης στις οδούς, εφόσον παρακωλύει έστω και κατ’ ελάχιστο την κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων, ως και τη στάθμευση των οχημάτων.

Επίσης, δεν επιτρέπεται επίσης να χύνονται στις οδούς ουσίες ή υλικά, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την οδό ολισθηρή. Με απλά λόγια, δεν μπορείς να ανοίξεις το παράθυρο και να χύσεις το νερό από το μπουκάλι στον δρόμο, ούτε να βγεις από την οικία σου και να ρίξεις στο οδόστρωμα άλλες υγρές ουσίες, όπως για παράδειγμα, λάδια και σαπουνάδες.

Διαβάστε επίσης: Νέος ΚΟΚ: Με ποιες παραβάσεις χάνεις το δίπλωμα για 5 χρόνια

Όποιος εντοπιστεί από την αστυνομία να παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 €.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ