top icon
Blog

Motorsport Stories #6: Ζελεδάκι για φανατικούς

Ο Olaf Manthey θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους του motorsport… ever, γιατί είναι ένας από τους λίγους καλούς οδηγούς, που κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει τη δημοφιλία του, δημιουργώντας μια πραγματικά σπουδαία κληρονομιά στη Γερμανία. Την Manthey Racing!

Η Manthey Racing γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της. Επίσης γιορτάζει αυτήν την εβδομάδα, καθώς το Σάββατο η Porsche 911 “Grello” κέρδισε τον πρώτο φετινό αγώνα στο NLS, το πρωτάθλημα αγώνων αντοχής στο Nordschleife, ενώ την Τετάρτη ο Olaf γιόρτασε τα 66α γενέθλιά του.

Στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνουμε από τέτοιου είδους, ψιλά γράμματα, αλλά ας προσπαθήσουμε να διανοηθούμε λίγο τι ακριβώς είναι η Manthey. Ο Olaf Manthey δεν ήταν καν ο καλύτερος Γερμανός οδηγός της εποχής του. Είχε όμως τη δυνατότητα στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 να στήσει μια ιδιωτική ομάδα, κυρίως γιατί είχε αντικείμενο. Υπήρχε δηλαδή σοβαρό motorsport στη Γερμανία, υπήρχαν οδηγοί που έβρισκαν χορηγούς, ώστε να έχουν μια οργάνωση σε αυτό που αγαπούσαν να κάνουν και υπήρχε και κοινό να τους παρακολουθεί ώστε να μένουν όλοι ικανοποιημένοι.

Έτσι από εκεί που ο Olaf οδηγούσε το Rover Vitesse στην «πράσινη κόλαση» προσπαθώντας να ακολουθήσει τις BMW και τις Mercedes, κατάφερε να παραχωρήσει το 2013 την ομάδα του στους Nicki και Martin Raeder με την Porsche να αγοράζει το 51% των μετοχών της.

Ο Manthey ήταν ήδη δημοφιλής πριν φτιάξει την ομάδα του. Το χαρακτηριστικό μουστάκι του είχε συνδυαστεί στις καρδιές των θεατών με τα θεαματικά παντιλίκια στο Ring, τα οποία ελάχιστοι τολμούσαν να κάνουν. Γλιστρούσε με το Rover Vitesse, γλιστρούσε με την BMW M3 και παρόλα αυτά κατάφερνε να είναι ανάμεσα στους ταχύτερους. Οδήγησε στο DTM, αλλά κάτι σκίρτησε μέσα του όταν σε ηλικία 35 ετών, συστήθηκε με την 911. Έγινε ο πρώτος πρωταθλητής του Porsche Carrera Cup και ήταν ξεκάθαρο πως η σχέση του με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ήταν ερωτική!

Τελικά το επιβεβαίωσε αυτό η ιστορία, δεδομένου πως η ομάδα του με σημαία την 911 και εφόδιο την υποστήριξη της Porsche, έγινε συνώνυμο με τον 24ωρο αγώνα στο Nurburgring. Στην εποχή μας η συμμετοχή της Manthey στο NLS και στον 24ωρο «αγοράζει» τον αριθμό 911 και συμμετέχει πάντα με αυτόν. Έχει φανατικούς οπαδούς που τρελαίνονται να βλέπουν, παλιότερα το Haribo αυτοκίνητο (λόγω του χορηγού) και τώρα το φωσφόριζέ «Grello», να κερδίζει και έχει τη δυνατότητα να απασχολεί τους καλύτερους όπως τον Kevin Estre ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δύο από τις πιο… αντρικές προσπεράσεις στην ιστορία της «πράσινης κόλασης». Η πιο πρόσφατη το περασμένο Σάββατο, λίγο πριν η ομάδα της Manthey καταρρίψει το ρεκόρ του Ring, στο δρόμο προς την νίκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ